Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ügyintézés a megyei kisvárosokban

Intézményi ellátottsággal nincs gond abban az öt megyei városban, ahol 10 ezernél kevesebben laknak, de közszolgáltatási problémák esetén a nagyobb városokba kell utazni.
Csongrád megyében öt 10 ezer lakos alatti kisváros van: Csanádpalota, Kistelek, Mindszent, Mórahalom és Sándorfalva. Megnéztük, hogy az itt élők el tudnak-e mindent intézni helyben, vagy nagyobb városba kell ehhez utazniuk.

A megye legfiatalabb városában, Csanádpalotán a polgármesteri hivatalban szinte minden hivatalos ügyben tudnak segíteni, ez alól kivétel a személyi igazolvány cseréje, mert nincs okmányiroda. A palotaiak ezt Makón vagy Mezőhegyesen intézik el. Iskola, óvoda és bölcsőde működik Palotán, emellett két háziorvos, két védőnő és egy fogorvos látja el a helyieket. Szakrendelés igénybevételéhez ismét utazni kell. Mentőállomás és rendőrőrs nincs, az utóbbinak már készül az épülete, s még az idén átadják.

A húsz éve várossá avatott Kisteleken fallabdázni és bowlingozni is lehet. Fotó: Frank Yvette
A húsz éve várossá avatott Kisteleken fallabdázni és bowlingozni is lehet.
Fotó: Frank Yvette

A kistelekiek helyben oldhatják meg azokat az ügyeiket, amelyek az okmányirodára tartoznak. Mentőállomása és rendőrkapitánysága is van a kisvárosnak. Az általános mellett középiskola is van itt, valamint több szakrendelés, így a fül-orr-gégészet, a szemészet, a fogászat településen belül igénybe vehető. A fiatalokat diszkó is várja, de fallabdázni és bowlingozni is lehet. Hotel, több vendéglő és pizzéria is üzemel a kisvárosban.

A mindszenti egészségházban vérvétel, szemészet és fizikoterápia működik, más szakrendelésre Vásárhelyre vagy Szentesre kell utazni. Okmányirodájuk is van, valamint helyben is megnézhető egy-egy film.

Mórahalom egészségügyi szempontból jól ellátott, hiszen több szakrendelője is van, de működik itt mentőállomás is. A fiatalok nagy része is helyben találhatja meg a szórakozási lehetőséget.


Hivatalos ügyek intézése miatt Sándorfalván sem kell a szomszédba menni. A vízmű helyben működik, s a kábeltelevíziónak is van kihelyezett irodája. Áram-, gázprobléma esetén viszont Szegedre kell menni. Az emiatti utazás a másik négy kisvárosra is igaz. A mórahalmi polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán többnyire segíteni szoktak annak, aki az áram- vagy a gázszolgáltatót akarja elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két híd lesz a 47-es út fölött

Az M43-as és a 47-es főút találkozásánál két hidat építenek a sztráda itteni felüljárójának. Az egyik pillértartó oszlopsor már áll. Tovább olvasom