Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ügyeletet vállalna a plázapatika

Szeged - A plázapatika a napokban azzal kereste fel az ÁNTSZ-t, hogy elvállalná a Kígyó patika számára terhessé vált ügyeleti gyógyszerellátást Szegeden. Ha a tisztiorvosi szolgálat elfogadja az ajánlatot, a rászorulóknak az orvosi ügyeletektől távoli patikába kell járniuk éjszaka.
– Valóban jelentkeztünk a szegedi gyógyszertári ügyeletre. A kistérségi főgyógyszerésznek jeleztük, hogy önállóan is vállalnánk a város ügyeleti gyógyszerellátását. Véleményünk szerint a betegek számára a megosztott ügyelet nehezen követhető, mi pedig egyedül is megbirkóznánk a feladattal – jelentette ki Szuper Orsolya, a Szeged Plaza Gyógyszertárat működtető Gyógyszertér Kft. üzemeltetési vezetője.

A cég januárban nyitotta meg a szegedi üzletet. Február végére országosan hét gyógyszertára (Győrben, Debrecenben, Kecskeméten, Kaposváron) működik és a későbbiekben további háromnak a nyitását tervezik. Jelenleg Szolnokon teljesítenek megosztott ügyeletet. Ha Szegeden megkapják az ügyeleti ellátást, akkor a meglévő műszakon túl újabb szakembereket alkalmaznak.

A plázapatika vállalná a pluszterheket.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Számunkra fontos lenne, hogy a köztudatba bekerüljön: bármikor elérhetők vagyunk. Az ügyelet fontos szolgáltatás, még akkor is, ha tudjuk, hogy ráfizetéses – fogalmazott az üzemeltetési vezető.
A plázapatika azért is jelentkezett az ÁNTSZ-nél a teljes éjszakai gyógyszertári ügyelet ellátására, mert a tisztiorvosi szolgálat által megnevezett 12-13 szegedi patika közül több is kijelentette: nem tudja vállalni a pluszterheket. A feladat ellátása 300-500 ezer forint többletköltséget jelent – az új rendelet szerint ugyanis az ügyelet teljes műszaknak számít, ezért erre külön alkalmazottat kell felvenni.


A kistérségi tiszti gyógyszerész, Boros Péter lapunkban korábban kijelentette, hogy csak azokat a gyógyszertárakat érintheti az ügyelet, amelyek a Belvárosban, a szegedi orvosi ügyeletek közelében működnek. A szakember akkor azt mondta, hogy azért nem lenne célszerű bevonni a külső városrészek patikáit, mert azok éjszakai elérése nehézkes. Tegnap többször is tárcsáztuk Cseh Ildikót, az ÁNTSZ regionális tiszti főgyógyszerészét, hogy megkérdezzük, megkaphatja-e az ügyeletet a plázapatika, annak ellenére, hogy nem a belvárosban van – de nem sikerült elérnünk, ki volt kapcsolva a mobilja.

Váltják egymást

Az országban akad rá példa, hogy bevásárlóközpontban működő patika lásson el ügyeletet – de sehol sem önállóan, hanem forgó rendszerben. Pécsett például a belvárosi gyógyszertárak mellett az Árkád bevásárlóközpontban található patika is az ügyeletet adó gyógyszertárak között van. A nagyvárosok közül Győrben és Debrecenben is több patika megosztva látja el az ügyeletet.

Nemcsak moziba, hanem ügyeletbe is a plázába járhatunk.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Fidesz a forgó szisztémát támogatja

A Fidesz szegedi önkormányzati frakciója tegnap sajtótájékoztatót tartott a patikaügyben. – A szakmai felkészültség és a megfelelő gyógyszerkészlet elengedhetetlen az éjszakai ügyelet ellátásában. Hisszük, hogy Szeged lakosságához méltó gyógyszertári ügyelet csak a belvárosban, az orvosi ügyeletekhez közel valósulhat meg. Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz az állásponthoz, hogy nyolc patikával, forgó rendszerben lenne megoldható az ügyelet – mondta el Péter Szilveszter frakcióvezető-helyettes, aki civilben gyógyszerész.

Olvasóink írták

 • 13. csapodár 2008. február 06. 09:48
  „Gondolom a patika tulajdonosának nagyon megérné,ha megkapná az éjszakai ügyeletet,másképp a napi forgalmából nem sokáig tud üzemelni.A beteg meg utazzon fél órát az az utosó ebben a nevetséges hezitálásban ami már több mint két hónapja megy.Biztos nem eleget csúsztatott a döntést hozók zsebébe."Üvegzseb"”
 • 12. suhym 2008. február 05. 22:49
  „sevenof!

  Mert senki nem akarja vállalni, mert ráfizetéses!
  Miért nem vállalja pl. a SAS? Ott vannak a belvárosban több helyen.

  Dubica!
  Szívás az állandó ügyeletes patikának, mert ráfizetéses dolog!

  Majd eldöntik az okosok:))

  Amúgy meg, az újság lehozhatná - ahogy régen az orvosi ügyeleteket is -, hogy melyik patika az ügyeletes adott napon.”
 • 11. sevenof9 2008. február 05. 22:29
  „miert nem lehet a tescoban az ugyeletes patika?”
 • 10. Kathryn 2008. február 05. 22:04
  „Garfield! A szakmai felkészültséget én sem értem, miért emlegeti PSz, azonban a gyógyszerkészlet világos: egy kicsi gyógyszertárban nincsenek raktáron nagy készletek, nincs egy csomó "kegyszer" sem, amit az ember egy ügyeletes recept alapján kaphat. Nyilván van ötféle antibiotikum vagy pár lázcsillapító, de sok apróságra nem figyelnek, mert havonta adott gyógyszerből elfogy mondjuk egy dobozzal. Ebbe számtalanszor ütközöm, mivel a gyerekeimnek egy spec. autoimmun betegsége van. Egy kötőanyag miatt nem szedhetik be azt az antibiotikumot vagy lázcsillapítót, amit a többi sokezer gyerek. Ha ilyet írnak fel nekik, a közeli kis gyógyszertárban várni kell rá, meghozatják aznapra vagy másnap reggelre. A Kígyóban ugyanezek eddig mindig voltak készleten. Szóval ha pl. a mi közeli - amúgy bájos és jó - gyógyszertárunk kapná az ügyeletet, akkor előfordulna, hogy sok ember mégsem kaphatná meg a gyógyszerét. Ez adott esetben lehet, nem volna tragikus, mert még mindig ott a hűtőfürdő, de mondjuk egy befulladós gyereknek fölírt spéci spray már okozhatna tragédiát.
  És akkor ezzel ott vagyunk a szakmai felkészültségnél: őrült nagy felelősség összeállítani egy ügyeletes gyógyszertár gyógyszerkészletét. Nyilván nem árt hozzá sok évnyi tapasztalat.”
 • 9. Dubica 2008. február 05. 20:07
  „Mert ügyeletbe ugye jellemzően gyalog jár az ember. Azért kell a központban lennie... Ezek teljesen hülyék. Annál nincs bosszantóbb, ha a rotáló ügyelethez éjszaka odakocsikázik vagy taxizik az ember és ott megtudja, hogy hova kell tovább mennie.

  Szerintem az egyetlen működő megoldás a fix ügyeletes patika, egyébként szívás.”
 • 8. suhym 2008. február 05. 17:13
  „Bocs, de ebbe a magasságba nem tudlak követni:))
  Tériszonyom van:))

  A cikkben én gyógyszerészekről, patikákról ANTSZ-ről, önkormányzatról olvastam csak, de biztos elkerülte valami a figyelmemet.”
 • 7. Karcos2 2008. február 05. 15:16
  „Annyi, amennyire az orvosi kamarának”
 • 6. suhym 2008. február 05. 15:11
  „A patikai ügyelethez mi a fene köze van a kormánynak?”
 • 5. Karcos2 2008. február 05. 14:53
  „A Magyar Orvosi Kamara kinyilatkoztatta, hogy az orvosok ott tartanak be a kormánynak (és a népnek), ahol tudnak. Orvos, gyógyszerész jó barát.”
 • 4. Garfield 2008. február 05. 13:25
  „Azért két megjegyzésem lenne Péter Szilveszter nyilatkozatához:

  1. "A szakmai felkészültség és a megfelelő gyógyszerkészlet elengedhetetlen az éjszakai ügyelet ellátásában. Hisszük, hogy Szeged lakosságához méltó gyógyszertári ügyelet csak a belvárosban, az orvosi ügyeletekhez közel valósulhat meg."

  Vagyis ezzel PSZ azt akarja sugallmazni, hogy bizonyos gyógyszertárak nem látnák el megfelelő szinten (szakmai felkészültség és/vagy megfelelő gyógyszerkészlet hiánya) az ügyeletet csak azért, mert nem a belvárosban vannak? Vagy hogy kell értelmezni ezt a két, látszólag össze nem függő mondatot?

  2. A helyzetet különösen pikánssá teszi, hogy ha jól sejtem, akkor PSZ a Rókusi körút túlsó oldalán levő Szent Rókus gyógyszertárban dolgozik. Szóval ők sem tudnák ellátni megfelelő színvonalon az ügyeletet? Önkritika? Vagy csak mentegetőzés, hogy ők miért nem vállalják - a.k.a. "más f@szával verni a csalánt"?”
 • 3. kavics 2008. február 05. 13:22
  „Szolgáltatni napi 24-órában kell és nem forgó rendszerben.
  Nagy a jólét azért pihen a többi patika.”
 • 2. mv 2008. február 05. 07:53
  „A SAS Patika milliárdos forgalmat csinál, a tulajdonosai gennyesre keresik magukat - köztük Szántó Gábor a városi vezető ügyész - és legyen is így, a magyar ember minden bajára vegyszert vesz be. Üzletileg ez siker. Cserébe elvárható lenne hogy bevállalnak az ügyeletből valamennyit. De nem.”
 • 1. ltammy 2008. február 05. 07:17
  „Hát jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyapiszok csúfítja a szegedi belvárost

Szeged - A Szent István téren és a Dugonics téren sok szülő félti gyermekét, ha az a fűben játszik: rengeteg a kutyagumi a belváros zöldterületein. Tovább olvasom