Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Új adó a televízió-adásért

Kiszivárgott információk szerint januártól a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek újra fizetniük kell minden tévékészülék után. A szegedi hotelek egyelőre nem tudják, hogyan ellensúlyozzák a pluszköltséget, a szakma tiltakozása várható az új „adó" ellen.
A napokban híre ment: a költségvetési törvény tervezete szerint januártól újra bevezetik az úgynevezett üzemben tartási díjat, amit 1997 és 2002 között kellett fizetni minden televíziókészülék után. A szállodáknak és egyéb vendéglátóhelyeknek a tervezet szerint jövőre havi kétezer-kilencszáz forintba kerül majd egy-egy tévé.

A tizenkilenc szoba mindegyikét fölszerelték tévével a szegedi Korona Fogadóban, ahol az energiaköltség megnövekedése és az áfa-
emelés miatt ősszel már megdrágultak a szobák. Csáki Beáta, a szálloda ügyvezetője szerint, bár nem tervezték, az összesen havi nagyjából hatvanezres pluszkiadás miatt úgy tűnik, ismét árat kell emelniük. A tévéhasználatért ráadásul most is fizetnek huszonötezer forint szerzői jogdíjat két-három havonta – az áramköltségen kívül. Ha a „tévéadót" teljesen a vendégekre hárítanák tovább, az akár huszonöt-harminc százalékos emelést is jelenthetne a jelenlegi szobaárakhoz képest. A növekvő kiadások nagy részét a vezető szerint ki kell gazdálkodniuk, vendégeik legföljebb kétszáz forintos áremelést „nyelnek le".

A Novotel Hotel mind a százharminchat szobájában működik tévé. A törvénytervezet számaival kalkulálva ez azt jelenti, havi több mint félmillióba kerülne a szállodának a tévézés „luxusa". Szabó Mihály igazgató arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, szükséges lesz-e a szobaárak emelése, erről ugyanis fővárosi központjuk, illetve a szállodaszövetség közgyűlésének álláspontja dönt. Azt elmondta, az új adótervezettel még nem számoltak a jövő évi költségeikben – nagyságrendje miatt azonban ezt a kiadást valahogyan kompenzálniuk kell. A Novotel most több tízezer forintot fizet havonta a tévéhasználatért az Artisjus szerzői jogvédő irodának, ezért is fogadták megdöbbenve a tervezetet, ami „újabb bőrt próbál meg lehúzni" róluk.

Maklári Lászlóné, a Forrás Hotel igazgatója is felháborodott a tervezeten, ami – mint mondta – kétségbeejtő helyzetet teremthet. Náluk több mint száznyolcvan tévé működik – ami közel hatszázezer forintos pluszköltséget jelentene havonta. A dráguló energiával számolt új áraik már a piacon vannak, azon módosítani nem tudnak. Nem is lehetne tovább emelni, mert az a vendégek számának csökkenésével járna. Az igazgató abban reménykedik, a törvény valamilyen lehetőséget ad a tetemes összeg csökkentésére. A tervezetről kiszivárgott jelenlegi információk alapján azonban a szakma egységes fellépése várható az új „adóval" szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom