Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Türkiz a Balaton – mosni lehetne benne

Két dugó, négy koccanásos baleset – kalandos volt az út a Balatonra. Hét végére menekültünk oda a hőség elől. A türkiz színű vízben iszap-úszósapkát viselőkkel találkoztunk, és láttunk légkondicionált sátrat. Az árakat is vizsgáltuk. Tanulság: dinnyét inkább itthon vegyünk.

Ötkor keltünk, ahogy elterveztük. Az indulással mégis megcsúsztunk, és hét órakor még csak Ásotthalomnál jártunk. Kilenckor pedig már egy dugóban ültünk Dunaföldvár előtt. Célunk – és úgy tűnt, minden magyar így volt ezzel szombaton – a Balaton.
Csongrádiak
az aranyparton
Az aranypartot, és Szegedről az egérutat választottuk, nem az autópályát. A tóhoz közeledve egyre több türelmetlen, veszélyesen manőverező sofőrrel találkoztunk – jó néhányat közülük viszontláttunk az út szélén, betétlapot töltögettek. A koccanásos baleseteket 15 kilométerrel Siófok előtt kezdtük számolni: négyet láttunk.
Nem terveztünk előre, nem foglaltunk szállást. Az Aranypart kempingben faházat kértünk, de egy napra nem adtak. Ha egy hétre jövünk, akkor egy négyszemélyest éjszakánként 22 ezer 400-ért bérelhettünk volna. – Mindennel fel van szerelve, ide már csak jönni kell – indokolta a viszonylag magas árat a recepciós lány, majd közölte a sátor, két fő, kisbusz kombináció egy napi díját: 4 ezer 880 forint.
Délben érkeztünk, a partra a legnagyobb hőségben sétáltunk le. A bőrgyógyászok által tiltott időszakban sokan fürödtek, napoztak. A 17 éves Gyöngyi saját bevallása szerint veszélyesen él – nem használ naptejet. A lány egyébként szegedi, barátaival csak a hét végére jött. Találkoztunk csongrádiakkal is, tőlük megtudtuk: este szegedi buli lesz a Beach House-on, a Rádió Plusz élőben jelentkezik Siófokról.
Iszapfejből
a vízinövények
A hőségben hiába kerestünk felüdülést a türkiz színű, tiszta vízben, a 30 fokos Balaton inkább volt alkalmas mosásra, mint úszni. Csilla és Szilveszter napernyőt szúrt a meder homokjába, és nyakig vízben söröztek. A fiú iszapot pakolt a fejére, így védte magát a naptól. Csilla az esztétikum jegyében vízinövényekkel díszítette barátja alkalmi úszósapkáját.
Kukoricát, forró kukoricát – kerekezett el mellettünk egy árus, mi pedig a parti áraknak néztünk utána. – Ami otthon 300 forint, az itt 450 – próbált meg hosszú távú következtetést levonni egyetlen étlap alapján egy lány, majd elbizonytalanodva hozzátette: vagy lehet, hogy ezt csak álmodtam?
Délután négyre megkétszereződött a fürdőzők száma – a hőségriasztás talán mégis hatásos. – Sajnálom, hogy nem születtem német turistának. A rákvörös jobban állna, mint ez a tanyai barna – beszélt vágyairól egy fiatalember, más népi megfigyelésekből tartott kiselőadást: ha homályosan látjuk a túlpartot, másnap jó idő lesz.
Ez a szép a hazai nyaralásban
Ahogy a hőség csillapodott, felfedeztük a kempinget. Utolsó sátras emlékeink alapján nem is számítottunk meleg vízre a tusolóban és szappanra a kézmosóban – kellemes meglepetés, hogy mégis volt. De nem számítottunk lakókocsi elé kötött labradorra, német juhászra, színes égősorral díszített, tévével és hűtővel komfortosított sátrakra sem. Kedvencünket, a légkondicionálóval hűtött sátrat mások is megbámulták.
A legnépszerűbb esti program itt a gyékényen sörözés volt. Az éjszakai fürdőzés a kemping strandján tilos, azt éjjelre bezárják. Máshol sem tempóztak sokan a vízben, inkább a parton romantikáztak.
Hajnalban a szomszédban lakó horkolására ébredtünk, majd végighallgattuk, ahogy két sátor lakói egymással ordítoznak, hogy legyen már csönd. Három magabiztos és hangos lány cigarettát követelt tőlünk. Balra van a bolt – közöltük szándékaink szerint segítőkészen, mire megkaptuk: tipikus magyar parasztok vagyunk.
Ez a szép a hazai nyaralásban – gondoltuk, de délelőtt a Balaton újra türkiz színű volt, tiszta és hívogató.

Dinnyét itthonról

A gyros 650, a sült hekk 299 tíz dekánként. A hamburger és egy adag kovászos uborka majdnem egy árban van: az előbbi 450, utóbbi 410. Kinek melyik éri meg. A dinnye viszont biztosan nem jó vásár Siófokon, kilója 129 forint. Csúszda: egy menet 150 forint, wakebord egy órára 1700 forint, ami úgy értendő: 3000 plusz 1700, de ez csak a pénztárnál derül ki. Ez a választék annak, akinek a labda és a frizbi unalmas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom