Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Tudományos központtá tenné Szegedet a szuperlézer

Szeged - Több száz új munkahelyet, rendkívüli tudományos eredményeket és még nagyobb nemzetközi elismertséget hozhatna Szegednek, ha itt épülhetne meg az Európai Unió szuperlézere.
5-10 évig a világ egyik vezető tudományos központja lesz az a lézerközpont, amelyet 2015-ig építene meg az Európai Unió, s amelynek lehetséges magyar helyszínéül kedden Szegedet javasolta a kormány. Sportcsarnok méretű, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló, több mint 100 milliárd forintot érő szuperlézer kerülhetne a Tisza-parti városba – jelentősebb, mint a manapság etalonként emlegetett, 3 futballpályányi méretű kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory.

A projekt honlapján (www.extreme-light-infrastructure.eu) már látható egy látványterv az épületről, amelyről olyan információk is olvashatók: 8 emelet nagyságú – ebből 4 a föld alatt, 4 felette található. Vagyis impozáns látvány tárulna az egykori öthalmi laktanya területére érkezők elé. A tervek és a megvalósíthatósági tanulmány várhatóan 2010 végére készül el. Ezért még semmi sem biztos, mégis arra kértük Szabó Gábor fizikust, akadémikust: mutassa be nekünk a 60 százalékban az Unió, 40 százalékban a befogadó ország által finanszírozott lézerközpontot.

– Biztosan lesz föld alatti része, hiszen ez a speciálisan kiképzett „vályú" garantálja, hogy rezgésmentesen lehessen célozni a lézerrel – 100 méteres távolságból egy fél hajszálnyit lehet tévedni a kísérletben – mesélte a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportjának vezetője a berendezésről, amely „egy sereg high-tech megoldással épül", így további cégeket, kutató-fejlesztő központokat vonz majd környékére.


A létesítmény 6-7 hektáron terül el – az öthalmi egyetemi terület több mint 40 hektárja tehát bőven elegendő lenne.

Több száz munkahelyet is teremt a lézerközpont. – 140-150 magasan kvalifikált szakemberre van szükség csak az üzemeltetéshez. Ugyanennyi felhasználó, kutató érkezhetne Európából, Kínából, Oroszországból – sorolja Szabó Gábor –; egyébként utóbbi helyszínekről már most nagy az érdeklődés számos kutatás iránt. A szakembereken kívül természetesen kiszolgálószemélyzetre is szükség lesz: kertészekre, szakácsokra például.

Ha Szeged nyer, az itteni természettudományos képzés is nagy lökést kaphat. – Akár egyetemi, akár felsőfokú szakképzés révén, akár a pedagógusképző karral együttműködve olyan technikusokat képeznénk, akik itt dolgozhatnának – mondja a professzor, hozzátéve: a lézerközpont vezetésében a házigazda nem élvez előnyöket, az összeurópai szintű, független a helyszíntől.

Most ilyen: romos épület a volt szovjet laktanyában. Fotó: Schmidt Andrea
Most ilyen: romos épület a volt szovjet laktanyában.
Fotó: Schmidt Andrea

Több honlapon is az olvasható: 5-10 év múlva lebontanák a szuperlézert. Szabó Gábor szerint ennél jóval hosszabb az élettartama. – A 20 éve épített lézerközpontok ma már technikailag elavult megoldásokat alkalmaznak, ezeknél merül fel: gazdaságosabb lebontani. E lézerközpont esetében is eljöhet ez az idő, de 5-10 évig biztosan olyan unikumnak számít, amelyet máshol nem lehet találni a világon, újabb 5-10 évig pedig továbbra is a legnagyobbak egyike lesz – tartja a fizikus.

Szuperlézer

Hazánk elsősorban a Debrecenben építendő neutronkutató megépítésére pályázik – ha ezt nem nyerjük el, Szeged jó eséllyel száll harcba Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia mellett a 100 milliárd forintos lézerközpontért, amely egy 200 PetaWatt átlagteljesítményű lézerimpulzusokat előállító lézerrendszerből, valamint 8-10 célkamrából áll. A lézerimpulzusokat a célkamrákban különböző tárgyakra fókuszálják. Magfizikai, atomfizikai, kozmológiai kísérletekre, de akár a gyógyításban is lehet majd használni.

Laktanyából lézerközpont. Fotók: Schmidt Andrea

Jó hírünket viszi

– Minden európai uniós projekt, amely még jobban megerősíti az SZTE-t az Európai Unió tudáspalettáján, erősíti azon törekvésünket, hogy minél több külföldön tanuló hallgató találjon rá egyetemünkre. Aki hallja a hírekben: Szegedet támogatja a magyar kormány egy ilyen fontos projekt elnyerésében, méltán gondolhatja azt, ahol ilyen komoly tudásközpont működik, ott más képzések is kiemelkedőek. Ha pedig megnyernénk a projektet, külföldi kutatók érkeznének a városba, hoznák családtagjaikat, aztán egy-egy szabadtéri előadásra, REÖK-kiállításra később is visszatérhetnének – ugyancsak Szeged jó hírét terjesztve a világban – fogalmazott lapunknak Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Bor Zsolt: elismerés

– Nagyban a szegedi lézerfizikusok érdeme, hogy eséllyel indulhatunk ezen a pályázaton, jó a nemzetközi kapcsolatrendszerünk, elismertek kutatásaink – mondta az Egyesült Államokban dolgozó Bor Zsolt szegedi akadémikus, lézerfizikus professzor, akit tegnap a kaliforniai Irvine-ban értük utol telefonon. – A lézerközpont Európa 50 legfontosabb kutatóhelyének egyike lesz, Szegednek nagy elismerést jelentene a projekt elnyerése.

Olvasóink írták

 • 7. hazaipalya 2009. február 07. 09:26
  „mikor lesznek már élö web kamerák ,ugy mint pesten ? /a végén 20 ágy lesz :P/”
 • 6. pinkfloyd60 2009. február 07. 06:21
  „Nem csak beszélni,hanem cselekedni kell,hogy sikerüljön! Ne járjon ez is ugy,hogy kiénekelik a szánkbol a sajtot! TENNI ÉRTE KEDVES VÁROSATYÁK!!!”
 • 5. maci52 2009. február 06. 21:30
  „Szolnok eteti Szegedet,ez már a százezredik sóslat,ha valaki elhiszi lelke rajta.”
 • 4. Tivadar 2009. február 06. 21:16
  „Remelem , hogy meg fog valosulni.”
 • 3. szegedifiú 2009. február 06. 20:32
  „2000 ágyas klinikai tömb! Esetleg 200 ágyasra zsugorodva.
  Ígérgetni könnyű!
  Ne dőlj be mindennek, mindenkinek! Ugyanannak meg mégegyszer pláne ne!”
 • 2. Ajna 2009. február 06. 20:05
  „Édes kutya ...”
 • 1. miskolczij 2009. február 06. 19:51
  „Gratulálok a szegedi lézerfizikusoknak! Drukkolok, hogy megvalósuljon az álmuk! Világszenzációt jelentene Szegednek egy ilyen IGAZI elismerés.
  Hajrá SZG!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes tramutalógiai ellátás Szegeden

A szegedi egészségügyi integráció keretén belül több lépcsőben megvalósuló egységes traumatológiai… Tovább olvasom