Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tulajdonos lesz az SZTE

Szeged - Tulajdonba kapják az egyetemek az általuk használt ingatlanokat és más vagyontárgyakat, ami az önálló gazdálkodás lehetőségét és felelősségét jelenti az intézmények számára
Mintegy másfél évig kellett várni az engedélyre, hogy a volt orosz laktanyában – ahol már működik kollégium – három épületet felújíthasson a szegedi egyetem. A Pulz utcai, kiürült klinikai épületet át kellett adni az önkormányzatnak, hogy az áruba bocsáthassa, mert az egyetemnek nincs ilyen joga. Jelenleg is 8-10 ingatlan ügyében vár válaszra a nemzeti vagyonkezelőtől az egyetem, amely önállóan nem gazdálkodhat a kezelésében lévő vagyontárgyakkal.

Ezen a helyzeten változtatna egy törvényjavaslat, amelyről megkezdődtek az egyeztetések. A rektori konferencia társelnökét, Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát a részletekről kérdeztük.

– Régi baja a magyar felsőoktatásnak, hogy az intézmények nem gazdálkodhatnak szabadon – úgymond – a vagyonukkal. Mert nem tulajdonosok. Emlékezetes, hogy az önkormányzatok annak idején tulajdonba kapták a korábban állami vagyont; és különösen mostanában, az uniós források megnyílásakor látjuk gyakran, hogy ez az önkormányzati tulajdon fedezetként szolgálhat a különféle fejlesztések önrészének előteremtésében. A vagyontárgyak értékesítése is jóval egyszerűbb, mint a mi esetünkben. Hiszen az egyetemeknek minden vagyonnal kapcsolatos lépést engedélyeztetni kell. Ezen változtatna az új törvény. A rektori konferencia egyhangúlag támogatja a javaslatot, ha minden jól megy, jövő májusban elfogadják a törvényhozók is – mondta a rektor.

A vagyonátadási törvény garanciális elemeiről is beszélt Hiller István miniszter a rektorokkal. Még a látszatát is szeretnék ugyanis elkerülni, hogy privatizációról lenne szó – mondta Szabó Gábor. Ezért beépítik a jogszabályba annak a biztosítékait, hogy az egyetemi tulajdont ne lehessen „elkótyavetyélni" – mondjuk egy ingatlan árát rezsiköltségekre vagy költségvetési hiány betömésére fordítani, hanem csakis fejlesztésekre, a minőség növelésére.

– Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy lássuk, a következő pár évben az adófizetők forintjaiból bizonyára nem jut egyetemi fejlesztésekre. Márpedig – ahogyan a példázatbeli szatócs tartotta – éppen akkor kell fejleszteni, amikor nem megy az üzlet. Úgyhogy a legjobbkor jön nekünk a vagyonátadási törvény, amellyel komoly gazdálkodási lehetőséget kapunk. Igaz, nagyobb lesz az intézményvezetők felelőssége is. Egy hétköznapi hasonlattal élve: amíg albérlő vagyok, nem az enyém a lakás, hajlamos vagyok kevéssé vigyázni rá; amint a tulajdonom, ez a helyzet megváltozik. Személy szerint annak is örülök, hogy a javaslatot valamennyi párt vezető oktatáspolitikusa támogatja, így Pokorni Zoltán, aki volt miniszterként pontosan ismeri a jelentőségét, vagy Magyar Bálint, aki kezdeményezte a törvényt – mondta el Szabó Gábor.

Olvasóink írták

  • 1. megvan a kulcs a kincseskamrához, ahonnan irgalmatlan sok milliárdot lehet lopni a választásokig. 2008. október 30. 20:57
    „ebből a pénzből tuti jut a következő hazugságkampányra is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedugult a Bajai úti körforgalom

Szeged - Hatalmas dugó alakult ki tegnap reggel a Bajai úti körforgalomnál. A Magyar Közút Kht.… Tovább olvasom