Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Tud-e mosolyogni a gyík?

,,A macskám fogta a minap ezt a gyíkot, és nagy örömmel hozta oda nekem ajándékba. Miután kivettem a karmai közül, ilyen nagy mosollyal köszönte meg, hogy megmentettem" - írta olvasónk, Tari Boglárka.
Mindez Kiskundorozsmán történt. A macska, amelyet Rómeónak hívnak, letörte a gyík farkát, mire Boglárka ki tudta szabadítani. Ezért, tapintatból nem készült egész alakos kép.

Ami a farok elvesztését illeti: autotómia, önamputáció a neve ennek a jelenségnek, amely a gyíkok mellett más hüllőkre is jellemző. Ez egy védekezési forma: ha az állatot elkapja egy ragadozó, megszabadul a farkától, amely vadul csapkodni kezd, ezalatt talán el lehet menekülni. A szervezet tényleg képes regenerálódni, a néhány hét után kinőtt testrészben viszont nem lesz csont, csak porc.

Már csak egy kérdés maradt: a gyík tud-e mosolyogni? Egy gekkókkal foglalkozó tenyésztő, akit fölhívtunk, azt mondja, a hüllők nem gesztikulálnak. Jó néhány fajuk pislogni sem képes, a nyelvével nedvesíti a szemét. Viszont nagyon érzékenyek. Előfordulhat, hogy a macskától megszabadított gyík – bár elmenekült – később belepusztult ebbe a traumába. A fürge gyík egyébként védett, egy példány eszmei értéke 10 ezer forint. A faj természetes ellenségei között a rézsikló, az egerészölyv és a sün mellett a házimacskát is számon tartják.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több utcában nincs ma melegvíz karbantartási munkák miatt

A Tarján VIII. fűtőmű teljes területén 8-18 óra között szünetel a melegvíz szolgáltatás. Tovább olvasom