Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Turuljáték Mikuláskor

Szegedi eredetű és egyedül itt volt népszerű Halácsy Antal találmánya: a turuljáték. Világbajnokság csupán egy volt belőle, de szegedi versenyt hamarosan újra rendeznek. Nevét próbálták röpteniszre változtatni, de nem terjedt el.
Szegeden alakult és itt élte fénykorát. A városban ma már tanítják Halácsy Antal 1903-as találmányát: a turuljátékot. A húszas években apácák, az ötvenes években már szinte minden szegedi játszotta. Császárné Joó Gyöngyi szakvezető tanár 1994-ben tette újra ismertté. Világbajnokságot egyszer rendeztek belőle, idén december 4-én pedig a Topolya sori sportcsarnokban újra versenyezhetnek a turulozók.

Halácsy Antal szegedi torna- és vívómester eredetileg a futball ellensúlyozásaként alakította ki a tollas-, illetve röplabda elemeket tartalmazó turuljátékot. A feltaláló egész Magyarországot bejárta azért, hogy népszerűsítse. A futball terjedését nem sikerült megállítania, de Szegeden az 50-es és 60-as években rendkívül népszerű volt a játék. A város lakói – különösen a szegényebbek, akik a teniszezésről nem is álmodhattak – ezekben az években naponta játszották a Tisza-parton. A Partfürdő területén a vállalati bungalók előtt ütögették speciális faütőikkel a megkopott teniszlabdákat, melyek az „úri" sporthoz már nem, a turulhoz éppen megfelelőek voltak – tudtuk meg Császárné Joó Gyöngyitől, a Szegedi Tudományegyetem tanárképző főiskolai kar Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának szakvezető tanárától.

Ötször tízes turulpályákkal sajnos már nincs tele a part, de a Szegedi Tudományegyetem rekreáció szakos hallgatói tantárgyként tanulják, az Újszegedi Torna Club szenoir csapatának tagjai pedig évente rendeznek versenyt ebben a sportágban, mely segíti a labdaérzék fejlődését és megismerteti a fair play szabályaival a következő generációt.

A különös történetű játék életében arra is volt példa, hogy speciális szabályait – például aki elvesztette az előző labdamenetet az adogat – a versenyző a mérkőzés előtt nem sokkal tanulta: 2000-ben tizenhat ország részvételével nem hivatalos turul-világbajnokságot rendeztek, ahol a magyarok és az olaszok kivételével mindenki akkor találkozott először a sporttal. Természetesen az olaszok is Szegedről tanultak turulozni, Joó Gyöngyi 1994-ben mutatta be azt Budapesten a Nemzetközi Testnevelő Tanári Konferencián.

A játék nevét az 50-es években a turul szóhoz kapcsolódó pejoratív jelentés miatt Thékes László – aki könyvet is írt a szabályokról – 1958-ban röpteniszre változtatta, de a szegediek körében ez nem terjedt el.
A játék művelői legközelebb december 4-én a Topolya sori sportcsarnokban Mikulás-napi turuljátékon mérik össze tudásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom