Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Új feladathoz új menedzsment a lézerközpont élén

Márciusban új korszak kezdődött a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont életében, ehhez a feladathoz választott új menedzsert a tulajdonos - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az ELI. Az index.hu arról írt, hogy kormánydöntések elleni tiltakozásul távozott a kutatókból álló tanácsadó testület három tagja.
Az ELI-t fel kell tölteni tartalommal, hogy élő, működő tudományos platformmá váljon, ehhez az új feladathoz választott új menedzsert a tulajdonos – írta az országos sajtóhírekre reagálva az intézet.

Hangsúlyozzák, az ELI egy nyitott platform, a tudományos kutatások lebonyolításában segít. Jelenleg a technikai feltételek megteremtése zajlik, például a lézerek beüzemelése. 2017 novemberében már megkezdődtek a kísérletek a működő berendezésekkel, nemzetközi kutatócsoportokkal, ám a rendszert folyamatosan tökéletesíteni kell, a kihasználtságot pedig emelni.

Ezzel a feladattal bízták meg Jakab Lászlót. A tulajdonos elvárása, hogy az új, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vezető ezt menedzselje és a szervezetet a következő kutatási időszakra felkészítse. Nem kutatóként, menedzserként támogatja az ELI-ben folyó munkát, ahogyan korábban az előző vezető, Lehrner Lóránt sem kutató volt, hanem menedzser. Jakab László együtt dolgozik a jelenlegi megbízott tudományos vezetővel, Varjú Katalinnal, aki a lézerfizika nemzetközi szaktekintélye.

A közlemény felhívja a figyelmet arra: menedzsmentváltáskor bevett eljárás, hogy teljes – pénzügyi, műszaki és tudományos – átvilágítás történik, ebben pedig Krausz Ferenc világhírű magyar fizikus is részt vesz. Az ELI munkáját mindezek mellett egy tudományos tanácsadó testület is támogatja, ennek véleményét, javaslatait és szakmai értékelését a menedzsment messzemenőkig figyelembe veszi. – A testület tagjai között szinte minden évben van változás, és mivel az ELI működésében stratégiai váltás nem történt, az átvilágítás is csak indulóban van, a most távozó három ember döntése mögött szakmai szempontok helyett más megfontolások állhatnak – írták a közleményben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

61 millió forintból újul meg a Bertalan híd - elindult a munka - Fotók

61 millió forintból újul meg a Bertalan híd - elindult a munka - Fotók
Hétfőn megkezdte a szegedi Bertalan híd felújítását a Magyar Közút Nonprofit Zrt., három hónapig… Tovább olvasom