Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Túl hideg volt a hóeltakarításhoz

Szeged - Nem végzett a hóeltakarítással a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hétvégén, és hétfőn a hideg miatt nem tudták a tervezett módon folytatni a munkát. Hét busz fékrendszere nem működött, az SZKT-nál ajtófagyás okozott kisebb gondokat. A TIK-ben reggel nem volt fűtés.
7 gép és 20 hómunkás. Ennyien dolgoztak hétfő délelőtt a Magyar Közút Zrt. útjain a dél-alföldi régióban. Sózták az utakat, bár a sózásnak mínusz 7 fok alatt nincs olvasztó hatása. Amint azonban enyhül az idő, olvad a sótól a hó. Az éles kanyarokban, emelkedőkön homokzúzalékot szórtak ki – mondta el a Délmagyarországnak Légrádi Veronika szóvivő.

A forgalom és a dugók miatt nem haladtak. A dél-alföldi régióban a Magyar Közút 5 ezer 11 kilométernyi utat kezel, ebből Csongrád megyében van 1357 kilométer. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez 255 kilométer út és 55 kilométer kerékpárút tartozik.

Nem térkép e táj annak, aki itt közlekedik. Sok szegedi út csak nehezen járható a leesett hó miatt. Fotók: Schmidt Andrea (galéria)

Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető az elmúlt napok eseményeit összefoglalva elmondta: pénteken hóügyeletet rendeltek el a meteorológiai előrejelzések miatt, szombaton 15.20-kor indult el az első gépük, majd folyamatosan a többi: 11 útszóró és 9 járdaszóró. Az utakat csoportokra osztják, önkormányzati rendelet szabályozza a takarítási sorrendet, és meghatározza azt is, hogy a síkosságmentesítésre a hóesés megszűnésétől számított 12–24 óra áll rendelkezésre – az úttípustól függően. A takarítással nem úgy haladtak, ahogy tervezték: szombaton és vasárnap nehezítette a munkát az átmenő forgalom és a bevásárlási hullám, ezért nem végeztek hétvégén a kft. munkatársai. Jellemzően lakótelepi és lakóparki utak maradtak ki, ezek a tervek szerint hétfő reggel következtek, de akkor meg a mínusz 15–16 fokos hideg miatt lett volna hatástalan a kimaradt utakon a tolólapozás és a sós-homokos szórás.

3 ezer kilométert mentek

Hétfőre virradóra két szóróberendezéssel ellátott munkagép dolgozott például a rakparton és a Belvárosi hídon, illetve nap közben kézi erővel dolgoztak.

Fáztak a TIK-ben

Elromlott a fűtés a TIK-ben, hétfőn nyitáskor a könyvtár egyik munkatársa szerint 14–15 fok volt az épületben. A dolgozók és a látogatók is kabátban maradtak, volt, aki a sapkát is magán hagyta. A hideg miatt többen átmentek a Somogyi-könyvtárba. Erdélyi Evelyn, a kongresszusi központ vezetője azt mondta, másfél órán át nem volt fűtés, a hibát.

Szombat óta összesen 235 köbméter sós homokot, zúzott követ és zeolitot szórtak ki, a gépek 2936 kilométert mentek. Az utakat hóügyeletes járőr ellenőrzi.

A fizetőparkolókban a hóeltakarítás egyébként nem a kft. feladata, azt a fizető parkolási rendszer üzemeltetőjének (SZKT Szepark) kell elvégeznie.
Bakacsi Zoltán elmondta: járműparkjuk nagyjából 40 darabos az útszóró-, járdatisztító- és rakodógépekkel együtt. Saját javítóműhelyük van, ha az időjárás megköveteli, a szerelők is készenléti ügyeletben állnak.

Befagytak a buszajtók

Nem közvetlenül az időjárás, hanem a "közlekedés egyéb résztvevői" miatt késtek a buszok Szegeden. Draskóczy István divízióigazgató azt mondta, a dugók miatt előfordult, hogy a buszvezető kénytelen volt eltérni az útvonaltól, alternatív megoldást választani és kihagyni egy-egy megállót. Ez például a 10-es útvonalán fordult elő. Ezt a megoldást alkalmazzák akkor is, ha baleset miatt nem tudnak haladni.

A hideg miatt hét busszal volt gond hétfő reggel. Levegővel működik a járművek fékrendszere, amelyekben fagydugó keletkezett. Draskóczy István szerint nem induló járművekről volt szó, vagyis Szeged útjain annyi autóbusz járt, amennyinek kellett.

A hideg miatt hét busszal volt gond hétfő reggel. Fotó: Schmidt Andrea
A hideg miatt hét busszal volt gond hétfő reggel Szegeden.
Fotó: Schmidt Andrea

Az SZKT járművei hétfőn kisebb késésekkel, de menetrendszerűen közlekedtek. Előfordultak műszaki problémák, például ajtófagyás – tájékoztatott Török Mónika marketing- és PR-osztályvezető.
délelőtt elhárították.

Kistraktortól az erőgépig

Csongrádon két, tolólappal is felszerelt sószórós IFA, négy tolólapos mezőgazdasági erőgép, egy szállító, valamint egy speciális hóekével ellátott jármű (ez utóbbi külterületen) tisztítja az utakat. A járdákon öt kisebb-nagyobb traktor, illetve multicar dolgozik. A járdákat műtrágyával szórják, mert kevésbé károsítja a környezetet, mint a só. Vásárhelyen öt gép, két teherautó, két multicar és egy rakodó dolgozik a hóeltakarításon. A munkát végző cég telepén 400 tonna szóróanyagot raktároznak. Szentesen tizenkét gép, Makón három vállalkozó hat géppel takarítja az utakat, járdákat, a bicikliutat pedig a város kistraktorával tartja rendben. Szentesen egyszerre hetven tonna szóróanyag áll rendelkezésre, de ahogy fogy, folyamatosan rendelnek újabb szállítmányt. Valamennyi városra jellemző, hogy olyan helyeken, ahová nem tud gép bemenni, közhasznú munkások lapátolnak, söpörnek.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. leeannlarue 2009. december 22. 18:52
  „95.: meg hogy a kiszámlázott, de el nem végzett munkák ("túl hideg van lapátolni") rendesen le legyenek papírozva, aztán mehetnek évvégi prémiumalapba (ZSEBBE).”
 • 94. flexsnake 2009. december 22. 15:39
  „soha senkinek nem feladata a hóeltakarítás meg mindig váratlanul jön :) De akkor mi a ...... ennyi munkást tartani közpénzből? Ja, hát mert valamiért fel kell itt is venni pár millás végkielégítéseket.”
 • 93. vuk 2009. december 22. 15:20
  „90. hozzászólás Ebgondolat 2009.12.22. 12:46

  Nyaron is van aki atesik a sajat kerekparjan.. Nyaros is legyen tilos?
  Autos balesetek is tortennek a soforok idiotasaga miatt. Tiltsuk be azt is?
  Nezd.. en tudok hoban bringazni. De a lenyeg az, hogy ha csak a belso savban takaritottak el a havat, akkor OTT fogok menni, es nem a kulsoben, ahol nem. Ennyire egyszeru.”
 • 92. darch 2009. december 22. 14:38
  „Ebgondolat: és ha nem kerékpározok, akkor mivel menjek dolgozni? Gyalog majdnem egy óra, addig fagyjak le? Vagy vegyek jegyet azért, mert képtelenek eltakarítani a tisztelt lakók a házuk elől a havat? Mert gyalogolni sem egy leányálom. Olyan utakon, utcákon mentem, ahol hókotró sem járt, a járdát sem seperték le. Pedig az új építésű társasházak lakóinak is kötelező.”
 • 91. Zsoltee0716 2009. december 22. 13:10
  „OFF! Hány percenként frissít magától ez a hülye Délmagyar? Mirre össze szedem az infokat addigra eltűnik a komment. Baromi jó gratulálok a kitalálójának!”
 • 90. geza 2009. december 22. 13:04
  „90. Azért kerékpározik 10 cm-es hóban mert akinek a feladata lett volna eltakarírtani az b...tt rá.”
 • 89. Ebgondolat 2009. december 22. 12:46
  „Nem az a gáz kedves Vuk, hogy télen kerékpároznak, hanem az, ha valaki a 10 centis hóban teszi ezt!! Ugyanis jó esélye van annak, hogy átesik a saját kerékpárján a szembesávba és ha ott jön valaki...
  Egyébként a Temető utcát rengeteg gyalogos összetéveszti a Kárász utcával!! Hiába van fél méterre a járda, rendszeresen az úton közlekednek!!!”
 • 88. vuk 2009. december 22. 11:44
  „88. Laetus
  Ahah, <moderálva>. Remeljuk sosem kerulsz olyan pozicioba.
  Amugy ilyeneket en is tudok mondani: nagyvarosokban belvarosban az osszes gepjarmuvet kitiltani, kiveve tomegkozlekedes es aruszallitas. Tessek :)

  Nagy szarban lennel te fiam szeged belvarosaban ha nem lennenek kerekparosok, hanem helyette mindenki autozna. Mar igy is allando a dugo. Nem tunt fel?”
 • 87. Laetus 2009. december 22. 11:36
  „Ha én közlekedési miniszter volnék, minden - mondjuk - 10.000 lélekszám feletti településen betiltanám a kerékpárt (ja, a játszótereken meghagynám a háromkerekűeket). Az alatt - amíg csak a kocsma és a vegyesbót között karikázi vele Jani bácsi - hadd menjen ...”
 • 86. vuk 2009. december 22. 11:22
  „86. Ebgondolat
  Ertem. Tehat ha letezik olyan ember, aki elesik biciklivel, akkor a bicikli gaz. Vannak akik ho nelkul is elesnek. Akkor nyaron is gaz a bicaj? (vigyazz, matematikus (is) vagyok ;))
  Az autosnak pl. kovetesi tavolsagot kell(ene) tartani, amennyiben kerekparos utan megy hoban. Nemde? Egyebkent pont azert mentem a belso savban, mert ott mar nem volt ho: el volt takaritva.”
 • 85. Ebgondolat 2009. december 22. 11:17
  „Vuk! A bicikli azért gáz a nagy hóban, mert előttem is (kocsival voltam) elvágódott egy szerencsétlen az út közepén! Hogy hol? A Temető utcában! De szerencséje volt...!!!”
 • 84. vuk 2009. december 22. 10:51
  „80. hozzászólás lidocain 2009.12.22. 09:53
  Ugyerted, hogy havas uton nem szabadna kerekparozni? Akkor autozni miert szabad? Ne szabadjon azt se akkor mar. Miert kivetel, ha a bicikli (es nem bicigli) munkara hasznalt? Nem tokmindegy milyen cellal kelsz utra? Kozlekedni akarok, ennyi. Ha a varos nem volt kepes eltakaritani a szelso savot, akkor az nehogymar a kerekparos hibaja legyen.
  A vazolt szituaciodat pedig nem nagyon ertettem.”
 • 83. benq 2009. december 22. 10:17
  „tisztelt! 81. hozzászólás csakhogy 2009.12.22. 10:10

  engem meggyőzött,egy szavazója már van! :-)”
 • 82. Walaky 2009. december 22. 10:17
  „77. hozzászólás drNagyKornél 2009.12.22. 08:34
  Való igaz, hogy erre lehet közlekedni, az hozzátartozik:
  1, a Tettye még nem járható
  2, + 1°C. volt éjszaka Pécsen!”
 • 81. Ebgondolat 2009. december 22. 10:13
  „Az fizikai és kémiai tény, hogy -10 fokban nem olvad meg a hó a sótól! De, hogy a hideg miért akadálya annak, hogy az utakról letolják a 10 centis havat, az számomra is rejtély!!!”
 • 80. csakhogy 2009. december 22. 10:10
  „Ha én leszek a polgármester igérem nem fog esni hó Szeged közigazgatási területén belül csak kívül. átlagosan 20 C fok meleget ígérek eső csak 20 és 24 óra között fog esni.

  Én már felkészültem erre! és TI?”
 • 79. lidocain 2009. december 22. 09:53
  „79
  és te erre vagy büszke? láttam az ablakból egy ilyen öntudatbiciglist leesni éppen,mert az út közepén haladt,csakhogy kanyarodott egy autó jobbra és éppen szembe találta magát ezzel a gyökérrel. azt sem tudta szerencsétlen autós mit csináljon hirtelen a jeges uton,de a biciglis is megijedt és lepottyant. remélem akkorát esett,hogy nem jut eszébe a kerója amig ilyen az idő. idióták.

  természetesen ez úton kérek elnézést a jelzőért azoktól a biciglivel közlekedő emberektől akiknek a munkahelyük megközelitése miatt vagy a munkájuk végzése miatt nincs más választásuk.”
 • 78. vuk 2009. december 22. 09:16
  „A varosban ahol el van takaritva, ott is altalaban csak az ut/belso sav. Szoval kerekparral a belso savban mentem vegig a tiszalajoson, bocsi. Szoval a turelmetlenkedoknak uzenem, hogy nem az en hibam :) Ugyanez vonatkozik a kerekparsavra, ugyanis oda toltak a havat, szoval az uton kell mennem ott is, ahol amugy van sav.”
 • 77. geza 2009. december 22. 09:00
  „Meg lehet nyugodni, az időkép.hu szerint +1 C van. Olvad, nem kell takarítani elolvad magától, a pénzt le lehet nyúlni és/vagy visszatenni a pártkasszába”
 • 76. drNagyKornél 2009. december 22. 08:34
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Aki a dél-dunántúlra megy arra (pécs és környéke) igen jók az utak. kb 30 kilóméteren belül 7 hókotróval találkoztam szombaton. Ott miért tudják az utakat takarítani? Miért nem mondják, hogy túl hideg van? Azt sem értem, hogy szegeden leesett a hó és órákig nem történt semmi! Pécsett és környékén viszont már a hóesésben jártak a kotró és sózó gépek! Itt azt írják túl hideg van? Baranyában SEM volt + 10°C!!! Hanem -15°C!!
  Üdvözlettel: dr Nagy Kornél.”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket fogtak Röszke környékén

Röszke - Vasárnapra virradó éjjel 8 fő határsértőt fogtak el a határrendészek Röszke és Mórahalom… Tovább olvasom