Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Új főkertész keze alatt zöldül Mórahalom - Érettségije, azaz 1993 óta a növények szerelmese Hódi Imre

Mórahalom - Érettségi óta a növények szerelmese Mórahalom új főkertésze, Hódi Imre, aki a Móraép Városüzemeltetési Kft. munkatársaival a zöld város kialakításán dolgozik.
Kedd délelőtt éppen tulipánfákat ültetett ki Mórahalom új főkertésze, Hódi Imre a Móraép Városüzemeltetési Kft. munkatársával, Berta Sándorral a Mikszáth utcában. A Zöld Város beruházássorozat ötlete már három évvel ezelőtt megfogalmazódott a városvezetők fejében, de mint Szűcs Anikó projektmenedzser mondta, 2016-ig vártak a megfelelő pályázati forrásra.

– Mivel a város kinőtte a rendezvényhelyszíneket, a cél egy nagyobb terület kialakítása volt. A Fesztivál közt bővítettük tovább a Röszkei út és a Tömörkény utca között. Ezzel 8000 négyzetméterrel nőtt a rendezvények megrendezésére alkalmas terület, a zöld terület nagysága pedig 5000 négyzetméterrel bővült.

Hódi Imre munka közben elmondta, nyáron kapta a megbízást, hogy a zöld területek kialakítását, tervezését és kivitelezését megvalósítsa.
Hódi Imre (jobbról) Berta Sándorral kedden a Mikszáth utcában tulipánfákat ültetett. Fotó: Török János
Hódi Imre (jobbról) Berta Sándorral kedden a Mikszáth utcában tulipánfákat ültetett. Fotó: Török János
– 1993-ban érettségiztem Szentesen, a Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában. Igaz, hogy korábban nem ezen a területen dolgoztam, de mindvégig megmaradt bennem a növények szeretete – mondta a Móraép Városüzemeltetési Kft. főkertésze. A szakember hozzátette, a tervezést évekkel ezelőtt elkezdték, a végleges kiültetési rend az utóbbi egy-két hónapban alakult ki. A tulipánfák mellett többek között hortenziákat, rododendronokat, selyemmirtuszokat, datolyaszilvákat és egy igazi különlegességet – a Mexikóban őshonos red yuccát – is telepítenek majd.

Míg a különböző, már kiültetett növényeket – tűzeső, törpe korallberkenye, pampafű, kecskerágó – nézegettük a Tömörkény utcában, megjelent egy fürdőköpenyes férfi, aki tabletjével a virágládákat fényképezte. – Gondoltam, megörökítem így az utcát, mert nagyon szép. Már harmadik alkalommal járunk Mórahalmon. Sokfelé megfordultunk már az országban, de ritka az ilyen kisváros, amely ennyit fejlődött ilyen rövid idő alatt – mondta a Budapestről érkezett fürdővendég, Domcsek István.
A célok

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága mintegy 540 millió forinttal támogatta a mórahalmi önkormányzatot, amelynek célja, hogy növeljék a városi köz- és zöld területek mennyiségét, javítsák minőségét és településképi arculatát. A fejlesztés további célja, hogy az új belvárosi élettér létrehozásával további városi közösségi terek, rendezvények megtartására alkalmas helyszínek és vonzó befektetői környezet alakuljon ki, amely elősegíti és ösztönzi a városban élők és ide érkezők életminőségének javulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb két jótékonysági szívműtét Szegeden

Újabb két jótékonysági szívműtét Szegeden
Két kétéves kislányt műtöttek meg nemrégiben a szegedi gyermekklinikán a Rotary Gift of Life… Tovább olvasom