Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Új fürdő épül Szegeden 6 milliárdból

Szeged - A szegedi önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. előzetes megállapodása és tervei szerint 2009 végére elkészül a Ligetfürdő (SZUE) területén egy új, hatmilliárdos élményfürdő komplexum, amely gyógyászati és wellness szolgáltatásokat is kínál. A szállodaláncot működtető cég és az önkormányzat vezetői ezt ma jelentik be Szegeden.
Megaberuházásra készül a legnagyobb magyarországi szállodaláncot működtető és külföldi érdekeltségekkel is rendelkező Hunguest Hotels Zrt. Szegeden: itteni szállodája, a Forrás Hotel tőszomszédságában, a hivatalosan Ligetfürdőnek nevezett, de a szegediek által SZUE-ként ismert területen egy Magyarországon eddig egyedülálló fürdőkomplexumot épít. Információnk szerint ezt ma sajtótájékoztatón jelenti be a cég vezérigazgatója és a szegedi polgármester.

A rendelkezésünkre álló látványtervek tanúsága szerint különleges, leginkább csigaházat formázó épületről van szó, amelyben élmény- és termálmedence, wellness- és gyógyrészleg is működik majd.
A beruházás az előzetes kalkulációk szerint hatmilliárd forintba kerül. A Hunguest Hotels Zrt. a szegedi önkormányzattal alakít projekttársaságot, amely uniós pályázaton szeretné megnyerni a beruházási költség ötven százalékát. A másik ötven százalék a Hunguest önrésze. Az egyedi pályázatról – amelyet szeptember végéig kell beadni – a kormány dönt.

Az első őszi közgyűlésen, szeptember 14-én tárgyalják a szegedi képviselők a megaberuházás önkormányzatra tartozó kérdéseit: abban az esetben, ha az uniós pénzt – hárommilliárd forintot – a projekttársaság megnyeri, az önkormányzat apportálja a társaságba a Ligetfürdő területét, amelyen az új komplexum épül. Ez egymilliárdos érték. Ezzel kezdetben az önkormányzat lesz a többségi tulajdonos a társaságban, ám amint a beruházó beteszi az önrészét, az önkormányzati tulajdoni hányad csökken, végül – a tervek szerint – a Hunguest kivásárolja az önkormányzati tulajdonrészt. A város a területért cserébe remélhetően vendégvonzó hatmilliárdos fürdőkomlexumot nyer.

A SZUE nem zár be

A több ütemben tervezett építkezés ideje alatt a SZUE medencéi – a jelenlegi élményfürdő is – üzemelnek, vagyis a nagyberuházás ideje alatt a szegedieknek nem kell lemondaniuk a kedvenc fürdőjükről.

A tervek szerint a beruházó Hunguest Hotels jövő év májusában veheti át a kivitelezési területet és két év alatt, 2009 végéig elkészül az új fürdő. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi gombát lebontják, amit a szakemberek azért nem sajnálnak, mert majdnem 40 éves és többszáz milliót kellene rákölteni.

A hatmilliárdos fürdőfejlesztéssel párhuzamosan a Hunguest fejleszteni akarja jelenlegi szállodáját, a Forrás Hotelt is, amely háromból négycsillagos lesz és a férőhelyek száma is nő.

Megkérdeztük Hülvely Istvánt, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatóját, miért éri meg nekik a nagyszabású szegedi fürdőberuházás. – Az üzleti érdek azt diktálja, ha már van egy szállodánk Szegeden is, a Forrás, akkor meg kell próbálni a fürdő- és gyógyturizmust fejleszteni. Sok tapasztalatunk van a gyógyfürdők és szállodák együttes működtetéséről, mást ne mondjak, Hajdúszoboszlón, de Bükön, Zalakaroson, Gyulán, Hévízen és másutt is. Olyan jellegű fürdő- és szállodakomplexum azonban, mint amilyet Szegedre tervezünk, még nincs az országban.
Legszívesebben családi fürdőnek nevezném, hiszen minden generáció igényeit ki tudjuk itt majd szolgálni. És itt térnék ki a másik szempontunkra: ha valahol, a turizmusban és a gyógyturizmusban egyre szebb számokat produkáló Szegeden bebizonyíthatjuk, hogy van jövője a termál- és gyógyturizmusnak. Arra számítunk, hogy az a horribilis pénz, amit bele kell tenni egy ilyen fürdőberuházásba, 15 év alatt megtérül – mondta a vezérigazgató.

Botka László szegedi polgármestertől azt kérdeztük, hogyan lehetett elérni, hogy míg a Dél-Alföldön – kis túlzással – szinte minden falu fürdőt akar fejleszteni, a szegedi projekt élvezhesse a kiemelt támogatást. – Nagyon nagy viták voltak az utóbbi hónapokban a regionális fejlesztési tanácsban, de örömömre végül egyhangú döntés született arról, hogy az egész régió a szegedi projektet támogatja. Ez a beruházás nem kerül az adófizetőknek pénzbe; az uniós pályázattal és a szakmai befektető tőkéjével a régi álom végre megvalósul, valódi fürdővárossá válhat Szeged, a Dél-Alföld központja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom