Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Tűzelhalás fenyegeti a gyümölcsfákat

Védekezést rendelt el a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat Csongrád megye gyümölcstermelő területein, mert tűzelhalás fenyegeti a termést. A betegség a körtét, almát, naspolyát érintheti. Az előírás a kiszombori, apátfalvi gyümölcsösökre is vonatkozik.
Újabb nehézséggel kell megküzdeniük a Makó környékén élő gazdálkodóknak, ezúttal a gyümölcsfákat fenyegeti egy súlyos betegség: a tűzelhalás. Mint azt a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat tájékoztatójából megtudtuk: a kistérségre is érvényes az a határozat, miszerint a megjelölt biztonsági sávban fokozott védekezésre van szükség, hiszen a hatóság a növényvédelmi előrejelzés adataiból megállapította, hogy az alma-, körte-, birsültetvényeken kialakult a fertőzésveszély.

– Bár egyelőre fertőzött területekkel nem találkoztam, tapasztalom, hogy az elmúlt hetek, hónapok időjárása kedvez a fertőzés kialakulásának, ami – ha elharapódzik – egész fákat pusztíthat el. Jobb esetben csak a fertőzött ágakat kell levágni, így megállítható terjedése, de mindenképpen súlyos kárt okoz a termésben – fogalmazott Ruzsity Emil falugazdász.

A szakember elmondta: a tűzelhalás terjedését megbízhatóan jelzi a naspolya, ha ezeken a növényeken kimutatható a fertőzés, biztos, hogy nagy baj van. Egyelőre nem jeleztek ilyen eseteket. A megelőzés érdekében a talajvédelmi szolgálat is elrendelte a kötelező permetezést, hiszen a szakvélemény szerint helyrehozhatatlan kárral fenyeget a betegség.

Ruzsity Emil még elmondta: a kórral szemben hektáronként négyliternyi, úgynevezett Kasumin, vagy Aliette-oldatot kell a fákra permetezni, a részletesen megadott hígítási arány megtartásával. Néhány évvel ezelőtt már súlyos tűzelhaláskár érte a Makó környéki gazdákat, így a szakember elmondása szerint a gyümölcsösök tulajdonosai felkészültek a kór megelőzésére.

– A naspolyát követően először a birs, majd a körte, végül az alma fertőződik meg a betegséggel, de reméljük, hogy időben meg tudjuk előzni ennek az elterjedését – foglalta össze az érintett területek falugazdásza. Hozzátette: ebben az esetben szerencse, hogy a kistérségben nem jellemzőek a kiterjedt, nagy területű gyümölcsösök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépes tanfolyam negyven éven felülieknek

– Persze azért nem leszek internetfüggő – legyintett nevetve Diószegi Piroska, és már… Tovább olvasom