Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tűzön jártak a táborozók

Tűzön járásra kellő összpontosítással sok ember képes lehet – mondja Mészáros Edina, aki már többször sétált végig izzó parázsszőnyegen. Az előkészületek során különleges légzőgyakorlattal szúfi-transzba kerülnek a résztvevők.
A parázs, amelyen a felkészültek átkelhetnek. Maszekban kísérletezni nem ajánlott Fotó: DM/DV
Mészáros Edina szegedi természetgyógyász a napokban jött meg egy dunántúli életmódtáborból, melyet tűzön járás zárt. A táborlakók kellő fölkészülés után egy kis szobányi területű, 700 fokos parázsszőnyegen mentek végig. – Évről évre részt veszek a táborban, és már sokadszorra járok tűzön – mondja Edina. S mire kell vigyázni parázson járás közben? Nem célszerű például sem túl gyorsan, sem túl lassan menni. Ha valaki át akar szaladni a parázson, akkor a szétnyíló lábujjai közé beszorulhat egy-egy parázsszemcse, és az illetőt százszázalékosan megégeti. Ha pedig valaki elkezd álldogálni a parázson – az szintén nem előny.

– A tűzön járáshoz mindenekelőtt megfelelő lelkiállapotba kell kerülni –
Bolgár turistacsalogató

A parázstánc Bulgária délkeleti részén, az Isztrandzsa-hegységben évezredes – még a római birodalom előtti, trák időkből visszamaradt – hagyomány. Mára turistacsalogató mutatvánnyá alakult. Szépfalusi Péter, aki szintén résztvevője volt a tábornak, ahol Mészáros Edina járt, maga is látott ilyet a balkáni országban. – A tűztáncosok megálltak a parázs közepén, fölvettek egy darab parazsat és cigarettára gyújtottak vele – mondja. Széchenyi Zsigmond, egykori utazó pedig – mint beszámol róla könyvében – Indiában látott misztikumként bemutatott parázstáncot.  
mondja Honti Margó pszichológus, a tábor életre hívója. Huszonnégy órás fölkészítés során a csoportot mintegy „speciális védőburokba vonja". A résztvevők különleges légzőgyakorlat segítségével úgynevezett szúfi-transzba kerülnek, mely alkalmassá teszi őket a feladat végrehajtására – arra, hogy elhiggyék: nem sérülhetnek meg. És tényleg nem sérülhetnek, hisz – mint e témában keletkezett publikációkban olvasható – a parázs elszenesedett része rossz hővezető, a bőr ugyancsak. Ráadásul járás közben a talp különböző részei fölváltva érintkeznek a zsarátnokkal, melynek felülete egyébként is egyenetlen, így a talp egy adott pontja és a parázs csak nagyon rövid ideig érintkezik. Honti Margó táboraiban már családi tűzön járók is akadnak – gyerekestül, hozzátartozóstul.

S miért jár tűzön, aki tűzön jár? – Ha egy ember sikerrel végrehajt egy olyan feladatot, ami szinte mindenki számára lehetetlennek tűnik, azután más, szintén lehetetlennek tűnő feladatok végrehajtására is képesnek érzi majd magát – mondja Mészáros Edina. Fölhívja a figyelmet: ha valaki végigsétált egy speciális táborban a parázson, messze nem jelenti azt, hogy egyszersmind tűzállóvá vált.

Táboron kívül megpróbálkozni parázson járással tehát semmiképp sem szabad!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kímélik a szemet, kevesebbet fogyasztanak

A tavalyi csaknem 270 millió forintos látványos óvodakorszerűsítések után idén nyáron 27 millióból… Tovább olvasom