Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ügyeletfogyatkozás

Október közepétől a szegedi klinikák egy részén nem lesz ügyeletes orvos – legalábbis a napokban leadásra kerülő beosztások szerint. A jövő hónapban ugyanis már csak a törvény szerinti kötelezhető munkaórát vállalták a doktorok. A munkáltatókon múlik, hogy emiatt veszélybe kerül-e a betegellátás – véli a szegedi orvosi kamara alelnöke.
A sürgősségi ellátás van a legnagyobb veszélyben. Fotó: Segesvári Csaba
Hétfőig minden kórházban és klinikán elkészül a jövő havi ügyeleti beosztás, melyet különös figyelem övez. Az orvosok ugyanis most váltják be júliusi ígéretüket, melyben jelezték: ha az úgynevezett „színlelt szerződések" megszüntetése miatti veszteségüket nem kompenzálják, valamint a kötelező mennyiségen túl vállalt ügyeleti díjakat nem fizetik ki, nem lesznek hajlandóak heti 48 óránál többet dolgozni.

Mivel az elmúlt két hónapban semmiféle előrelépés nem történt az ügyben, az eredetileg a traumatológusokhoz köthető követeléshez pedig gyakorlatilag szinte minden orvosszakma csatlakozott, az egészségügyi ellátás komoly veszélybe került. A most elkészült ügyeleti beosztásokat ugyanis sok helyen már valóban úgy állították össze, hogy egyetlen orvos se dolgozzon többet, mint amennyire törvényileg kötelezhető. Így viszont azokban a szakmákban, ahol sürgősségi ellátás is van, szinte sehol nem állítható ki a teljes hónapra az ügyeleti stáb.

Több szegedi klinikán már napokkal az ügyeleti listák leadási határideje előtt kiderült: a hónap végére nem marad ügyeletes. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben például még úgy is, hogy a pihenőidőről lemondtak az orvosok, csak október 24-éig tudták kitölteni az ügyeleti listát. Ebben az intézményben a törvényben előírt 40 órán túl a kötelezhető plusz nyolc órát is bevállalták a dolgozók. Ugyanígy az idegsebészeti klinika orvosai is – nekik október 20-áig lesz ügyeletesük. A traumatológiai klinikán azonban csupán heti 40 óra munkával számoltak az orvosok, ezért nagyjából csak október közepéig tudnak gondoskodni az ügyeletről.

Folyamatos ellátás

A Szegedi Városi Oktató Kórházban valószínűleg minden osztályon ki tudják állítani a teljes hónapra az ügyeletet. Pajor László főigazgató elmondta: egyedül a röntgen kérdéses még, de szinte biztos benne, hogy ott is biztosítani tudják majd a folyamatos ellátást. A többi megyei kórházban várhatóan szintén nem lesz probléma az ügyeleti ellátással: Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen is egész hónapra ki tudják állítani a stábot.

A Szegedi Orvosi Kamara alelnöke szerint a labda mostantól a munkáltató térfelén van: a klinikavezetőknek kell megoldaniuk a kialakult helyzetet, hiszen a betegellátás nem kerülhet veszélybe amiatt, hogy az orvosok betartják a törvényt. Ágoston Zsuzsanna bízik benne, hogy végre megindulnak a tárgyalások, melyek lebonyolításával az orvosok a Magyar Orvosi Kamarát bízták meg augusztus végén.

– Szeretnénk, ha az ügyeletet végre teljes munkaidőnek tekintenék, biztosítanák a kötelező pihenőidőt, és a béreket is megfelelően rendeznék – vázolta a tárgyalások tétjét az alelnök.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Mikó Tivadart, az orvoscentrum elnökét is. Ő úgy fogalmazott: a klinikák vezetői mindent megtesznek azért, hogy a dolgozókkal közösen megoldást találjanak a problémára, hiszen a munkáltatóknak is az az érdekük, hogy mindig legyen ügyeletes orvos az egészségügyi intézményekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom