Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Új funkció a a bölcsészkar lerobbant pincéjének

Szeged - Zárják, és raktárnak használják azt a pincehelyiséget, amelyet Török Márk korábbi EHÖK-elnök építtetett át a bölcsészkar épületében. Csernus Sándor dékánnak tervei vannak a pincerendszerrel, és szeretné, ha a BTK „rákerülne" a tudássétányra.
Raktárnak használják jelenleg azt a helyiséget, amelynek engedély nélküli átépítése a Török Márk korábbi EHÖK-elnök ellen indított fegyelmi eljárás egyik vádpontja volt. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épületében lévő pince zárva van, Csernus Sándor bölcsészkari dékánt kértük meg, hogy engedjen be, vezessen körbe, és mondja el, mi történt és mi fog történni a pincében.

Január végén foglalkoztunk utoljára a helyiséggel, akkor megírtuk: biztonságtechnikai szakemberek szerint az átépítés miatt életveszélyessé vált többek között azért, mert nincs védőburkolat az alacsony mennyezeten lévő égőkön és a melegítőcső érintkezik az elektromos vezetékekkel.

Csernus Sándor dékán nehezen tudná megmondani, mi minden található a bölcsészkar pincéjében Fotó: Miskolczi Róbert
Csernus Sándor dékán nehezen tudná megmondani, mi minden található a bölcsészkar pincéjében
Fotó: Miskolczi Róbert

A pince továbbra sem biztonságos, viszont a hallgatók már nem rendeznek benne bulikat. Helyette például a médiaintézet gépeit tárolják itt, de láthatók még a korábbi, átmeneti szerepből adódó nyomok: műanyag poharak, boros- és röviditalos üvegek, sörösdobozok, némi májkrém, valamint – nem tudni, miért – egy karton vörös hajfesték.

Alacsony belmagassága miatt a dékán tájékoztatása szerint a pince kizárólag raktárnak alkalmas – annak viszont kell, mert jelenleg az egyetem folyosóin is tárolnak dolgokat. A helyiség egyes falainak, boltíveinek statikai jelentősége is van. Vészhelyzetben a terem légópince lenne.

– Magam is lapátoltam a szénport az egyetem egykori pincéjéből, a későbbi JATE-klubból, tehát megértem a hallgatói foglalási lendületet. De a köztársaság és az egyetem szabályait be kell tartani. Itt egyiket sem tartották be – mondta a júliusban kinevezett dékán az átépítéssel kapcsolatban.

Csernus Sándor szeretné elérni, hogy az egyetemi tudássétány program „elérjen az Ady tér túloldalára is", és a BTK-t építsek át úgy, hogy főbejárata a TIK felől legyen. Itt különben eredetileg is volt bejárat, de megszüntették, és tornatermet építettek elé. A dékán szerint ha újra megnyitnák a kaput, minőségileg változna meg az épület, és értelmes dolgokra tudnák használni az alagsort is – a pince belmagassága ezen a területen a legnagyobb. A pincerendszer egyes termei tehát kaphatnak új funkciót – különösen ha az antropológiai tanszék csontraktára máshová kerül –, de az ominózus, átépített helyiség akkor is raktár marad.

Olvasóink írták

  • 1. gyu 2008. október 04. 16:35
    „Jól értem, hogy akkor evvel a lépéssel minden tapodtnyi sportlehetőséget kiüznének a belvárosból?

    Ez miért jó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött házak Szegeden

Szeged - Négy szegedi önkormányzati társasházban működik 24 órás portaszolgálat: szabad bejárásuk csak az ott élőknek van. Tovább olvasom