Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Úgy dolgozik, hogy közben nyaral

Szeged - Kevés embernek adatik meg, hogy a munkája egyben a hobbija is. Összegyűjtöttük a legérdekesebb „álommunkákat": próbavásárlót, teszthorgászt, telepített idegenvezetőt kérdeztünk.
Mi lehet jobb elfoglaltság egy nő számára, mint a vásárolgatás! S ha ezért még pénzt is kap, na az az álommunka.

Edit főállású próbavásárló. Egyszer hipermarketben teszteli az eladók kedvességét, máskor benzinkúton tankol, hogy ellenőrizze, mindent megtesznek-e a kuncsaftért. A megbízó cég határozza meg, mit kell figyelnie: kedvesek-e az eladók, használják-e az előírásoknak megfelelő eszközöket, viselik-e az egyenruhát vagy a kesztyűt, mielőtt az élelmiszerhez nyúlnak. Mindeközben ügyel arra, hogy inkognitóban maradjon, ugyanúgy viselkedjen, mint egy átlagos vásárló – bár pontos forgatókönyv szerint cselekszik. A vásárlásról jegyzőkönyvet ír: ötös skálán értékeli az eladókat. Értékelése alapján akár el is bocsáthatnak embereket.

Drahota Szabó Mihály teszthorgász, megfeszített munka közben Fotó: DM/DV

Munkájának pozitívumaként említette, hogy magának osztja be az idejét, és a kellemest összekötheti a hasznossal: ellenőrzés közben letudhatja a családi bevásárlást. Viszont sokat kell utaznia. A próbavásárlást körülbelül egy óra alatt teljesíti, egy alkalomért 2-3 ezer forintot kap.

– Magyarországon egyelőre nem adnak fizetést, csak a felszerelést állják, Németországban és Angliában azonban 1300 eurót kap egy teszthorgász a megbízó cégtől – árulta el Drahota Szabó Mihály teszthorgász, aki hobbija közben végzi munkáját.

Étteremkritikus

Ki ne szeretne vendéglőben ücsörögni, enni, jó hangulatban cseverészni. A Wittman fiúk ezt gyakorta megtehették, hiszen 1996-tól 2005-ig étteremkritikát írtak a Népszabadságnak. Megebédeltek, majd kértek egy áfás számlát az újság számára. Egy hét múlva pedig megszületett a könyörtelen kritika. 
Laptopon és telefonon el tudja intézni a vállalkozással kapcsolatos feladatokat: gabonapelyheket forgalmaz, közben pedig a gyártó cégek megbízására etetőanyagot tesztel. Hobbijának köszönhetően keresztül-kasul járja az országot, a közeljövőben pedig a franciaországi Rainbow Lake-en horgászhat majd, ahova csak kétéves várakozási idő után meríthetik horgukat a pecások. Mihály évente 120-130 napot szentel szenvedélyének, reméli, hamarosan bekerülhet az olyan teszthorgászok közé, akik fizetést is kapnak a külföldi cégektől.

Makádi Vilmos a tengerparton, munka közben. A fiatal férfi Sartiba telepített idegenvezető Fotó: DM/DV

Boldog munkavállalók

Egy brit ügynökség szociológusai 1200 munkavállaló megkérdezésével azokat a foglalkozásokat keresték, amelyek leginkább boldoggá teszik az embereket. Eszerint a fodrászok a legboldogabbak, de a lelkészek, a szakácsok, a kozmetikusok és a műszerészek sem panaszkodnak. A hazai munkaerőpiacot feltérképezve kiderült, a duguláselhárítók, a múzeumi teremőrök, az evangélikus lelkészek és balatoni fagyiárusok a legboldogabbak.  
Makádi Vilmos azon szerencsések közé tartozik, akik májustól októberig ott élhetnek, ahol mások nyaralnak: a fiatal férfi Sartin telepített idegenvezető. Fogadja a vendégeket, megmutatja a szállásukat, bármilyen problémában segít. Gondokból pedig akad elég: szívroham, motorosbaleset, nyílt törés, vakbélgyulladás, fogfájás is előfordult már a nyaralók körében. Sőt egyszer kelekótya turisták magukra gyújtották a szállást. Vilmos ilyen esetekben tolmácsol a kórházban, szerelőt hív, megoldja a megoldhatatlant. A sok gond mellett persze több kellemes része van munkájának: kirándulást vezényel buszon, hajón, kajakon, öszvéren. Görög estet rendez, „jókedvet csinál".

Egy telepített idegenvezető fizetése 300-500 euró. A szállás, ellátás, autó, esetenként kismotor biztosított. Ezenfelül százalékot kapnak az idegenvezetés után. Vilmos esetében ez plusz 400 eurót jelent egy hónapban.Olvasóink írták

  • 3. sndoor 2011. október 31. 15:27
    „Van egy blog ahol a próbavásárlásról, próbavásárlói munkáról és a megbízó ügynökségekről lehet többet megtudni. http://probavasarlocoach.blogspot.com”
  • 2. baloghgabor 2008. február 22. 15:08
    „Ujjjjééééééé . . .”
  • 1. ego 2008. február 22. 07:59
    „Ohhhh igen! :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kora tavaszi fáradtság - képek

Tovább olvasom