Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tüntetés a magas ponthatárok miatt

Tüntetésre hívja a szülőket, tanárokat holnapra egy egri gimnáziumi tanárnő. A demonstrációról már beérkezett a kérelem a rendőrséghez. A megmozdulás célja, hogy az Oktatási Minisztérium találja meg a felelősöket az idei, kivételesen magas ponthatárokért.
Csákváriné Veréb Valéria személyes okból kezdte szervezni a tüntetést. Idén érettségiző lányát 137 ponttal nem vették fel az ELTE pszichológia szakára, ott ugyanis 138 pont volt a határ.

– Ezzel semmi baj nem lenne, ha jogszerű eljárás keretében, igazságos versenyben történt volna. De nem így volt. Az idén érettségizettek jogszerűtlen hátrányban voltak a korábban végzettekkel szemben – állítja Csákváriné Veréb Valéria az Origo internetes hírportálnak nyilatkozva. A tanárnő azt szeretné elérni, hogy a minisztérium nevezze meg a felelősöket, és kérjen elnézést. Tisztában van vele, hogy már más szülői szervezetek is tiltakoztak, és az Alkotmánybíróság is foglalkozott az üggyel.

– Nem várom, hogy történjen valami, a ponthatárok már megvannak, de valaki tévedett, ezért vállalnia kell a felelősséget – fogalmazott. A tanárnő körülbelül 150 embert vár a demonstrációra.

Az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy az új érettségi pontszámítási rendszere igazságtalan előnyt ad a korábban érettségizetteknek az először vizsgázókkal szemben, mert ők – némi pénzért – újraírhatják az érettségit emelt szinten, ami ha nem sikerül, a korábbi érettségijüket akkor is beszámítják. Így a felvételin az idősebbek akár plusz hét ponthoz is juthattak tét nélkül. Az Ab a szabályozás korrekciójára hívta fel az oktatási tárcát, amely az elmarasztaló döntést pozitívan értékelte, mert a taláros testület nem semmisítette meg a pontszámításra vonatkozó rendelkezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom