Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Új allergén növény

A parlagfűnél két és félszer allergénebb növény a mind gyorsulva terjedőbb parlagi rézgyom, azaz íva. Csongrád megye az egyik legrézgyomosabb része az országnak. Főleg a napraforgótáblákban él, és megnő két-három méter magasra is. Vásárhely határában van egy hely, ahol ezerhektárnyi terület fertőzött vele.
A parlagi rézgyom – más néven íva – a parlagfűnél is allergénebb. Fotó: DM/DV
– Most kellene megállítani a rézgyomot, amíg nem késő. Különben úgy járunk vele, mint a parlagfűvel: elözönli az országot – hívja föl a figyelmet Hódi László, a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat megbízott igazgatója. Ebből a növényből – teljes neve: parlagi rézgyom, de ívának is nevezik – írta doktori disszertációját, tehát mindent tud a veszedelmes allergiaokozóról. A közelmúltban megpróbálta egészségügyi körök figyelmét fölhívni rá, megdöbbenve értesült: Magyarországon nincs is allergiatesztelés a rézgyommal kapcsolatban – úgyhogy sok pollenallergiás ember nem is tudja, hogy a parlagi rézgyomra allergiás.

Azt is külföldi egészségügyi mérések alapján mondja a szakember: kétszer, két és félszer annyira allergén a rézgyom, mint az eddig rekordallergénnek kikiáltott parlagfű. Nálunk elsősorban a Tiszántúlon fordul elő – bár az ország legkülönbözőbb területeitől előkerült már –, elsősorban Hódmezővásárhely és Makó térsége veszélyeztetett. Több száz hektárnyi, egybefüggő mezőgazdasági területeken él – sőt a vásárhelyi határban egy ezerhektáros terület is erősen fertőzött vele.

Ez is Amerikából jött

A parlagi rézgyomot éppúgy Észak-Amerikából hurcolták be, mint a parlagfüvet, melynek egyébként rokona is. Magyarországon 1950-ben találták meg először, nem is messzire tőlünk: Mezőhegyesen. Kelet-Európában, Oroszországban ennél már jóval régebb óta tömegesen él, s arrafelé ugyanolyan csapás – sőt még súlyosabb –, mint nálunk a parlagfű.

Főleg napraforgóföldeken él, együtt a napraforgóval. Kelési ideje egybeesik a haszonnövényével, együtt bújnak ki a földből, s mintegy versengve növekednek. És még csak be sem árnyékolhatja a napraforgó a rézgyomot: az is megnő két-három méter magasra. A kukoricásban ugyancsak megél, s a bolygatott, úgynevezett romtalajos területeken is – éppúgy, mint a parlagfű. Természetes ellensége egy-két gombabetegségen kívül nincs – mindenképpen irtani kellene! Szaporodása a mértani sornak megfelelő; minél több van belőle, annál inkább terjed.

Kik a legveszélyeztetettebbek? A szakember szintén külföldi adatok alapján mondja: a rézgyom és a parlagfű között nincs keresztallergia, azaz aki allergiás a parlagfűpollenre, az valószínűleg nem allergiás a rézgyom-virágporra – s fordítva. Ez a parlagfű-allergiásoknak jó hír, de akik nem allergiásak a parlagfűre, azok új veszedelemmel nézhetnek szembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már régóta ingyen ügyelnek

Három hónapja nem kapnak fizetést a szegedi központi ügyeletet ellátó háziorvosok, valamint… Tovább olvasom