Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Turizmusból festik az intézményt

A szegedi kollégiumok kapui is nyitva vannak nyáron a turisták előtt. A bevételből a következő tanév kezdetéig fejlesztésekre is telik. Az Apáthy-kollégium tudatosan épít a turistaszezonra: a diákoknak július elejéig kötelező elhagyni az épületet. A turizmusból tavaly öt-hat millió forintos bevétele volt az intézménynek.
A nyári közművelődési egyetem hallgatói az Apáthy-kollégiumban laknak. Fotó: Karnok Csaba
Hiába van egy kollégium a város szívében, ha kevés férőhellyel rendelkezik, nem látogatják a turisták. Legalábbis erről számolt be Kovács László, az Eötvös-kollégium gondnoka. Az intézményből a Dóm térre látni, a belváros néhány perces gyaloglás után érhető el. Azt gondolnánk, megrohamozzák őket a turisták. – Jelen pillanatban négy vendégünk van, és a következő hetek sem kecsegtetnek semmi jóval – mondja Kovács László.

A négyszintes kollégiumban mindössze hetvenhat főt tudnak fogadni. A kétágyas szobák felét ráadásul nyáron is az egyetem hallgatói lakják. Igaz, nekik ilyenkor többet kell fizetniük, mint a szorgalmi időszakban. – Kevés a harmincnyolc férőhely, az érdeklődők szinte kivétel nélkül azzal kezdik, hány főt tudunk fogadni. Mivel a turistacsoportok zöme negyven-negyvenöt személyes, ők egyből más szálláslehetőség után néznek – mesél a nehézségekről.

Ilyen gondjai az Apáthy-kollégiumnak biztosan nem lesznek. A turistákat itt – egyedül a megkérdezett kollégiumok közül – fürdőszobás, hűtőszekrényes, internetes, háromágyas szobák várják.

Idén először biciklikölcsönzéssel is foglalkoznak, mert tavaly több vendégük is igényelte ezt a szolgáltatást. – Július-augusztusban minden hétvégénk telt házas, a kajak-kenu vb idejére már két éve lefoglalták az összes szobát – árulja el Molnárné Gavallér Anikó.

Kollégiumuk tudatosan épít a turistaszezonra: a diákoknak július elejéig kötelező elhagyni az épületet. A turizmusból tavaly öt-hat millió forintos bevétele volt az Apáthynak, amiből például ágyakat, paplanokat, párnákat, ülőgarnitúrákat és televíziókat vásároltak a kollégiumnak. A Hermann-kollégium tavalyi bevétele négy-öt millió forint volt. – Ebből a pénzből a kollégium egy-egy szintjének kifestését finanszírozzuk – meséli Buzás Szilárd. A kollégiumvezető az előző szezont kifejezetten erősnek minősítette: a turisták 7451 vendégéjszakát töltöttek náluk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom