Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Túlzottan sietett a darukezelő

Szeged - A véletlennek köszönhető, hogy nem sérült meg senki, amikor felborult egy 80 tonnás daru Szegeden. A baleset előtt nem sokkal sikerült elparancsolni a környékről egy kisgyerekes családot. A szemtanúk úgy látták, a munkával túlságosan sietett a gépkezelő: az előző villanypóznát is hozzácsapta a daruhoz. Az emelőszerkezet gazdája várja a vizsgálat eredményét.
– A vécéről ugrottam ki, akkora robajt hallottam. Minden beleremegett. Azt hittem, nagy baleset történt a Móravárosi körúton – elevenítette fel a szegedi Varga László, miként borult fel szombat délután a 80 tonnás daru, ami a portájáról kiemelte a magasfeszültségű villanypóznát a körút másik oldalára. A daru gémje a körút túlsó oldalán zuhant le, két méterre a kerítéstől – 60 centis krátert ütött a földbe.

Három 120 kilovoltos póznát cserélt le Szegeden a Démász hálózatépítő cége, a Primavill Kft. megbízásából a szentesi Média-Vill 2003 Kft. a Móravárosi körúton. Kettőt a vadaspark mögött vettek ki, a harmadik fémóriást a Móravárosi körút és a Szél utca sarkán álló családi ház udvarából kellett eltávolítani.

– Nem ért ide pénteken az orosházi partnercég 60 tonnás daruja, mert annak akkor törték le a gémjét. Szombaton küldtek helyette nagyobb emelőt, a 80 tonnásat. Annak kellett volna a másikat is hazavinnie – magyarázták a szentesi kft. szakemberei.

A daru csúnya munkát végzett, teljesen összetörte az útjába került villanyoszlopot. Fotó: Segesvári Csaba
A daru csúnya munkát végzett, teljesen összetörte az útjába került villanyoszlopot.
Fotó: Segesvári Csaba

Sietett a munkával az 55–60 év körüli darukezelő – vélik a szemtanúk. Ez lehetett az oka, hogy az első két villanypózna egyikét is hozzácsapta a daruhoz. A harmadik vastraverzet – amely 20 méter magas és 20 mázsa súlyú – az udvarban kettébontották.

– Az emeléskor a szentesiek rendesen lezárták a körutat. Elküldték a bámészkodókat. Például egy kisgyerekes házaspárt mi fordítottunk vissza, mert rá se hederítettek a figyelmeztetésre, juszt is át akart menni a pózna alatt. Beintettek, szitkozódtak. Nem tudják, hogy talán az életüket köszönhetik nekünk – mondta Varga László.

A közelben lakó Varga László hatalmas robajt hallott. Fotó: Segesvári Csaba
A közelben lakó Varga László hatalmas robajt hallott.
Fotó: Segesvári Csaba

A daru úgy emelte magasba a vasszerkezetet, hogy leszakította a szegedi férfi garázsa és a közeli melléképület tetejét. A szentesi szerelők elmondták: az oszlopot két fázisban akarták kiemelni és arrébb tenni. Viszont a gépkezelő – úgy látták – sietett, egyből messzire akarta rakni a póznát. Túl hosszúra engedte ki a 40 méteres gémet, amitől már emelés közben megbillent a tartójármű – jelenlegi információink szerint. A lendítéskor a drótkötelekkel kikötött súly a gémet kocsistól oldalra rántotta, majd felborította. Tegnap hajnalra az orosházi cég munkásai lefűrészelték a darugémet, és talpára állították a kocsit. Beindult, de a szentesiek úgy látták, a Kálvária sugárúti lámpánál nagyon füstölt. Becsléseik szerint totálkáros lett a daru, ami legalább 100 milliós kárt jelent.


A tulajdonos kivár

A Démász Zrt.-t – tájékoztatásuk szerint – nem érte kár, mert a vezeték nem volt áram alatt, a tartószerkezetet amúgy is leselejtezték. A rendőrség ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének gyanújával indított eljárást. A regionális munkavédelmi felügyelőség hivatalból nem vizsgálja az ügyet, mert személyi sérülés nem történt. Kerestük a darutulajdonos orosházi Kárai Trans Bt.-t. A cégvezető Kárai Tamás annyit mondott, hogy a Szegedre küldött darut évente nagyvizsgálatra, negyedévente szerkezeti vizsgálatra vitték. A kezelő harminc éve ilyen berendezéseken dolgozik. A cégvezető is várja a baleset körülményeit tisztázó vizsgálat eredményét.

Olvasóink írták

 • 6. Norman_Bates 2009. május 21. 14:39
  „Hát ez nemgyenge!
  "A rendőrség ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének gyanújával indított eljárást"
  Ismeretlen?? mért nem kérdezték meg ki ült abba a kib*ott daruba? baszki 100 millást kárt okozni! ezt kin verik majd le?
  mert valakinek fizetni kell, ha a démász nem fog , akkor marad a bizosító.
  kurvára örülök, hogy az ilyen bakfaszok miatt ilyen magas a kötelezője a kocsimnak”
 • 5. attis765 2009. május 20. 08:00
  „Pint = Pont”
 • 4. attis765 2009. május 20. 07:59
  „Pint a Vadasparkból jöttünk ki a párommal - a Plusnál jártunk - amikor dőlt a daru. Valamiért pont arra néztem és láttam az egészet. Félelmetes volt a látvány és a hangja is...”
 • 3. nyomdasz63 2009. május 19. 19:57
  „Ön is kissé "sietett" ,kedves Tünde ! Az első 2 oszlopot a Plus áruháztól 100-150 m.-re vették ki! A hullámpala-kerítéstől 10-12 m volt a daru vége ! A garázsban pár tenyérnyi a sérülés,engedély nélkül,rossz helyre épült!Szerintem is a sietség volt az egyik ok,no meg pár tonna ellensúly? hiánya !!!>>Egyébként mikok láttam,semmi/fizikai/baja a darusnak,én jelentettem az esetet!”
 • 2. micsibucsi 2009. május 19. 17:53
  „Igazad van CID! Minket meg már megint kihagytak rendesen bakker! No mindegy azért majd az áramszámlánkon biztosan behozzák a sok fővállalkozó hasznát, nem de?!”
 • 1. CID 2009. május 19. 16:27
  „Azért ez nem semmi :Démász hálózatépítő cége, a Primavill Kft. megbízásából a szentesi Média-Vill 2003 Kft. A daru meg a Kárai Trans Bt. tulajdona. Egy nyamvadt póznacseréhez kell, min. 4 cég ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos mobilozni a tanítási idő alatt

Szeged - Szinte minden általános iskolásnak van már mobilja, amit magával visz a suliba is. Pedig ott nem vállalnak felelősséget a készülékekért, és használni sem lehet. Tovább olvasom