Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Túladagolták magukat a szegedi szkeptikusok is

Szeged - Homeopátia. Nincs benne semmi – ezt írták ki és bizonyították túladagolással a Klauzál téren, a Kígyó gyógyszertár előtt szombat délelőtt szegediek, körülbelül 15-en.

A szkeptikusok egy nemzetközi kampányhoz, a 10.23-hoz csatlakoztak. Az akció kezdete is 10.23 volt.
Az esemény weboldala szerint "a világ 25 országának több mint 60 városában, a brüsszeli EU Parlament előtt, valamint az Antarktiszon történik hasonló akció február 5-én és 6-án." 

– A 10 a 23. hatványon az Avogadró-számra utal, ami középiskolás tananyag kémiából – mondta Györgyey János biológus, a Szkeptikus Társaság tagja. Közölte: elvárják, hogy ha gyógyszerként árulják, akkor tudományos módszerekkel bizonyítsák a homeopátiás szerek hatékonyságát. 

– A varázslásos hókuszpókusz is átverés, a homeopátia pedig csak a jéghegy csúcsa. De ezekre a szerekre ráírják, hogy gyógyszer – válaszolta arra a kérdése, hogy miért éppen a homeopátia ellen tiltakoznak.

Györgyey János szerint a homeopátia a jéghegy csúcsa. A szerző felvétele
Györgyey János szerint a homeopátia a jéghegy csúcsa.
A szerző felvétele

A résztvevők a gelsemium nevű szert vették be, amelyet felnőtteknél láz, fejfájás, szorongás, gyerekek esetében álmatlanság ellen árulnak. A résztvevők egy egész fiolányi szert lenyeltek, szerintük valójában csak kristálycukrot és laktózt ettek. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója, aki szintén demonstrált, kijelentette: gyakorlatilag cukorterhelésnek vetették alá magukat. Mások sem fukarkodtak ironikus megjegyzésekkel. „Halálmegvető bátorsággal" nyelték le a golyókat, és volt, aki családostul vett részt a személtetésben, ő közölte: "anyámat is megmérgezem."

Halálmegvető bátorság? A szerző felvétele
Halálmegvető bátorság? A szerző felvétele


A homeopata szerint 

Ha az illető alkata egyáltalán nincs kapcsolatban a szerrel (a homeopátia használja az úgynevezett alkati szer fogalmát – a szerk.) akkor a szerre jellemző tünetei jelentkeznek – mondta a delmagyar.hu-nak Farkas Mária homeopátiás orvos. Hozzátette: minden szerből létezik különböző erősségű, ez is befolyásolja a várható tüneteket.

A figyelemfelkeltő akció résztvevői a kísérlet után is ott maradtak a téren. hogy bizonyítsák: nincs hatása a szernek.

"A homeopátia egy abszurd áltudomány, mely a mai napig elfogadott az alternatív orvoslásban, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a hatásosságára. Kevesen tudják, hogy a homeopátiás szerek gyártásakor olyan mértékű hígítást alkalmaznak, aminek eredményeként a végtermékben a kiindulási anyagból már semmi sincs" – olvasható a 1023.hu-n.

Olvasóink írták

157 hozzászólás
 • 157. őrgróf 2011. február 10. 11:44
  „Éljenek a nagy gyógyszergyártó-maffiák! ( de a Te pénzedből. ) Vágó pedig egyszer beugrasztott egy üdülési formába ( amit ő reklámozott, és én is hittem neki - sajnos), innentől nálam nincs hitele. Tény, hogy orvosság-zabáló ország vagyunk, rendesen megnyomorították a magyart a saját céljaik eléréséhez. Ha belegondolunk, hogy mibe kerülhet egy néhány grammnyi bogyó előállítása - és mennyiért kapjuk? Elgondolkodtató...”
 • 156. Krampampuli 2011. február 07. 19:49
  „Magyarral egyetértek de Kathryn hozzászólását elolvasva aki mint írja "Az orvos és gyógyszer ui. nem csak a gondolkodó embert gyógyítja, hanem a fröcsögő butát is. " és más placeboval érvelő hozzászólását is, hogy ha csak placebo akkor mitől működik csecsemőknél és állatoknál? Tehát bővítve a sort nem csak a gondolkodó embert gyógyítja, hanem a fröcsögő butát is sőt a csecsemőt és az állatokat. Akkor minek ezt részletezni? Egyszerűen: Mindenkit! Miért? mert működik. Az, hogy beképzelt érdek vezérelt emberek megpróbálják lejáratni az más lapra tartozik...”
 • 155. Magyar 2011. február 07. 19:34
  „92. Kathryn

  Kedves kathryn. A felesegem gyogyszer kutato kanadaban 6 publication-nel kulonbozo nemzetkozi science magazinokban. Ha o azt allitja hogy folyamatos nyomas allatt vannak hogy "kedvezo" eredmenyeket kapjanak bizonyos kiserletek folyaman, akkor azt elhisszem.

  Emlekszik a H1N1-ra? Itt kanadaban mar terjesztettek a vacinaciot, mikozben a tesztek meg folyammatban voltak a gyogyszer legalizalasara mondvan, hogy " eletmento szuksegunk van a szurira es ne agodjon senki mert ez "BIZTOS SAFE ES A TESZT EREDMENY A VELEJARO ALLAMI ENGEDELYEKKEL HAMAROSSAN ELKESZUL". HA?????????

  Itt kb 10 ember azonnal meghalt a szuri utan, es ez csak amirol hallottunk, mert a 10-edik ember utan mar nem jelentettek a halal eseteket, "nehogy az emberek aggodjanak".

  Szoval mi munka es energia van ezekbe a kutatasokba befekteve igazan BS. Manapsag mar az egyetemi proffeszor kinyitja a sajat KFT-jet es alkalmaza az egyetemi tanulokat, (akiket fizetnie nem kell es mindeg nyomas alatt vannak a diplomaert) - ( privatizacio?) es feji az allami keretet. Hogy ez az allami penz folyon a KFT-be, a KFT boldogan tart mindenkit.......

  Ez kell a koztudatba. Meg az, hogy gyogyszergyarto vallalatok fizetik az orvosokat ( nyomas) hogy minnel tobb gyogyszerjukat irjon fel a "betegeknek". ( betegseg? kit erdekel.....) Ezert kezdi manapsag az atlagos nyugdijas a napjat 67 prulaval a reggeli kave mellett.......

  Azon se lennek meglepodve ha ez a cikk mogott valahol hatul valami product gyartonak az anyagi befolyasa lenne. Ez mindegyiknek eletfentarto erdeke.......”
 • 154. foleba 2011. február 07. 15:56
  „Szerintem miután bevették a bogyókat - feltéve, hogy szopogatták, ahogy kell, mert különben nem értek el az egésszel semmit - nem voltak lázasak és nem fájt a fejük és a szorongásuk is elmúlt! :DDD
  Remélem jó pénzt kapott Vágó Úr ezért a PR kampányért ;)”
 • 153. bambinaXX 2011. február 07. 05:53
  „:) orvoshoz”
 • 152. bambinaXX 2011. február 07. 05:51
  „Szunyi: és pont az a gond, hogy olyanok szólják le, akiknek kutyabajuk(még) és soha nem próbálták, így nem is tudhatják, hogy hat - ezzel csak elveszik a kedvét annak, akinek nem hatak a gyógyszerek és megoldás lehet számára.
  Pedig mennyivel egyszerűbb egy számukra megfelelő étrendet követni és pénztárcakímélőbb, mit orvoszoz járkálni, munkából kiesni, gyógyszereket szedni...
  Azon sem sokan gondolkoznak el, hogy miért van egyre több hiperaktív, allergiás, cukorbeteg vagy rákos kisgyerek. :(”
 • 151. bambinaXX 2011. február 07. 05:39
  „Kathryn: egy 8 hónapos, fogfájós nem hagyja abba az állandó bőgést (egyszerre több foga jön), mert az anyjában bízik. szerintem. lehet mégis hat a lötty, amit kap? pedig nem fájdalomcsillapító "gyógyszerről" van szó..

  "érdekes" a gondolatmeneted.. azt írod: "étrendhumbug", majd: pozitív irányba befolyásol a fény, a testmozgás, az egészséges étrend, vitaminok..
  No komment.”
 • 150. jozko 2011. február 06. 22:44
  „queenmargareth:

  Tény, hogy én is ismerek néhány dilidokit, akinek a tudománya tesztlapok értékelésében merül ki...
  az empátiájuk pedi kisebb egy klopfolókalapácsénál.

  Ne ilyeneknél próbálkozz!
  Érdeklődj, tájékozódj.
  Egy jó szakembernek a híre nagyobb, mint a cégtáblája!”
 • 149. Krampampuli 2011. február 06. 21:45
  „133. andalgokandallo 2011.02.06. 15:04
  néhány hozzászólás után rájöttem, mi is a gond. én azt gondolom, hogy csak a hülye dől be ennek a homeopátia-maszlag-kuruzslásnak. de kezdek rájönni, hogy ez inkább valami szekta lehet.

  - melyik? Aki "bedől" vagy aki tagadja? Mert nézőpont kérdése honnan nézzük kedves "szektás"! :)”
 • 148. queenmargareth 2011. február 06. 20:51
  „Gondolkoztam és akartam. Eddig minden orvos elutasított, pedig neves doktorokat kerestem fel. Én nagyon szeretném, de azt mondják rosszabb lesz az állapotom. Hiába ÉN kértem!!!Fizettem volna, de nem.Én is tudni akarom, mitől lett.”
 • 147. jozko 2011. február 06. 20:15
  „queenmargaraethí.

  Jó médiumnak tűnsz.
  Hipnózisban meg lehetne találni a pánikbetegséged okát!
  Ha van egyáltalán!

  Nem kell félned, szándékod ellenére nem tudnak hipnotizálni-de a beleegyezésed sem garantál eredményes kezelést:
  ugyanis a kliensek nagy részének esze ágában sincs életmód változtatást felvállalni!
  Esetleg gondolkodj el rajta!
  Csodabogyókban hisznek....”
 • 146. queenmargareth 2011. február 06. 19:38
  „144. szilléri 2011.02.06. 19:18
  nekem ezért nem lehet jogsim, emiatt volt még nehezebb állást keresni.”
 • 145. Beemre 2011. február 06. 19:21
  „A homeopátiás orvosom nem mondta, hogy szedjek bármiféle bogyót, gyógyszert.
  Táplálkozási tanácsokat adott. Mondván nem mindegy mit eszünk.
  Bizonyos panaszokra bizonyos élelmiszereket javasolt. Szerintem működik.”
 • 144. szilléri 2011. február 06. 19:18
  „Van egy pánik beteg ,,haverom" érvényes jogsival !
  a, lehetőség = időzített bomba a közutakon
  b, sima nyugdíjcsalás”
 • 143. szunyi 2011. február 06. 19:05
  „135,137
  Bár végtelenül racionális a gondolkodásom, de pont a paleolit táplálozás amiben szerintem lehet valami.”
 • 142. queenmargareth 2011. február 06. 17:59
  „139. szilléri 2011.02.06. 17:17 a depresszió nagyon magas százalékban járul hozzá a pánikbetegséghez is pl. Mert aki, nem mer utazni, mert lezsibbad az egész teste a szívverése az egekben, ettől fuldoklik, 6 évesen jön a halálfélelem...Most engem akarsz eltaposni, de szerintem több embert sértettél meg.
  Ja, a politikusok fizetését nem te állod, ha már engem te tartasz el?:) költői volt.”
 • 141. queenmargareth 2011. február 06. 17:36
  „Köszönöm a sok segítséget és megértést. A Pánikot már én is majdnem leküzdöttem, nehéz volt, mert mindentől féltem. Most itt gúnyolódik rajtam egy kedves hódolóm itt, csak nem érti meg, hogy lepattan:)
  A gond az, hogy anno a sok mellékhatásoktól több betegség alakult ki nálam. Tehát, hiába léptem túl majdnem a poklon, lettek szervi gondok...

  Sokat olvastam és fogom is az itt tanácsoltakat még!
  És örülök, hogy sok segítőkész, nem gátló és köpködő emberek vannak még itt!!!”
 • 140. queenmargareth 2011. február 06. 17:36
  „Köszönöm a sok segítséget és megértést. A Pánikot már én is majdnem leküzdöttem, nehéz volt, mert mindentől féltem. Most itt gúnyolódik rajtam egy kedves hódolóm itt, csak nem érti meg, hogy lepattan:)
  A gond az, hogy anno a sok mellékhatásoktól több betegség alakult ki nálam. Tehát, hiába léptem túl majdnem a poklon, lettek szervi gondok...

  Sokat olvastam és fogom is az itt tanácsoltakat még!
  És örülök, hogy sok segítőkész, nem gátló és köpködő emberek vannak még itt!!!”
 • 139. szilléri 2011. február 06. 17:17
  „34 éves pánik beteg, ez sem semmi !!
  Hasonló betegség mint a depresszió, vagy a hülye gyerek hiperaktivitása.
  Lógás, hiszti, hülyeség gyógyítható betegségek !

  Századunkban is megszaporodtak a varázslók, sámánok és messiások! Van rá igény és pénz !”
 • 138. Kathryn 2011. február 06. 16:55
  „Bambina: a gyerek az anyjában hisz, aki szerinte mindenható. És ha azt sugározza, ez jó, akkor a gyerek megnyugszik, hogy az. Szerintem.”
157 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guadeloupe – Pokol vagy paradicsom? - Katona Rózsa Helga könyve a karibi szigetcsoportrólTovább olvasom