Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Új HÖK-választást követelnek a szegedi közgazdász hallgatók

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a hallgatói önkormányzati választás tisztaságáért, a megválasztott testület legitimitásának minden hallgató általi elfogadhatóságáért indított aláírásgyűjtést, és fogalmazott meg petíciót 11 közgazdász hallgató.
Az ívet aláíró diákok követelik, hogy az EHÖK elnöke a lehető leghamarabb írjon ki új kari HÖK választást úgy, hogy a választás tisztaságának és hitelességének érdekében a hallgatók közjegyzőt kérhessenek fel – akinek díjazását a választásokon jelöltként induló diákok állnák –, illetve hogy a szavazóurnákat a lezárás után szavazatszámlálásig a kar dékáni hivatalának széfjében őrizzék.

Szakács Kornél, a petíciót megfogalmazó hallgatók egyike elmondta: számtalan gyanú merült fel a diákokban a hallgatói önkormányzattal és a választások tisztaságával kapcsolatban, ezeket szeretnék tisztázni. A sajtónyilvánosság korábban nem volt cél, de miután a Népszabadságban olvasták Török Márk EHÖK-elnök kezdeményezésükre adott reakcióját, mégis nagyobb nyilvánosságot szerettek volna. Török a cikkben a petícióval kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy nem nevezhető hivatalos indítványnak, illetve kijelenti, hogy az „ehhez hasonló hallgatói aktivitások megszokottak a választások idején."


Szakács Kornél szerint ehhez hasonló megmozdulás nem volt még a karon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A petíciót szerinte várhatóan további hallgatók írják majd alá – eddig főleg a nappali alapképzésben résztvevők tették ezt meg, de számítanak a távoktatásban és levelezőképzésen részt vevő diákokra, akiknek a hét második felében vannak óráik. Szakács azt mondta: más karok diákjai szóban biztosították őket támogatásukról.

A karon a hallgatói önkormányzatban tisztújítás folyik, jelenleg a jelölő forduló zajlik, a választás február 22-én lesz. Erre azért van szükség, mert tavaly decemberben ért véget a hallgatói önkormányzati választás, a testület alakuló ülését január 10-én tartották, ám a 10 tagú testületből öten lemondtak. (Az önkormányzat egyébként 11 tagú, de az egyik tagról a választáskor derült ki, hogy nincs hallgatói jogviszonya.) Az ő helyükre pótválasztásokat írtak ki. A petíciót megfogalmazók szeretnék, ha a teljes önkormányzatot újraválasztanák, azaz nem pótválasztást, hanem új választást tartanának.

A sajtótájékoztatón megjelent az ügyvezető hallgatói önkormányzat is. Vass Péter ügyvezető elnök közölte: a teljes tisztújítást azért nem támogatja, mert akkor a választásokig állna a HÖK munkája. A hallgatók tiszta választást követelő petíciójukat a hökösök is aláírták, azonban „ellenpetícióval" is készültek: ebben azt követelik, hogy fogadjanak el etikai kódexet, amelyben vállalják, hogy senki nem „mocskolja be hallgatótársait bizonyíték nélkül". Vass Péter szerint a követeléseket megfogalmazó hallgatókat érzelmi túlfűtöttség jellemzi.

Vass Péter ügyvezető HÖK-elnök érzelmi túlfűtöttségről beszélt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A petíciót megfogalmazó diákok elmondták: nem céljuk tisztséget szerezni a hallgatói önkormányzatban. Szerintük az új szabályok a HÖK érdekét is szolgálnák.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Morpheus_RexXx 2011. február 20. 10:39
  „Hajrá srácok, így kell ezt csinálni. Csak nehogy gang gyűjtés legyen csak. Ha az egyetemisták legnagyobb része aláírja, akkor az az irányadó. :) Persze ez még nem jelenti azt, hogy a többség valóban elfogulatlan és tisztán látó. :P
  De ez a "demokrácia"... még ha legtöbbször a manikrácia is irányít a háttérből, megmozdítva embertömegeket, befolyásolva gyengeségeikre építve...”
 • 66. tol 2011. február 19. 13:56
  „villámsebesen szélnek kellene ereszteni ezt a rút kis bandát és egy ellenőrzött, megfelelő beleszólási jogú szervezetté kellene alakítani a HÖK-öt, amely a hallgatóság jogait és kötelességeit képviselné valóságosan az egyetem és a hallgatóság között, nem pedig pökhendi ügyeskedéssel a saját pecsenyéjét sütögeti. Ha jól értelmezem, az egészséges gondolkozású többségnek ez a kívánsága. Rosszul látom?”
 • 65. Tsingi 2011. február 19. 13:10
  „Igazad van Balu7654, a hallgatók inkább TDK-t írjanak, Török meg a sleppje pedig a pénzügyekkel foglalkozzon. Ők ráérnek erre, mivel rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Nem is tudom, Török Márkot miért rúgták ki a BTK-ról pár éve? Nem teljesítette a hallgatói kötelezettségeit? Ami voltaképpen mi is: elmenni vizsgázni, és legalább az elégségest megszerezni?”
 • 64. _NoName 2011. február 18. 22:31
  „Balu nyilván te se hiszed el ezt a b..... ot amit leírsz, legalábbis remélem.
  Az ha valakik(több száz-több ezer hallgató) megkérdőjelezik,a választások tisztaságát 3-4 éve és az EHÖKnek mindössze csak annyit kellene tennie, hogy engedi a Kari dékáni hivatalok felügyeletét is hogy ilyen vád ne érje, akkor a kérdés csak annyi hogy miért nem teszi ezt meg?

  HISZEN A VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYE NEM VÁLTOZNA ATTÓL,HOGY NEM CSAK EZ EHÖK FELÜGYELI AZT, UGYE?
  Akkor meg hajrá hát engedje, különben azt súgalja, hogy igen is "turpisság" van a dologban.

  Amúgy nem a GTK-t égetik, hanem épp ellenkezőleg a kari hallgatókat ez pozitív színben tünteti fel csak az EHÖKöt minősíti negatívan.”
 • 63. Balu7654 2011. február 18. 21:08
  „"A peticiót aláiró 500 hallgatót biztosan nem alkalmaznám semmilyne munkakörben, mert valószínűleg a szürkeállomány bajnokai, mivel a közjegyző finanszírozásról szó sem esik, közgazdász létükre. Természetesen remélem a petíció gűjtők majd zsebpénzükkel készségesen, ugyanilyen aktivitással csengetik majd a zsetonokat is. Vagy ki finanszírozza ezt a hülyeséget és miből? Hihetetlen, hogy ennyi ráérő hallgató van, ahelyett hogy inkább TDK-t irnának.
  T eljesen nyilvánvaló, hogy ezt az egész mizériát a kis drakulagrófokból és a nol-on idétlenül vigyorgó hölgyek/urak által alkotott Batiz Dávid féle ovodás csoportosulás szítja és táplálja, ha kicsit is utánagondolunk. PR tevékenységük ezek szerint zseniális, hiszen a mögöttes szerveződésű peticiós mizériájukkal gyakorlailag egy jó hírű kart égetnek ország világ előtt azzal, hogy nem képesek megemészteni azt, hogy nem nyertek ők 10-n "”
 • 62. Demanda 2011. február 18. 20:53
  „Összegezve: Több karon is megkérdőjelezhető eredmények születtek az elmúlt 3-4 évben rendszeresen. Gyakori a "hiszti", hiszen a cikkben az EHÖK is elismerte, hogy nem először kérnek közjegyzőt a jelöltek. A cél az lenne, hogy ne az EHÖK vezesse le a szavazást, ne ők tárolják és számolják a szavazatokat, ne ők döntsenek a fellebbezések ügyében, ha a megválasztott kari HÖKöktől függ az ő újraválasztásuk.

  Kérdés, hogy ennek miért tesz keresztbe az EHÖK már évek óta...”
 • 61. Balu7654 2011. február 18. 20:18
  „41.gangsterr 2011.02.18. 10:48

  Tökéletesen tisztán látsz mindent!!!!!!!!!!!!!!OKOS!”
 • 60. tintasbarns 2011. február 18. 17:26
  „Biztos Fideszes vagy fiam mert kell a hatalomból egy pici szelet.”
 • 59. boroka11 2011. február 18. 16:45
  „na egy értelmes hozzászólás végre Noname-től...hiába a közjegyző, ha éppen a lényeget nem látja. Egyenként kellene felhívnia a cédulán szereplő hallgatókat, hogy valóban ők szavaztak-e és úgy ahogy...akkor...talán...a cédulákat persze viharos sebességgel szokták ledarálni...a szabályzat alapján:)
  én sem értem h mi van itt. pár éve egy néhány egyetemi tótumfaktum legalább fegyelmit csinált, ha nem is lett belőle semmi. most meg nagy csend. azt hallottam, hogy le van zsírozva most minden és mindenkinek úgy jó ahogy van. szavazat itt, hatalom ott. hát ez Szeged, de ne gondoljátok h máshol sokkal jobb.”
 • 58. tol 2011. február 18. 16:30
  „egy pillanat alatt szét kéne zavarni a társaságot és hamar kiderülne, mennyi az annyi. Én több százmillióra saccolom.Nekem az nagyon sok.”
 • 57. _NoName 2011. február 18. 14:55
  „Sziasztok! Körbe lehetne nézni a többi kar korábbi HÖK választásai körül is.

  Hiába kérnek közjegyzőt. Az EHÖK szabálya szerint a HÖK választásokat az EHÖK által delegált FEB ellenőrizheti kizárólag. A FEBet az EHÖK választja. Az EHÖK tagjait a HÖKökből választják és bezárult a kör.Kialakult a kör akik saját magukat ellenőrzik.Az Egyetemnek, a Rektornak, a Dékánoknak kuss van.

  Persze az EHÖK tehetne gesztust arra, hogy az érintett Kar dékáni hivatala is ellenőrizhesse a választást, de az NEM AZ ÉRDEKE.(Ez semmibe sem kerülne, csak nem lehetne csak az EHÖK által ellenőrzőt választást tartani, lenne az EHÖKtől független választás is)

  Az ha ott a közjegyző, még nem elég, hiszen a szavazat számlálást és az urnák tárolását is az EHÖK végzi.
  Egyetemi szinten kellene kezdeményezni(kérni az EHÖKöt,mert utasítani rá NEM LEHET), hogy az aktuális kar HÖK választását a dékáni hivatala is ellenőrizhesse.
  (a kiírástól, az urnák őrzésétől a szavazatok számlálásáig)

  Lehet még egy megoldás, ami botrányos, de célra vezető és a GTKs hallgatóknak lehet hogy a legjobb lenne.
  Kezdeményeznik felsőbb szinteken(Minisztérium), hogy a GTK HÖK váljon ki az EHÖKből és alkosson önálló testületet.

  Múlt idéző:Volt egyszer egy EHÖK elnök választás amikor az egyetemi HÖKök két táborra szakadtak Volt az ÁJTK,BTK,ZMK(),MGK, SZÉF(ma Mérnök Kar),GTK és volt velük szemben az EFK,JUGYU, TTK, ÁOK(mai FOG+ÁOK),GYTK
  A BTK-s tábor nyert 1 szavazattal. Utána a másik tábor HÖKjeinek "bedarálása" kezdődött. Több vitatott választással (EFK, több TTK-s,GYTK). Mostanra meglepő "összhang" van a HÖKök között.

  ( Ha jól emlékszem a TTKnál volt, hogy a jelölő forduló eredmény hirdetésekor kiderült, hogy olyan hallgatók nem kaptak érvényes szavazatot, akikre 30-50 ember adta le a szavazatát és nem volt érvénytelen szavazat.Érdekes volt.Után a FEB akkori elnöke talán tanulmányi okokra hivatkozva lemondott)”
 • 56. antikos 2011. február 18. 14:43
  „Gyerekek! Ti tereltek! Nem a választás itt a lényeg! Hanem a lé! Írja már meg valaki mennyi az annyi! És mennyi hiányzik???<moderálva> Jó volna tisztán látni, ki, mikor, mennyit piliszkázott el!!! Nem érdekel ki lesz a főnök, hanem az érdekel gyerek fejjel mennyit tüntetett el valaki...”
 • 55. la-za 2011. február 18. 14:42
  „53. sirfingherold11 2011.02.18. 14:04

  A te indokaid se épp elfogadhatók:(a teljesség igénye nélkül) "...30 ember bombáz minimum két héten keresztül a szavazz rám dologgal, amivel egy nap után a töke ki van az embernek..."”
 • 54. mgabor 2011. február 18. 14:39
  „mennyi az a húzós összeg?”
 • 53. sirfingherold11 2011. február 18. 14:04
  „51. la-za 2011.02.18. 13:47
  nagyon hangzatos mondat minden indoklás nélkül :)

  Most ez nem 100% de én úgy hallottam, tehát nyugodtan javítsatok ki, de közjegyzőt eddig is lehetett fogadni. Ugye a tegnapi sajtótájékoztatón arra is van hivatkozás, hogy az ex HÖK elnök már egyszer kérvényezte de elutasították. (Erre is vonatkozik a nem 100% rész) Nem egészen elutasították azt mondták neki, hogy lehet csak nem egyetemi pénzből hanem saját tőkéből és ezt persze nem vállalta senki. Még csapatosan is elég húzós összegről van szó...”
 • 52. hprkrm 2011. február 18. 13:56
  „Nem állítom, hogy igazak a vádak, amik megfogalmazódtak, nem is állíthatom, hiszen nem tudom bizonyítani és nekem sem bizonyították egyértelműen. A petíció szempontjából azonban ennek nincs is semmi jelentősége. A petíció nem vádol senkit, csak arról ír, hogy felmerült egy gyanú, és ez nem azt jelenti, hogy vakon hiszünk benne, hanem azt jelenti, hogy elfogadjuk, akár így is történhettek a dolgok. Ezt nem tudjuk leellenőrizni, azonban a petíció azt elérheti, hogy a jövőben biztos legyen a választás tisztasága. Elolvastam és aláírtam a petíciót.
  Kiemelném, hogy több helyről is látom, hogy azt írta egy-két ember, hogy "ugyan vajon kinek a pénzéből lenne közjegyző felfogadva?". Erre VÁLASZ VAN A PETÍCIÓBAN, miszerint a HÖK választáson induló jelöltek SAJÁT MAGUK, SAJÁT PÉNZBŐL FOGADHATNÁNAK közjegyzőt (persze össze lehet állni csapatokban fizetni közjegyzőt)
  Ennyi.”
 • 51. la-za 2011. február 18. 13:47
  „50. sirfingherold11 2011.02.18. 13:32

  Az ilyen hozzáállás miatt tart itt az ország ahol most....”
 • 50. sirfingherold11 2011. február 18. 13:32
  „Mindenki olyan nagy vígan írogatja, h mondjanak le a HÖKösök és legyen új választás. Persze az senkinek nem jut eszébe, hogy a választás mekkora tortúra mind azoknak akik indulnak mind az összes hallgatónak. 30 ember bombáz minimum két héten keresztül a szavazz rám dologgal, amivel egy nap után a töke ki van az embernek. Őszintén szólva én se mondanék le, 2 hét elszúrása lenne az életükből azért, hogy megint ott dekkoljanak és annak a pár majomnak bizonyítsanak akik szerint el lett csalva. Még mielőtt nekem esne vki is a pár majom alatt azokat értem akik gerjesztik ezt az egészet és nem azt a kb 600 hallgatót, akik arra a reklámfogásra aláírják a petíciót, hogy legyen tiszta a választás. És drága új választást pártolók addig ki vinni a HÖK-öt ameddig az új választást kiírják - mert sztem az se 5 perc -, valamint ameddig az új tagokat megválasztják?! Erről nem szól a fáma...
  Bánfi Krisztiánról meg annyit, hogy a vádak többsége mélyen tisztelt elfogulatlan Szabó Angéla leveléből származnak egyértelmű bizonyíték ugye ugye? :DDD
  Ha már a bizonyítékoknál tartunk érdemes volt végig hallgatni Szakács Kornél nyilatkozatát aki addig viszonylag biztos volt magában ameddig nem kapott olyan kérdéseket, mint pl milyen bizonyítékaik vannak a csalásra? Onnantól kezdve hebegett-habogott egy összeszedett mondata nem volt és maga mondta, hogy választási csalás egy legendára, pletykára és szóbeszédre alapul.
  Csak annyit fűznék hozzá még, hogy természetesen az X faktor is el lett csalva mert nem Nikolas nyert, Olivérnek kellett volna visszajutni a VV villába és minden más válassztás is csalás eredménye ugye? :) Az összeesküvés elméletekre senkit sem emlékeztet?!
  Egy GTK-s hallgató aki már rohadtul unja ezt a tömeghisztériát...”
 • 49. antikos 2011. február 18. 13:11
  „Döbbenten olvasom az alábbi beírást! Ezt nem lehet annyiban hagyni, ezt ki kell vizsgáltatni!!! Ez nagyon bűzös ügy! Az általam tisztelt (ezt most komolyan mondom!) dékán mikor tesz már rendet ebben a kérdésben? Szégyen gyalázat, hogy én is itt végeztem pár éve... Forog a gyomrom! Mi a qrva élet van ebben a városban? Mindenkinek elment a józan esze? A pénz ennyire meghülyít mindenkit???”
 • 48. füles2011 2011. február 18. 12:58
  „Idézet a Népszabadságból: ,,...Azért írjuk ezt a petíciót, mert a jelenlegi kari hök támogatottsága a választás körüli gyanús elemek, a hök alakuló ülésének nem időbeni összehívása, Bánfi Krisztián hök-képviselő Gyuris Tamás volt hök-képviselőnek írt levelének fenyegető hangneme, a levél tartalma, valamint a 2011-es közgazdászbál méltatlan szervezése miatt alacsony szintre zuhant." Bánfi éppúgy kiskirály volt a HÖK-ben, mint a többiek. Csak a pénz érdekelte, és nem az, hogy a diákokat képviselje. Az Ehök máris elhatárolódik tőle egy közleményben, mossák kezeiket. Bánfi, mint gazdasági alelnök, sokat tud a pénzek folyatásáról, (állítólag külső cégekhez is juttattak pénzeket), a bérlemények kiadásáról, a segélyek haverokhoz juttatásához. Bánfi például, ha már az ő neve felmerült, egy külső cégnek, (a West Gate Window KFT) az ügyvezetője. Ez eddig is szóbeszéd volt a karon, de bebizonyosodik mindenki számára, ha lehívja a cégközlönyt a neten. Valószínű más Hök-ösöknél is lennének furcsaságok.
  Nem fura, hogy a Hök irodákat bekameráztatták? Ki és mitől fél? Egyébként nagyon egyszerű a kérdés: miért nem merik megméretni magukat a Hökös vezetők egy demokratikus választáson? Bizonyára nagy százalékukat nem választanák újra és oda a jól tejelő állás. Az is kérdés: akiket megválasztanak, ellenállnak-e majd a pénz hálójának, vagy ugyanaz történik, mint most. Jönnek az új Bánfi-félék fenyegetőznek, csordogáltatják ide-oda a pénzeket. Ha valaki nem tudná: 100 milliós nagyságrendről van szó.....
  Az egyetem vezetésének végre lépnie kell és ki kell vizsgálnia ezt a botrányos ügyet, mielőtt még az SZTE-ről elterjed Európában, hogy egy pénzmosoda....”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrongálás a dorozsmai temetőben

Hét családnak nyolc sírját rongálták meg ismeretlenek Kiskundorozsmán a Nyugati sori temetőben. Tovább olvasom