Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Új alapokra helyeznék az oktatást

Csongrád megye - 17 éves korig tartó tankötelezettség, kötelező érettségi egy természettudományos tárgyból, újranyitható kisiskolák – nyilvánosságra került az új közoktatási törvény néhány tervezett eleme.
Elballaghat a 17 éve megszületett, száznál is többször módosított közoktatási törvény: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár vezetésével új szabályozás készül. Az 1,2 millió óvodást, általános és középiskolást, 170 ezer pedagógust érintő új közoktatási törvény szerint kevesebb időt kellene a padban tölteniük a diákoknak: 18 helyett 17 éves korig tartana a tankötelezettség – és ezzel együtt járna a szakképzés reformja. – Felesleges benntartani az iskolában azokat, akik már testileg és szellemileg is képesek az önálló munkavégzésre – értékelte a tervezetet Eitler József közoktatási szakértő, a szegedi Széchenyi-középiskola igazgatója.

Kötelező lenne egy természettudományi tárgyból is maturálniuk a diákoknak: így 6-ra emelkedne az érettségi tantárgyak száma. – Hosszabb és nehezebb lesz így az érettségi. Inkább a régi óraszámok visszaállítása lenne jó megoldás, az elmúlt évek oktatási reformjainak vesztese ugyanis a természettudományos oktatás – mondja a szakértő.
A kerettantervet is a minisztérium határozná meg: az iskola nagyjából a tananyag 10 százalékát alakíthatná ki önállóan. – Ez az egységesítés felé ható elképzelés, ami egyfelől jó: kell egy mindenkitől követelhető minimum. Ugyanakkor bizonyos iskolatípusoknak felmentést kellene adni, például az elitgimnáziumoknak, a felzárkóztató intézményeknek – vallja Eitler József.

Új alapokra helyeznék az oktatást. Fotó: DM/DV
Új alapokra helyeznék az oktatást.
Fotó: DM/DV

Az általános iskolákban a szaktárca fokozatosan bevezetné az ingyen tankönyveket – ezek az iskolák tulajdonát képeznék. Az új közoktatási törvény lehetővé tenné a kisiskolák újranyitását is azokon a településeken, ahol erre legalább 8 iskoláskorú gyermek szülei igényt tartanak. Szatymaz polgármesterében, Kormányos Lászlóban fel sem merült, hogy kilépjenek a kistérségi társulásból, és újra önállóan működtessék iskolájukat. A település nem a gyerekhiány, hanem a kistérségi társulásoknak járó plusznormatíva – 3 év alatt mintegy 80 millió forint – miatt csatlakozott a szegedi intézményhez. Arra azonban felhívja a figyelmet: a 2011-es költségvetés tervezete szerint az intézményfenntartó társulások – például két település közös iskolája – nem kapnak olyan plusznormatívát, mint eddig – annyi jut nekik, mintha önállóan tartanák fenn intézményüket.

Életpályamodell, pluszpénzzel

A szaktárca pedagógusi életpályamodellt is kidolgozott. A pályakezdők alapbére 180 ezer forint lenne. Két év után minősítő vizsga várna rájuk: pedagógus I. fokozatot szerezhetnének, 198 ezres alapfizetéssel. Nyolc év gyakorlat, újabb minősítés után lehetne feljebb lépni a 270 ezres kategóriába. A bérplafon 441 ezer forint. Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára elmondta: a tervezetet hivatalosan nem kapták meg. – Első hallásra jó, de az ördög a részletekben van. Sok még a nyitott kérdés – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 3. dev66 2010. november 20. 12:50
  „Ja, igen, ígért, ún. szeged-pótlékot, ha jól tudom. Minden pedagógus névre szóló levelet kapott Botkától, hogy ha majd újra mszp lesz az városvezetés, akkor jön a hatalmas nagy szeged-pótlék. Kíváncsi vagyok, emlékszik-e még az ígéretére?”
 • 2. dev66 2010. november 20. 07:40
  „Ez lenne az oktatás átszervezése, új alapokra helyezése, hogy több százezer Ft lesz egyes tanárok fizetése? Jaj, hát igérni sok mindent lehet, de honnan vesznek el erre pénzt? Az én olvasatomban az oktatás átszervezése, vagy hatékonyabbá tétele nem teljesen ezt jelenti. Örülnék, ha a gyerekemnek megtanítanák az ISKOLÁBAN pl. a matekot annyira, hogy ne kelljen mellette több ezer forintért magántanárhoz járnia korrepetálásra.”
 • 1. frakk 2010. november 19. 10:41
  „A főcím alatt kissé más témában (fizetés) megy a diskurzus. Lehet , hogy az alapok a fizetéseknél kezdődnek, előbb mégis az oktatás szerkezetének átalakításról hallani más berkekből. Orbán V. külföldi útja során legalábbis erről beszélt.
  Botka úr igért a pedagógusoknak fizetésemelést a választások alatt, azzal nem tudom hogy állunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmatag, gyönyörű - Thea Soti dzsesszénekesnő a pincében

Míg a Szegedi Jazz Napokon évente egyszer egymást tapossák a „kocadzsesszisták", az év folyamán egymást érő klubkoncerteken általában 40-50 érdeklődő részese a csodáknak. Tovább olvasom