Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Új kutya a gyepmestertől

Mutatvány mellső lábon, pacsi és nyelvlógatás – ez az algyői úti ebrendészeti telep lakóinak repertoárja. Amióta állatvédők üzemeltetik a helyet, egyre több ide került kutya talál új gazdára „örökbefogadással".
Seres Zoltán kedvenceivel. Fotó: Schmidt Andrea
Hypószag és csaholás, majd – miután közöltük, hogy nem félünk a négylábúaktól – öt nedves kutyaorr fogadott az algyői úti ebrendészeti telepen. Meg persze a telep munkatársai, de ők nem kápráztattak el trükkökkel, ezért értük most nem lelkesedünk.

Egy okos szemű kopókeverék pitizett és pacsit adott, egy hatalmas dalmata nyelvét lógatva hanyatt vágta magát. Benji, a kis hosszú szőrű a két mellső lábára állva végezte a dolgát, mert – világosított fel Seres Tamás – így más a vizelet szórása. Ez pedig azért hasznos, mert a többi kutya a szórásból arra következtet: egy jólmegtermett fajtárs járt arra. A társaságot Jani, „a szőregi bandita" uralta. A borzos kutyust egy szőregi ABC előtt találták. Az okos kopó öregnéni-kedvenc lehetett, szobatiszta, és leginkább egy szőnyegen szeret heverészni. A „kézenállva" pisilőt a repülőtérről hozták, a dalmata egy ház elé szokott oda – a tulajdonosok nem nézték jó szemmel.

– Mosolyogjatok – utasította a kutyákat Csikós Róbert, amikor a fotózáshoz próbáltuk összeterelni őket. Azt mesélte: az egyik nemrég kiszökött a kerítésen, futott pár kört, aztán visszajött. Csak nem olyan rossz akkor nekik itt – simogatta meg a dalmatát a fiú.
A tíz férőhelyes telepet három hónapja üzemeltetik állatvédők. Azóta hat kutyát adtak oda új gazdának. Az örökbefogadás korábban nem volt jellemző.

Meguntam, öljék meg

Gazdát találni a kutyáknak csak a feladatok kisebb része. Az elpusztult állatok eltakarítása sokkal komolyabb próbatétel az állatvédőknek. Azt mondják: sokan éjszaka dobnak döglött disznót, macskát, kutyát a telep kerítése elé, hogy megszabaduljanak a gyepmesteri költségektől. Van, aki pórázon vezeti idáig a kutyáját, aztán közli: elege van belőle, öljék meg. A telepen dolgozók azonban egyelőre lelkesek. Azt tervezik, még év vége előtt kész lesznek az új, tágasabb kennelek. Akkor akár 30 állatnak is lesz helye.

– Arra törekszünk, hogy megtaláljuk az eredeti gazdát, vagy új helyet keressünk az állatoknak. Naponta egy-két érdeklődő jelentkezik – magyarázta Seres Zoltán, a telepet működtető Orpheus Egyesület vezetője. A befogott kutyák vesztettség elleni oltást kapnak és megszabadítják őket a parazitáktól. Aztán örökbefogadásukig tartják őket. A lelkileg sérült, testileg beteg, vagy öreg ebeket – amelyeknek nincs esélyük új gazdát találni – elaltatják. Eddig ezt három kutyával kellett megtenni. Hangsúlyozzák: az altatást ezekben az esetekben sem ők akarják, de ez a kötelességük.

Miközben beszélgetünk, a kerítésen túl elrobog egy traktor, a fiúk intenek neki.
– Kuncsaft?
– Nem, a szomszéd. Nem árt vele jóban lenni. Lehet, hogy elvisz egy kutyát.

Az állatok lassan megunnak minket, leheverednek vagy egymással játszanak. A szőrük fényes, de egy alapos fésülés ráférne néhányra.
– Erre már nincs időnk – mondják a telepen dolgozók, akik a kenneleket naponta takarítják, az állatokat minden nap kétszer sétáltatják. A fésülgetés már az új gazda dolga lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok közgyűlési képviselő folytatná

A 43 fős szegedi közgyűlés 37 tagja készül ismétlésre az önkormányzati választáson. A kormányoldal… Tovább olvasom