Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Türelmet kér a Mórakert

Mórahalom - Megvan a politikai szándék a Mórakert helyzetének rendezésére - szögezte le Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár tegnap Mórahalmon, a milliárdos adósságállománnyal küzdő szövetkezet küldöttgyűlésén.
- A konszolidációt nehezítené, ha bármilyen meggondolatlan lépés történne, erről kell most meggyőznünk a gazdálkodókat, beszállítókat. Egy ilyen mindenkinek a jogos jussát veszélyeztetné. Vannak felszámolási eljárások a Mórakert ellen, de eddig ezeket tudtuk kezelni. Úgy látom, akik a Mórakerttel hosszú távon számolnak – termelők, finanszírozó bankunk, szállítmányozók –, azok továbbra is türelmesek – fogalmazott tegnap lapunknak Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Küldöttgyűlést tartott csütörtökön és pénteken a Mórakert Szövetkezet, amelyről 2008 vége óta többször írtuk: forráshiányos helyzetbe került, nem tudott fizetni a beszerzett áruért (lásd kronológiánkat). A HVG nemrégiben azt írta: a felszámolási eljárások miatt a termelői étékesítő szövetkezet (tész) csak akkor működik tovább június 25-e után, ha „csoda történik" – a jövendölés nem bizonyult valósnak.

Néhány héten belül elkészül a tész konszolidálási terve. Fotó: Karnok Csaba
Néhány héten belül elkészül a tész konszolidálási terve.
Fotó: Karnok Csaba

Tegnap a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Czerván György látogatott a városba, és az Aranyszöm Rendezvényházban leszögezte a megjelent termelőknek, beszállítóknak: a politikai szándék megvan a rendezésre. – A részleteket még tisztázni kell: milyen konstrukcióban, milyen állami pénzintézetek bevonásával, mely tárcák illetékességével kerül sor a konszolidációra. Nagyon alapos pénzügyi átvilágítást kell elkészíteni, feltérképezni, mennyivel tartozik hitelezőknek, bankoknak, termelőknek a tész. 5-6-féle rendezési javaslat van – nyilatkozta lapunknak az államtitkár, kiemelve, néhány héten belül megoldást találnak: „nem fogjuk cserbenhagyni a gazdákat".

– Fájó tendencia a hazai piacok elvesztése a mezőgazdaságban – ezek visszaszerzésében a tészeknek kulcsszerepe van. Ha a zászlóshajó, a Mórakert megsüllyed, akkor belátható időn belül nem lehet a tész-mozgalmat újra felépíteni – nyomatékosította Czerván György, aki utalt arra, a kormányprogram magja a munkahelyteremtés, ebben is fontos szerep jut a szövetkezeteknek.

Czerván György és Nógrádi Zoltán szerint megvan a politikai szándék a konszolidációra. Fotó: Karnok Csaba
Czerván György és Nógrádi Zoltán szerint megvan a politikai szándék a konszolidációra.
Fotó: Karnok Csaba

A küldöttgyűlésen egy helyi termelő sírva mesélte: 980 ezer forinttal tartozik neki a szövetkezet. Felszólalt egy egyéni vállalkozó, akinek 10 millió forintos a követelése – elmondta: terményeit elvitte a víz, bevétele nem maradt, csak adósságai, már a háza is veszélyben van. Török Tibor, a Texpack Kft. tulajdonosa 6 milliós tartozásról számolt be. Amióta a Mórakert bajba került, óriási piacvesztést szenvedett el csomagolóanyagokat gyártó cége.

Hódi Pál, a tész elnöke lapunknak elismerte: eddig 80-an kezdeményeztek ellenük felszámolási eljárást, de valamennyiükkel sikerült megegyezni. Abban bízik: ha a konszolidációs folyamat tovább tartana a tervezettnél, akkor sem lesz felszámolás. A szövetkezet éves árbevétele 3 milliárd forint (fénykorában meghaladta a 8 milliárdot), az adósságállomány folyamatosan csökken. Volt 2 milliárd forint is, jelenleg a folyamatos kifizetések után 1,6 milliárd.

Megoldás: állami tulajdon?

– A konszolidációhoz európai uniós forrásokat is kell használni. Biztonságba kell helyezni a Mórakert eszközállományát. Szerintem ez az államnál van a legjobb helyen. Egy állami zöldség-gyümölcs kereskedőházat kellene létrehozni, amely összefogja a dél-alföldi tészeket, a tészek tésze lenne, elosztóközpontja a térségnek. Ezt nem tudjuk kialakítani saját erőből – vázolta megoldási elképzelését Nógrádi Zoltán.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. dolgozovoltam 2010. július 12. 14:32
  „termelő: messze nem minimálbéresek dolgoznak ott, akik még ottmaradtak azok nagyobb része tényleg érti a dolgát és ezért meg is fizették rendesen, a többi meg rokona valakinek...... XD
  De ettöl független biztos hogy a fentartás többe kerül hatalmas raktárakkal rengeteg céggel meg gépekkel. Nem a dolgozókon meg a termelőkön kellett volna sporolni.
  Akikkel beszéltem azok nem hiszik hogy segitenek a cégen szerintük majd csöndben agyonhallgatják az egészet amig felszámolják. Utána meg hirtelen mégis kell valakinek XDXD”
 • 84. egytermelo 2010. július 12. 13:44
  „Tényleg alíg vannak már a Mórakertnél most akkor mindenkit kirúgdaltak és nincs már remény?!! Minek voltak a dolgozok eddig ha most rájöttek, hogy mégse kellenek?
  Ha nemis mindenki minimál béren volt biztos nem az víszi jobban a pénzeket hanem a sok hütő meg a gép.Most már csak azt nem tudni kik dolgozzák fel az árút amit még bevisznek meg akkor miböl lesz forgalom meg pénz kifizetésekre?
  A Fidesznek is a focidöntö volt a fontossabb erröl meg nem akar dönteni, bíztos inkább megvárják amig fölszámolják az egészet mert akkor nem kell majd kifizetni nekünk se a tartozásokat. Könnyü azt mondani, hogy nem volt igaza a HVGnek a csoda történik jövendöléssel, de hát még mindíg csak ott tart a dolog, hogy ha nem csoda történik akkor nem menekül meg a tész meg nem kapja meg senki se a jussát csak a bankok.”
 • 83. dolgozovoltam 2010. július 07. 09:32
  „És kérdezzétek meg azt is hogy pl a portások kifizette-e valaki....
  Meg azt is, hogy ha nem tapsolnak el milliokat ezekre akkor most pl nem kellene állitólag azért kirúgni a dolgozókat, bezárni a szegedi boltot satöbbi, mert nincs pénz bérre,villanyra meg mindenre.
  Egy páran kiváncsian várjuk,hogy a mostaniakat is úgy rúgták-e ki mint minket XD
  Biztos felajánlották hogy elmehetnek fizetés nélküli szabadságra meg közösmegegyezéssel milyen jó lesz nektek XDXD, meg amit még lehet. Nyugi sokkal jobb helyek is vannak a világon ám ahol meg is fizetik a dolgozót meg nem csak keresztülnéznek rajta XDXDXD”
 • 82. dolgozovoltam 2010. július 07. 09:25
  „2009ben kapott a cég egy válságmenedzsert hogy majd az rendberakja az egész cirkuszt. Mit csináltak? Kirúgtak egy halom embert aztán még jó párat. A megmondóember azt mondta hogy most mindenkinek kicsit összéb kell húzni a nadrágszíjat DE HOSSZU TÁVON EZ EGY JÓ MUNKAHELY LESZ MAJD MEGLÁTJÁTOK! Hát meglátták! XD
  A termelők még mindig nincsenek kifizetve, egyáltalán hisz még valaki az igérgetésnek?
  Az egyéb beszállítóknak még mindig lógnak pénzekkel.
  A dolgozók maradékát most kirúgták.
  Ezek közül ki is tehet arról, hogy ekkora hiány van, a termelők, a beszállítók vagy a dolgozók?
  Igérgettek: cégvezetők, igazgatóság, válságmenedzser,Nógrádi, Fidesz.
  És ki kapott még mindig rendes pénzeket a nagy válság idöszakban is? Találjátok ki! XDXD”
 • 81. egytermelo 2010. július 06. 10:07
  „Mondták hogy olvassuk el a hozzászolásokat mert megálitják a Mórakertet is mint a Kistért meg kirúgdalják akik még marattak mert senkisem hiszi akkor hogy télleg lesz pénz!
  Akkor minek igérgették, hogy a magyar árút kell támogatni minden áron meg hogy államtitkár ur majd visszamegy és kitalálják hogyan tugyják kifizetni az elmaradt pénzeket! Biztos itt is átakarják menteni amit menthetö mi meg futhassunk a pénzünk utánn!
  Hova lehet akkor beszállitani ha megál a cég meg hova lehet bizni abban hogy ujraindul és lesz pénzük árúra? A Fideszben sem lehet akkor már hinni csak igérgetik hogy kifizetik a tartozást nekünk?!!! Most akkor mi is adjuk be inkább a felszámolást hátha mégis abbol lesz majd pénz?
  Irtam a Magyarnemzetnek is de lehet hogy a Népszabadságnak is kellene hogy kérdezzék már meg ök is hátha nekik megmongyják, hogy akkor most fog majd a kormány fizetni vagy csak arra játszik hogy csödbemenjen ez a téesz is?!”
 • 80. egypolgarmester 2010. június 29. 10:51
  „Még mindig azon rugóztok, hogy miért adnak el külföldi árut IS?!
  Ha a Négerszittya Bt. kék csomagolásba árul fagyasztott ősmagyar pacalt, és a félvak vásárló ugyanennek a cégnek kék csomagolású mosóporát rakja olvasás nélkül a kosarába,majd visszamegy reklamálni emiatt, akkor ki is csinál komplet idiótát magából?!!!

  Nógrádi jól lobbyzik biztos ez fáj mindenkinek. Ha nem így lenne akkor is több mint 500 termelő gondjáról van szó meg a kapcsolódó vállalkozásokról, ez nem ugyanaz, mintha egy kisbolt tönkremegy. Lehet hogy nem most kellene gondolkodni a jó működésen ez nyilván az illetékesek felelőssége, de a térségben mitől menne a gazdaság ha egy ekkora felvevőpiac kihullik?”
 • 79. marhahalom 2010. június 29. 10:34
  „Titanilla! A vezetőség pont hogy termelőkből áll.
  "A közgyűlés választja a szövetkezet tagságából a héttagú igazgatóságot és ennek elnökét. A belső ellenőrzési feladatokat az 5 tagú felügyelő bizottság és a könyvvizsgáló látja el. A napi operatív munka irányítását, az alkalmazottak vezetését az ügyvezető igazgató végzi, aki nem tagja a Szövetkezetnek."

  Azt mesélik a helyiek, hogy a polgármester irányít mindent és ő mondja meg, hogy mit kell csinálni és kinek, de ez a többi helyi cégre is igaz. Őt meg aztán senki nem fogja lecserélni meg átmozgatni csak a többieket a vezetőségből. Nyilván ő tudja a legjobban, hogy kinek mire van szüksége.”
 • 78. Hammada_Fleet 2010. június 29. 00:01
  „Ha jól értem, akkor Nógrádiék szétlopták a Mórakertet és most szeretnék, ha állam bácsi jó áron megvenné tőlük a maradékot. Nincs ezzel semmi baj, simán menni is fog.”
 • 77. allegro 2010. június 28. 22:10
  „68. regens
  egyébként volt vezetőségcsere és tényleg időben, mondhatnánk...”
 • 76. CID 2010. június 28. 22:06
  „Na mi van már ? Elolvassák a kommentet, mielőtt megjelenik ? ( vagy én voltam a béna ? :)”
 • 75. CID 2010. június 28. 22:05
  „68. hozzászólás reagens

  Ez tényleg szép volt, s szinte lényeglátó. De amíg a politikai szándék megvan ........... :)”
 • 74. Titanilla 2010. június 28. 19:54
  „Még mindig érdekel hová tünnek a kommentjeim?”
 • 73. Titanilla 2010. június 28. 18:49
  „Mi a fene? már 2 kommentem tünt el? vajon ez is? Lehet nem vagyok a "tojásban?"”
 • 72. Titanilla 2010. június 28. 18:46
  „Hová lett a kommentem? csak nem fáj valakinek?”
 • 71. Titanilla 2010. június 28. 18:42
  „Több évig vittem üzlete, de ha bármi gond volt kizárólag magamnak kellett megoldani. Soha nem konszolidált senki. Nagyon szeretnék olyan vállakozást vezetni, ami ha rosszul megy, majd az adófizetők konszolidálnak. Ja, csak egy baj va, soha semmiféle pártban nem voltam, és ami még fontos, nem férne a képemre ilyen mocskossdág! És milyen érdekes ahogy olvasom, a vezetőségben egyetlen termelő sem volt, kizárólag jó beosztásu vezérek. Biztosan kevés volt a fizetésük, és kellett még hozzá lopni.”
 • 70. Titanilla 2010. június 28. 18:09
  „Nem ismerem a Mórakert ügyeit, der az biztos, hogy soha többet nem vásárolok olyan árut, amin az ő nevk van. Többször ráfizettem!! Volt, hogy 3kg krumplit egy az egyben kidobta, olyan minőségű volt. Kiderült német krumli volt a csomagban, de egy szem nem sok annyi sem használhat belőle. Talán ha normális árut forgalmaznának nem jutottak volna ide. Ki kellene hagyni a politikát az ilyen dolgokból. attól megy gajra minden.”
 • 69. allegro 2010. június 28. 12:18
  „68. reagens
  Ez tetszett! Különösen a végszó! :D
  Csak még időben kell mindent csinálni.”
 • 68. reagens 2010. június 28. 06:47
  „A termelőket nem kel félteni! Nyomták a hulladékukat ész nélkül, a szövetkezet úgyis átveszi!.. Aztán ez lett a vége.
  Csak ismételni tudom magam (30. "beszólás" itt):
  "Ámblokk lecserélni a vezetőségét a közgyűlés által.
  Egyértelműnek látszik, hogy a pocsék gazdálkodás miatt vannak ott ahol vannak. Ez 100% az üzletvezetés sara, nem értenek az üzlethez, nem hajtják teljes erőből, rugalmatlanok, nem vagy nemjól tervezik az üzletvitelt.
  Ráadásul gyanúsan "gyenge" a vezetőség (a beszállítói minőségi problémákkal "elnézőek", a vásárló partnerekkel szemben nem tudnak jó árakat érvényesíteni), illetve hűtlenül kezeli a tész vagyont (saját ill ismerősök cuccait előőnyben kezeli és kifizetésekben is elsősorban ebben a körben teljesít).
  Elhibázottan túlzott beruházásokba veték magukat a gépesítés terén, magyarán kiköltekeztek. Jórészt ennek a levét isszák.
  Nameg a homoki mórahalmi, damaszkuszi parasztok is mögérik a pénzüket, igen maguknakvaló fajta (a hulladék másod, harmadosztályú árut adták a tészbe, a jót meg nyomták ki a pesti, szegedi piacra....). Ilyen tagsággal nehéz jólműködő közös biznicet csinálni!
  De az alapeset az, hogyha nem megy a kupleráj akkor nem a bútorokat, hanem a kurvákat kell cserélni!
  :))"”
 • 67. síkvidéki 2010. június 27. 22:54
  „lacla:
  te ebben biztos vagy? tudatában vagy, hogy mennyi az adósság a termelők felé? a termelők egy része valóban ki lett fizetve szinte mindig időben, de nagy részük várhat a pénzére ott is és Kisteleken is...a két településen együtt milliárdos nagyságrendű a tartozás csak a termelők felé is...”
 • 66. lacla 2010. június 27. 22:25
  „A milliárdok az elmúlt 10 évben a termelőkhöz vándoroltak, ugyanis a szövetkezet vette az árut, ha kellett, ha nem. Igaz nagy részét kidobta, mert nem volt meg az egyensúly a beszerzés és az értékesítés területén. Felsővezetési hiba miatt csak az volt a lényeg, hogy kiszolgálják az áruházakat bármi áron. Rettentő gyenge volt a beszerzők-kereskedők alkalmassága, csak az ügyvezető nem akarta látni.
  A termelőknek nem mertek nemet mondani, hogy az óriási felhalmozott készlet miatt ne hozzanak árut. Így nem csoda, hogy ide jutott a Mórakert Szövetkezet...”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót tesz a felfordulás a tanuló vezetőnek

Tanuló vezetőnek és oktatónak is kihívást jelent a Szeged különböző pontjait érintő számos lezárás, forgalomváltozás. Tovább olvasom