Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Új irányba terjeszkedik a belváros

Két nagy építkezés zavarja meg a szegedi közlekedőket ebben az évben. Az Anna-kúti csomópont átalakítása során zajcsillapított villamospályát fektetnek le. A kiskörút díszburkolata egészen a Szent István térig húzódik majd. A víztorony felújítása félidején túl jár, tövében heteken belül lebontják a bódékat.
Már túl vannak a víztorony felújításának felén, a bódékat pedig hamarosan lebontják. Fotó: Frank Yvette
Hamarosan elkezdik a pavilonok bontását a Szent István téren – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Ezzel a Mars téri építkezés után Szeged másik nagy belvárosi piaca is megújul. A többi munka, a parképítés, a díszburkolatok elkészítése is tavasszal kezdődik. A tér felújításának határideje augusztus vége.

Újjáéled a városrész

Az alpolgármester elmondta: a városi piacokat üzemeltető cég törzstőkéjét megemelik, hogy meglegyen a pavilonok építésének fedezete. Az építész, Palánkai Tibor most becsüli meg az új piac kialakításának költségeit. Közben a vízügyi építési alap terhére dolgozik a városi vízmű a téren, ezek a munkák azonban különböző, előre nem látható okok miatt elhúzódtak.

A Szent István tér felújítására Szeged az Európai Unió egyik előcsatlakozási alapjából, a Phare-programból nyert – még az utolsó pillanatban – támogatást. Négymillió eurót kapott a város, amihez mindössze 453 ezer eurós önrészt kellett hozzátennie. Hivatalosan lepusztult városrészek fölélesztésére adták a támogatást, de nemcsak területfejlesztésre, hanem a hozzá kapcsolódó közlekedés korszerűsítésére és munkahelyteremtésre. A Szent István téren átvezető kerékpárút épül, és a kerékpáros közlekedés fejlesztésén dolgozó szakembert is fölvesznek. Öt embert természetvédelmi területen alkalmaznak, és 12 parkgondozási munkás elhelyezkedését is támogatják. A téren és a Vidra utcában kétirányú lesz a troliforgalom, de az autók nem hajthatnak be.

Közbeszerzések sokasága

Az építkezés az előzetes tervekhez képest jelentős késéssel kezdődik, az állami hivataloknál zajló előkészítés hosszú ideig tartott. 2003-ban Nagy Sándor még azt mondta, hogy talán már 2004-ben megkezdhetik a munkát. A víztornyon végül tavaly nyáron kezdtek dolgozni. Az ipari műemléken azóta folyamatosan dolgozik a kivitelező, a munka már félidején túl tart.

Idén kerül sor az Anna-kúti csomópont teljes felújítására is, amely szintén évek óta húzódik. A közbeszerzési eljárás itt is hosszadalmas: először a villamossínekre írt ki pályázatot a város, utána a kivitelezésre egy másik eljárás keretében várják az ajánlatokat. A jelentős forgalomkorlátozással járó munkákat július–augusztusban végzik el – tájékoztatott Nagy Sándor. Az alpolgármester hozzátette: a közlekedők számára sok kellemetlenséggel jár majd a munka, de azokat mindenképpen el kell végezni.

Díszes korzó – műemlékekkel

Eredetileg a Tisza Lajos körút felújításával egyszerre, még 2004-ben szerette volna elvégezni a város az Anna-kúti csomópont átépítését is. 2003-ban az SZKT frissen kinevezett igazgatója, Dózsa Gábor még bizakodóan nyilatkozott lapunknak egy 800 milliós tervről, amelynek keretében a Dugonics és a Kálvin tér között átépítik a pályát. Az önkormányzat akkor azonban durván tizedét nyerte egy környezetvédelmi pályázaton annak, amire számított. A régóta szükséges síncserére csak idén jut pénz. A zajcsillapított pálya olyan kanyarodási lehetőséget biztosít majd, hogy bármely irányból érkezzen is a villamos, tolatva vissza tud fordulni. Ezzel szükség esetén „félbe vághatók" a vonalak.

A Tisza Lajos körúton kialakított díszburkolat a Szent István térrel idén tehát összeér: a belváros új irányba terjeszkedik. Egységes, nagyvárosias korzó jön létre, melyet műemlékek sokasága – például a fürdő, a kakasos templom és a víztorony – vesz körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módszertani központ a művészmoziban

Az országban elsőként a szegedi művészmoziban hoznak létre módszertani központot a mozgókép és… Tovább olvasom