Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Új eljárás a belső szervek kimutatására

A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal egy új eljárásról olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk pedig a cukorbetegség lesz.
A betegségek megelőzéséhez és a már meglévő panaszok, illetve tünetek célirányos vizsgálatához nyújt segítséget ez az új eljárás. Irányt mutat azokra a további szükséges vizsgálatokra (például röntgen, ultrahang, stb.), melyek segítséget adnak a diagnózis pontos felállításához.

A készülék, illetve a módszer alapja az az elv, miszerint a bőr bizonyos területein mért elektromos ellenállás változásai a belső szervek és szervrendszerek kóros állapotát tükrözik. A belső szerv minden kóros folyamata a megfelelő bőrpont elektromos tulajdonságát, elektromos ellenállását tükrözi. Idegélettani tanulmányok kimutatták, hogy a bőr felületén lévő pontok és a belső szervek egészségi állapota között kapcsolat van. Minden egyes belső szervet legjobban képviselő pontok a csuklón és lábfejen helyezkednek el. Az elektromos ellenállás ezekben a pontokban a végtagokon tökéletesen megegyezik a megfelelő belső szerv rendellenességeivel. A Medex-vizsgálat alatt az elektromos ellenállást 12 ponton mérjük mindkét csuklón és mindkét lábfejen (összesen 24 pont).

A módszer különbséget tesz heveny és idült elváltozás, valamint szervi és működésbeli eltérés között. Ehhez szükséges a fenti pontok alacsony áramú serkentése. A vizsgálat során nyugalomban és serkentést követően is történik mérés egy speciális műszerrel, melynek szerkezete mindig ugyanolyan erővel érintkezik a bőrfelülettel. A Medex-teszt előnye, hogy fájdalommentes és sugármentes. Rendkívül gyors, 20-30 perc múlva eredményt ad. A vizsgáló módszer különösen eredményesen alkalmazható szív- és érrendszeri betegségek, a tüdő, a tápcsatorna, a máj és epeutak, a hasnyálmirigy, nőgyógyászati, vese, valamint urológiai és immunológiai elváltozások, továbbá endokrin rendellenességek felderítésére.

A készülék egy aktív és egy passzív elektródából és egy számítógépes programból áll. A páciens vizsgálóágyon fekszik. A megelőző három órán belül nagyobb fizikai terhelés és nagyobb étkezés nem lehetséges. A készülék úgy van megépítve, hogy a méréseknél nem lehet hibázni, mivel a bőrfelületen történt érintkezés során bizonyos nagyságú értéket el kell érni. Amennyiben ezt nem érjük el, úgy a mérést meg kell ismételni. A módszer ajánlott panaszmentes egyéneknek szűrővizsgálat céljából, belgyógyászati diagnosztikai eszköznek, kezelés követésére, rákos betegségek korai felfedezésére és nem diagnosztizált panaszok kivizsgálására. A vizsgálatban nem vehetnek részt 6 éven aluli gyermekek, amputált végtagú páciensek, sugár- és kemoterápiával kezelt betegek, továbbá azok sem, akiknek a csukló és boka körüli pontoknak megfelelően sérülések vannak, valamint szemmel láthatóan súlyos boka- vagy lábfejduzzadás esetén.

Dr. Regényi Jakab
belgyógyász, diabetológus főorvos,
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étvágytalan, influenzás kutya

Az influenza vírusai a kutyákat sem kímélik. Igaz, esetükben nem a humán kórokozók, hanem a… Tovább olvasom