Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Túzokmentés, stafétában

Túzoktojásokat mentenek mezőgazdasági munkások és természetvédők – stafétában. Erre akkor kerül sor, ha a védett madár fészke a műtrágyázást, permetezést vagy betakarítást végző gép elé kerül. Egyetlen túzoktojás természetvédelmi értéke is egymillió forint.
Visszatért a vásárhelyi pusztába a túzok – holott korábban jó húsz éve nem fészkelt itt a ritka, védett madár. A csanádi pusztán, Makó térségében jó negyvenfős túzoknépesség él, s a létszám növekvő. Mindez a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a területen gazdálkodók évek óta folytatott, közös munkájának sikere. Ebben benne van a túzoktojás- és fészekaljmentés is.

Magyar strucc

Magyar strucc néven is emlegetik a túzokot. A végtelen puszták hatalmas termetű, tizenhat kilót is elérő madara, ha nem is a szó legszorosabb értelmében futómadár, elsősorban gyalogolva tölti el életét; szárnyát csak végszükség esetén használja.

– Bár legtöbbször művelésen kívüli területen rak fészket Európa legnagyobb madara, előfordul, hogy búza-, lucernatáblában kísérli meg a költést – mondja Szelényi Balázs, az igazgatóság zoológiai felügyelője. A műtrágyázó, permetező- vagy betakarító gép kezelője észleli, ha fölszárnyal a gép előtt a túzoktyúk, rögtön leállítja a gépet, s értesíti Kotymán László tájegységvezetőt. A természetvédelmi staféta kitűnően működik: egy-két órán belül a nemzeti park dévaványai túzokvédelmi állomására kerülnek a tojások, a Csongrád megyei túzokos területektől jó százhúsz-százötven kilométernyire.

– Mentésre csak akkor kerül sor, ha nincs rá esély, hogy a túzoktojó visszaüljön a fészekre – halljuk a tájegységvezetőtől. A mintegy lúdtojás nagyságú túzoktojásokat mobilinkubátorba rakják, vagy ha nincs, ruhába „csomagolják", hogy ne rázkódjanak, és irány máris a terepjáróval: Dévaványa. Ott a tojásokat kikeltetik, a csibéket fölnevelik, s visszaadják a természetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvízteszt a Sajtóházban

Az újból kitört hőségriadó adta az apropót: végigkóstoljuk, milyen palackos vízzel olthatja szomját,… Tovább olvasom