Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Turandot - fazonigazítással

Fiatal énekesekkel, magyarul állította színpadra Kesselyák Gergely a Turandotot tavaly a Dóm téren. Puccini operája a hétvégén olaszul – Liu szerepében Rost Andreával – tér vissza.
A Béjart Ballet-t pénteken és szombaton – némi fazonigazítással – a tavalyi Turandot követi a szabadtérin. Hétfőn kezdték a Dóm téren a Puccini-darab felújító próbáit: alapjaiban nem sokat változik a produkció, mégis egészen más lesz, mint a tavalyi volt. Kesselyák Gergely a múlt nyáron csak rendezte, idén már dirigálja is a népszerű operát.

– Az előadást népszínházi produkciónak szántam. A kevésbé értő nézőket a szép látvánnyal gondoltam elvarázsolni, amely erősíti Puccini gyönyörű muzsikáját; ugyanakkor intellektuális finomságokat is elrejtettem benne az ínyencek számára. Ha egy operát eredeti nyelven, olaszul játszunk, akkor egészen más arcát mutatja, mint amikor magyarul megy. A teljes kép így két esztendő alatt rajzolódhat ki az én Turandotomról. Egy másik karmester is más arcot ad egy darabnak, ráadásul én most dirigálom először ezt a csodálatos operát. Egy új főszereplő is – ezúttal a Liuként bemutatkozó Rost Andrea – mindig új színeket hoz – mondja Kesselyák Gergely, aki szerint mindez elegendő ok arra, hogy azok is megnézzék újra a produkciót, akik tavaly már látták.

Jelenet a Turandot tavalyi előadásából – a színpadkép és a jelmezek nem változnak. Fotó: Segesvári Csaba
Jelenet a Turandot tavalyi előadásából – a színpadkép és a jelmezek nem változnak.
Fotó: Segesvári Csaba

A hétfői és a tegnapi próbákon még nem volt itt, de ma már megérkezik Szegedre világjáró szopránunk, Rost Andrea, aki a múlt hónapban a Grófné szerepében nagy sikert aratott a brüsszeli ope-
raház előadás-sorozatában. Nem először lép fel a szabadtérin: 2004-ben az olasz díva, Katia Ricciarelli betegsége miatt beugrással mentette meg a római operagálát. Kiss B. Atilla és Cecilia Gasdia partnereként ő aratta a legnagyobb sikert. Az elmúlt években nyitott a Puccini-hősnők felé: a Bohémélet Mimije után a Művészetek Palotájában koncertszerű előadáson, Lukács Gyöngyi Turandotja mellett, Liu szerepét is elénekelte már.

A tavalyi gárdából megtartotta a címszerepet Rálik Szilvia, aki évek óta az egyik legnépszerűbb és a legtöbbet foglalkoztatott vendégszopránnak számít Szegeden – az előző évadban Toscaként láthattuk a nagyszínházban. Nagy meglepetést okozott a múlt nyáron a Kalaf szerepében bemutatkozó Cselóczki Tamás: a pályafutása elején járó tenorista fényes, zengő hangon énekelte a nehéz szerepet. Most olaszul is hallhatjuk tőle a nevezetes slágeráriát, a Nessun dormát. Dóm téri bemutatkozása is közrejátszott abban, hogy Simándy József özvegye szeptemberben neki adta át a legendás tenorista emlékére alapított díjat. A három miniszter szerepében újra Cseh Antalt, Nyári Zoltánt és Kóbor Tamást láthatjuk, Timurként Gábor Géza tér vissza.

Közönségtalálkozó a REÖK-ben

A szabadtéri sztárjaival találkozhatnak a nézők a REÖK átriumában az előadásokhoz kapcsolódó közönségtalálkozókon, ahol megismerkedhetnek a művészekkel, titkokat tudhatnak meg a produkcióról. Ma 16.30-tól a Turandot stábjából Rost Andrea és Kesselyák Gergely lesz a vendég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter: tizenkilenc, papírforgók, illúzió és harmónia

Szeged - Egy fesztivált megnyitni sosem könnyű, főleg, ha az a 19., és az illúzió jegyében telik. Tovább olvasom