Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Turnén Al di Meolával

Feszes tempót diktált idei európai turnéján Al di Meola: tíz nap alatt nyolc koncertet adott muzsikusaival Németországban, Lengyelországban és Ausztriában. A koncerteken Tóth Bagi Csaba dolgozott a világsztár technikusaként. A szegedi fiatalembert di Meola szeretné a csapatában látni őszi amerikai turnéján is.
Tóth Bagi Csaba a koncertturné minden pillanatát élvezte. Fotó: DM/DV
Tíz nap alatt nyolc koncertet adott európai turnéján a világhírű muzsikus, Al di Meola. A virtuóz dzsesszgitáros zenekarával fellépett Németországban, Lengyelországban és Ausztriában. Di Meola gitártechnikusa Tóth Bagi Csaba volt. A szegedi fiatalembert egy korábbi koncerten kérte meg a világhírű zenész, hogy dolgozzon vele a turnén.

– Amikor elindultam Németországba, kicsit tartottam attól, hogy di Meola már nem is emlékszik rám. De örült nekem, ő mutatott be a csapatának – mesélte Csaba. – Münchenben, Hamburgban, Oldenburgban, Bécsben, Kedzierzynben is jártunk a tíz nap alatt. Szinte mindennap utaztunk, a turnébuszban kilencen kaptunk helyet: három amerikai technikus, az ötfős zenekar és én. Ilyen turnébuszt még nem is láttam, ágyak, asztalok, székek voltak a buszban, hátul pedig kényelmes fotelekből nézhettünk DVD-filmeket.

A szegedi zenész-hangtechnikus a csapattal általában kora délután érkezett a koncert helyszínére, rögtön nekiálltak a szerelésnek, míg a zenészek lefeküdtek aludni. Al di Meola többnyire repülővel utazott utánuk. Este hat körül kezdte a próbát, a beállást a zenekar, majd következett a koncert. Csaba feladata sokszínű volt: Al di Meola személyi technikusaként felhangolta és „bejátszotta" a világsztár gitárjait, beállította a pedálokat, elhelyezte a színpadon a székét, beállította annak magasságát, elrendezte a kábeleket – úgy, ahogyan di Meola szereti. Két-három koncert után ez már ment is.

– Di Meola nagyon közvetlen volt mindenkivel. Tőlem többször megkérdezte, hogy tetszett a koncert, sőt még a walkmanjét is odaadta, hogy meghallgassam az ősszel megjelenő új albumának számait. Erről is kikérte a véleményemet.

Al di Meola, mivel elégedett volt Csaba munkájával, szerette volna, ha velük tart Amerikába is. Csakhogy nem kapott vízumot.
– Di Meola többször felhívott, megkérdezte, hogyan kell összerakni, beállítani a berendezéseket. Azt is mondta, jól szól a koncert a mostani turnén, de nem olyan jól, mint amikor én dolgoztam neki. Ezt nagy elismerésnek veszem.

Csaba egyébként nem sokáig marad itthon. Al di Meola ősszel mutatja be az Egyesült Államokban új albumát, a 40 állomásosra tervezett koncertkörúton számít a szegedi fiatalemberre. Úgy tudjuk, a tengerentúli turné előtt vagy után a világsztár ellátogat Magyarországra is, fellépése azonban még szervezés alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom