Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Új biotechnológiai kutatólabor

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatán elért szegedi sikernek köszönhetően hamarosan kezdődik a kutatómunka a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány szegedi telephelyén megalakuló magyar–francia biotechnológiai kutatólaboratóriumban. De nyert az SZBK projektjavaslata is.
A nemzetközi Nap-Bio pályázat két alprogramján három nyertes pályázó összesen kétmilliárd forint értékben nyert támogatást.

Az első alprogram célja: nemzetközi színvonalú biotechnológiai kutatólaboratórium létrehozása és működtetése a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány szegedi telephelyén. A Kondorosi Éva által vezetett projekt 1,4 milliárd forint támogatást nyert el, a programot három év alatt kell megvalósítani.

A tudósok e programban olyan bioaktív növényi peptideket kívánnak kutatni, amelyek hatással vannak a növényi, állati és emberi szervezetre. Ezek az anyagok mint a zöld kémia vegyületei használhatók a kórokozók ellen, de új humán terápiás szereket is jelentenek. A növényi eredetű anyagok kutatásával párhuzamosan új terápiás módszereket és stratégiákat is kutatnak a neurodegeneratív kórképek, az immun- és a rákbetegségek kezelésére. Ezentúl a kutatóközpont segít a biotechnológus kutatók és PhD-hallgatók képzésében is. Az együttműködés keretében megvalósuló kutatólaboratórium a piaci hasznosításig terjedő K+F együttműködésre teremt lehetőséget a biotechnológia területén. Ez már középtávon is új exportlehetőséget, és ezzel a nemzetgazdaság számára is érzékelhető bevétel növekedést jelenthet.

A második alprogram is szegedi sikert hozott. Ennek célja olyan nemzetközi biotechnológiai együttműködések támogatása, amelyek a Magyar Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság között létrejött, a kutatás és technológia területén folyó együttműködés megerősítéséről szóló, szándéknyilatkozaton alapulnak. Az alprogram keretében az MTA Szegedi Biológiai Központ és a Vichem Kft. által benyújtott projektjavaslatok nyertek el támogatást, egyenként 300 millió forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel százezer hozzászólás honlapunkon

A belpolitikai események foglalkoztatták leginkább 2006-ban a Délmagyarország honlapjára látogató… Tovább olvasom