Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Turisztikai attrakciónak szánják a röszkei paprikaparkot

Röszke - Paprikapark nyílt csütörtökön a röszkei paprikaszárító és -őrlő üzemben. Így állítanak emléket a Szeged környéki – a szentmihályi és a röszkei – paprikás családoknak. További cél felélesztetni és az oktatásba bevonni a fűszerpaprika történetét, termelését, feldolgozását.
A röszkei paprikapark tegnap délelőtt nyílt meg a PaprikaMolnár Kft. paprikaszárító és -őrlő üzemében, amely több mint tíz éve működik Röszkén, a szegedi fűszerpaprika tájkörzet szívében. Az uniós pályázat segítségével kialakított állandó kiállításon, azaz a paprikamúzeumban mindent megtudhatunk a fűszerpaprika származásáról, fajtáiról, hagyományos és modern feldolgozásáról és annak eszközeiről.

A paprika felhasználását, a térség ezzel kapcsolatos hagyományait, illetve a kutatás-nemesítés új útjait is megismerhetik a látogatók. A park emléket állít a Szeged környéki, elsősorban a szentmihályi és röszkei paprikával dolgozó családoknak is: a háromgenerációs Szántó család hagyatéka – számlák, leltár, peres ügyek – is megtekinthetők.

Az alföldi katlan kincse: a fűszerpaprika. Fotó: Schmidt Andrea
Az alföldi katlan kincse: a fűszerpaprika.
Fotó: Schmidt Andrea

– Turisztikai attrakciónak szántuk a paprikaparkot, illetve szeretnénk az általános iskolák, szakközépiskolák tanulmányaiba bekapcsolódni és mintegy tanműhelyként is működtetni a múzeumot – mondta Molnár Anita, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezető igazgatója. A múzeumhoz tartozó audiovizuális eszközökkel felszerelt terem előadások megtartására is alkalmas. Néhány napon belül elkezdik az iskolák megkeresését. A tárlat létrejöttéhez a szegedi Móra Ferenc Múzeum is nagy segítséget nyújtott: több régi fekete-fehér képet tőlük kaptak. A Pick múzeumától is érkezett kép a röszkei paprikaparkba.

Vastag József fűszerpaprika-termelő és pedagógus elmondta, a röszkei paprika titka a talaj minőségében rejlik, illetve az alföldi meleg katlan biztosítja a paprikának az ideális hő- és napfénymennyiséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kézbesítjük a hűségkártyákat

Szeged - Célegyenesben vagyunk, megkezdtük a hűségkártyák kézbesítését, s néhány napon belül nyomdába adjuk Hűségmagazinunk első számát. Tovább olvasom