Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Turiddu után Lenszkijként is megölik

Szeged - László Boldizsár egyszerre két premierre is készül: már a szegedi Anyegin- produkciót próbálta, amikor Miskolcról megkeresték, hogy sürgősen szükségük lenne rá Turidduként. Három nap alatt tanulta meg a Parasztbecsület tenor főszerepét.
- A szilveszteri műsorunkra készültem Szegeden, amikor december 30-án váratlanul felhívott Miskolcról Váradi Katalin karmester, és megkért, hogy pesti vendégművészük helyett ugorjak be a készülő Parasztbecsület-produkciójukba. Január 14-én tartjuk a bemutatót, de már a nyilvános főpróbán is énekelnem kell. Pál Tamás, a jövő heti szegedi Anyegin-premierünk rendezője a vészhelyzetre való tekintettel nagyvonalúan elengedett pár napra Miskolcra próbálni. A korrepetitorral három nap alatt sikerült megtanulnom a szerepet. Turiddu előjegyzett feladatom volt: májusban Szlovákiában olaszul kell énekelnem – meséli László Boldizsár. A dzsesszénekesből lett tenorista még nem lépett fel Miskolcon. Júniusban részt vett ugyan az ottani teátrum meghallgatásán, de nem volt ideje megtanulni Turiddu szólamát, ezért kottából énekelt. Így nem is csodálkozott, amikor nem kapta meg a szerepet. – Érthetőnek tartottam a döntést, hiszen én is úgy gondolom, ha valaki részt vesz egy meghallgatáson, tisztelje meg azzal a színházat, hogy megtanulja a szerepet, amelyre szeretnék szerződtetni. Az élet azonban nagy rendező: mégis én játszom Turiddut, sőt a premiert is nekem adták.

Santuzza szerepét Miksch Adriennmellett a Szegeden tavaly diplomázott Horváth Orsolya énekli. Boldizsár szerint jó csapat jött össze: az ikerdarab, a Bajazzók Caniójaként például Molnár András és Cselóczki Tamás mutatkozik be. A tenorista viccesnek találja, hogy két operapremierre készül, és mindkét darabban szegedi kollégája, Cseh Antal öli meg: a Parasztbecsületben Alfio leszúrja Turiddut, Anyegin pedig halálra sebzi a pisztolypárbajban Lenszkijt.

– Sokkal elesettebb figura Lenszkij, mint azok a főszerepek, amelyeket eddig játszottam. Most csak három-négy jelenetem van, azokban kell megmutatnom, mit tudok. Az Anyegint éneklő Cseh Toncsi oda is szólt nekem a próbán: „Végre egy opera, amelyben a bariton nem kullog a tenorista mögött!" Csajkovszkij zenéje egyik korábbi feladatomhoz sem hasonlítható, sokkal lírikusabb, mint Verdi, Gounod vagy akár Puccini. Az a legnehezebb számomra, hogy a költőiségét érzékeltessem. Izgalmasnak ígérkezik a produkció, kitűnők a szereplőtársaim. Amikor a kórus körbevesz, úgy érzem magam a színpadon, mintha egy ortodox templomban állnék. Pál Tamás annyira ismeri a darabot, hogy rendezőként is bátrabban nyúlt hozzá. Például a nyitókép tenorszólóját, amelyet általában egy kórustagra szoktak bízni, átírta Lenszkijre, amivel hangsúlyosabbá vált az opera indítása.

Olvasóink írták

 • 2. newbelcanto 2011. január 15. 18:41
  „Ott repül a kamikáze
  vajon holnap hamikáz-e?

  előtte még azért énekelt egyet:

  http://www.youtube.com/watch?v=bhHd2jzQEWY”
 • 1. tol 2011. január 12. 23:15
  „dupla kamikáze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozik a troligyártó a kartellvád ellen

A szállítási szerződésben foglalt kötelezettségeiket betartják és jogaikat érvényesíteni kívánják. Tovább olvasom