Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Tüdőszűrés: behívó nélkül megfeledkeznek róla

Szeged - Bár az általános egészségügyi vizsgálatokat évente elvégeztetik, tüdőszűrésre mégis csak ritkán mennek el az ismert szegediek. Szerintük fontos lenne emlékeztetni az embereket, hiszen a szűrővizsgálat a betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos tényezője.
Farkasné Pocsai Blanka főiskolás kora óta aktív dohányos. Akkoriban a vizsgaidőszak drukkját próbálta ily módon levezetni. – A családban senki sem cigarettázik, és a gyermekvállalási időszak alatt én sem szívtam egy slukkot sem. Később mégis visszaszoktam, a férjem mérges is emiatt – halljuk a fideszes szegedi képviselőnőtől, aki elmondta, a pedagógusoknak évi rendszerességgel kell tüdőszűrésre és egészségügyi vizsgálatokra járni, így „kénytelen-kelletlen" ő is túlesik rajta. – A rohanó világban jó is, hogy ilyen módon rá van kényszerítve az ember, hiszen így évente egyszer visszajelzést kapok egészségi állapotomról – mondja.

Ezt Révész Mihály, a Szegedi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője is fontosnak találja, ezért évente egyszer a háziorvosával kivizsgáltatja magát. Tüdőszűrésen azonban már három éve nem járt. – Tudatosan nem dohányzom, ezért véleményem szerint nálam kisebb az esély a betegségek kialakulására. Régóta tervezem, hogy elmegyek tüdőszűrésre, de nehezen szánja rá magát az ember a várakozás miatt. Évekkel ezelőtt, amíg kötelező volt, amint megjött a behívó, el is mentem a megadott időpontra. Akkoriban ütemesebben, gyorsabban haladtak. Amióta nem kötelező, sokkal kevesebben jelentkeznek a vizsgálatra, pedig fontos lenne a rendszeresség – hívja fel a figyelmet a szocialista képviselő.

Szintén három éve vizsgáltatta utoljára a tüdejét Bajusz Sándor a Pick Szeged játékosa. Akkoriban még aktívan dohányzott, de két éve letette a cigarettát. – Többek között EKG-t, vér-, és vizeletvizsgálatot végeznek évente a csapat tagjain, de a tüdőszűrésre civilben kell elmennünk. Amíg meghívót kaptam, mindig megjelentem, mostanában azonban teljesen megfeledkeztem róla. Jó is, hogy erről kérdeznek. Fontosnak tartom, hogy az emberek eljárjanak a szűrővizsgálatokra. Jó lenne azonban, ha erre emlékeztetnék őket.

Jó tudni

A szegedi Mérey utcai tüdőszűrő állomáson naponta átlagosan 150 embert vizsgálnak. Polner Éva gondozóvezető főorvostól megtudtuk, a negyven és hetven év közötti dohányos lakosságnak évente egyszer ajánlott a szűrővizsgálaton megjelenni. A tüdőszűrés csak akkor kötelező, ha az ANTSZ egy kijelölt területen elrendeli, és csak ebben az esetben küldenek értesítőt. Ilyenkor azonban csak indokolt esetben maradhatnak távol a behívottak. A leggyakrabban tüdődaganatos és tbc-s megbetegedéseket szűrnek ki. A tüdőszűrő vizsgálat csak beutalóval vehető igénybe. A törvényi szabályozás következtében emelt összegű vizitdíj ellenében sincs lehetőség a vizsgálat elvégzésére, ha a szűrésre jelentkező nem visz magával beutalót. Ezt a háziorvostól kell kérni, és 300 forint vizitdíjat kell érte fizetni. A szűrőállomáson a vizsgálat elvégzéséért nem kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom