Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ügyes kezűek karácsonya

Az egyedi, saját kezűleg elkészített ajándékokkal sokszor nagyobb örömet szerezhetünk karácsonykor, mint a bazársoron megvásárolt tucatáruval. Az alapanyagokat ma már nem nehéz beszerezni, és sokszor olcsóbban is kijövünk, ha magunk gyártjuk a fa alá valót.
A Printker üzletében tág lehetősége nyílik az ajándékozói fantáziának. Fotó: Gyenes Kálmán
Ha nem tudunk sokat költeni a karácsonyi ajándékokra, de van egy kis szabadidőnk és kézügyességünk, érdemes saját készítésű meglepetéseket gyártani az ünnepekre. DVD-lejátszó és plazmatévé ugyan még nem dobható össze házilag, de örömet okozhatunk szeretteinknek kisebb használati és szép dísztárgyakkal is.

A garantáltan egyedi darabok elkészítéséhez az úgynevezett kreatív boltokban viszonylag elérhető áron vásárolhatjuk meg a hozzávalókat. Császár Beáta, egy ilyen üzlet eladója szerint ebben az évben is sláger a decoupage. A jól hangzó, francia eredetű szó kivágást jelent, és a szalvétatechnikát rejti. Ezzel elsősorban fa- és papírdobozokat, tárgyakat lehet díszíteni némi szalvéta és speciális ragasztó segítségével.

Ragasztóból már akár 700-ért is kapunk egy adaggal, egy szalvéta pedig körülbelül 40 forint. A boltokban különféle natúr fa tárgyak közül válogathatunk alapnak valót. Faládikák, pohárszekrények, képkeretek várják, hogy egyedivé varázsoljuk őket. Kétesebb ízlésű vásárlók kis fa aktatáskát is választhatnak. Attól függően, hogy mekkora és mi az alapunk, 1000-től 3500 forintig kell költenünk egy ajándékra. Ha pedig papírtárgyat akarunk így díszíteni, 1500-ból biztos kijövünk.

Az alapokat nemcsak decoupage-zsal munkálhatjuk meg, egyszerűen festhetünk is rájuk. Papírra akrillal, fára fafestékkel pingálhatunk. Ez a mulatság már drágább, főleg, ha több színben gondolkodunk. Ha nincs kedvünk festeni, papírdobozunkat ragasztózzuk be, majd hintsük be szórógyönggyel. Ebből egy csomag 300 forint, bár nem túl nagy mennyiség. Natúr, különleges formájú üvegekhez már 400 forintért hozzájuthatunk, az üvegfesték viszont elég drága, egy színből negyed deci 400 körül van, a kontúrból pedig 500-600-ért vásárolhatunk hasonló adagot.

A gyerekek kedvencei a különféle üvegmatrica-festékek és -készletek. Ezekből akár egy egyszerű papírlefűző tasak segítségével kiváló ablakdíszt készíthetnek az ügyes csemeték, amit sötétben világító vagy puffadó festékkel dobhatnak föl. Puhább dolgok kedvelői vehetnek biankó vászonszatyrot 1000 forintért, erre saját reklámjukat textilfestékkel vihetik fel. Akinek nem ez a vágya, az nemezeléshez jó adag natúr gyapjúhoz juthat 800-ért, színeshez 1700-ért.

A gyöngy a tinilányok örök hobbija. Ezt nemcsak fűzni, szőni is lehet. Utóbbihoz egy-két ezerért vehetünk keretet, gyöngyből pedig 10 dekányi színeset már 400 forintért kaphatunk.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom