Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ügyvédhez fordultak az Ikarus dolgozói

Valószínűleg csak a bérgarancia-alapból jutnak pénzükhöz az Ikarus dolgozói. Ügyvédhez fordultak, de nem valószínű, hogy a kollektív szerződés szerinti követeléseikhez hozzájutnak.
Közösen fordultak ügyvédhez az Ikarus dolgozói. Lapunkban már beszámoltunk róla, 156 embert küldtek el nyáron a szegedi alkatrészgyárból, de elmaradt pénzüket azóta sem fizette ki a cég.
Bálint János ügyvédtől megtudtuk: megkereste őt Fonyó János, az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft. üzemi tanácsának elnöke. Azt kérte a dolgozók nevében az ügyvédtől, hogy járjon el a megyei bíróságnál, tudja meg, elrendelték-e a kft. felszámolását. Ha mégsem rendelte el a bíróság a felszámolást, kérik, hogy indítsa el az eljárást.

A 156 munkavállalónak körülbelül 130 millió forint munkabérrel, felmondási időre járó átlagkeresettel és végkielégítéssel tartozik a cég. Bálint hozzátette: ha elrendelték a felszámolást, akkor fölveszi a kapcsolatot a felszámoló szervezet megbízottjával annak érdekében, hogy a munkaügyi központon keresztül az állami bérgarancia alapból kifizessék a jogszabályban meghatározott értékhatárig a dolgozói követeléseket.

Az ügyvéd szerint ugyanis várhatóan nem tudja teljesíteni a 130 millió forintos követelést a cég, s a végrehajtó sem tud mit lefoglalni. Így – mivel nem tudják behajtani ezeket az összegeket – a bérgarancia-alap fizet a jogszabályban meghatározott mértékig. Az ily módon kifizetett pénz azonban jóval kevesebb, mint a kollektív szerződés szerinti összeg. A megyei bíróság egyébként – lapunk értesülése szerint – megindította a felszámolási eljárást az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft. ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom