Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Új fejlesztési céget hoznak létre

Szegedet a kormány fejlesztési pólusnak jelölte ki, a város jelentős uniós támogatást várhat a 2007-ben kezdődő brüsszeli költségvetési időszakban. Az ehhez szükséges előkészületek egy részét végzi el a most alakuló Szeged Pólus Fejlesztési Kht.
A szegedi közgyűlés ma dönt egy új, városi fejlesztési cég létrehozásáról. Ezzel az uniós pénzek felhasználására akar hatékonyabban készülni a város, tulajdonképpen a polgármesteri hivatal feladatait „szervezik ki" az új közhasznú társaságba.

Az országos területfejlesztési koncepció értelmében ugyanis Szeged fejlesztési pólus – fogalmaz Nagy Sándor. A Szeged Pólus Fejlesztési Kht. megalakítását előterjesztő városfejlesztési alpolgármester szerint az a cél, hogy a fejlesztési pólusként meghatározott nagyvárosok olyan központokká váljanak, amelyek tartósan erősíteni képesek önmaguk és térségük versenyképességét. A városoknak együtt kell működniük a széles értelemben vett vonzáskörzetükbe tartozó településekkel. Így egyszerre fejlődhet az ország egésze, Budapest és a pólusok, illetve a városok közvetítésével.

Pólusonként 100 millió forintot jut a központi büdzséből a programok kidolgozására. A 2007–2013 közti uniós költségvetési időszakra szóló második Nemzeti fejlesztési terv operatív programjait jövő év áprilisban kell átadni az Európai Uniónak, ebbe épülnek be a fejlesztési pólusok elgondolásai. Várhatóan 100 milliárd forintos nagyságrendű fejlesztést kell előkészíteni, megvalósítani, elszámolását, ellenőrzését elvégezni. Ez Nagy Sándor szerint hatalmas feladatot ró az érintett önkormányzatokra – ezért is alakul erre egy cég. A társaság, Szeged Pólus Fejlesztési Közhasznú társaság néven kezdené meg működését. Idén az önkormányzat 8 millió forintot szán a cégre, amely öt munkatárssal működik majd. A kht. további ténykedését részben pályázati forrásokból, részben önkormányzati támogatásból tudja majd fedezni.


Városi támogatás bánáti magyaroknak

Szeged 1 millió forinttal támogatja a temesvári Bartók Béla Alapítványt és ezzel a szórványban élő magyar kisebbséget – ha így dönt a mai közgyűlés. Így a kis létszámú települések magyar gyermekei rendszeres iskolabusszal mehetnek a közeli városokba, ahol magyar nyelvű az oktatás és a napközi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntenek

Várhatóan 1,6-16 százalékkal emelkednek január elsejétől a közüzemi és közszolgáltatói díjak… Tovább olvasom