Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Új műszereket vásárolt a szegedi gyógyszerésztudományi kar

Szeged - Gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó vizsgálatokat tudnak elvégezni azokkal a műszerekkel, melyeket uniós támogatással és az Egis Nyrt. hozzájárulásával vásárolt meg a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara (SZTE GYTK) - közölte Révész Piroska, az SZTE GYTK gyógyszer-technológiai intézetének vezetője pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.
Az oktatásban és kutatásban egyaránt használható öt műszer mintegy 190 millió forintba került, az összeg 90 százalékát uniós támogatás fedezte, a 20 millió forintnyi önrészt pedig az Egis Nyrt. biztosította - mondta a professzor az eszközök átadásakor.

A berendezésekkel többek között szilárd gyógyszer-hatóanyagok vizsgálatát tudják elvégezni. Ellenőrizni tudják például, hogy milyen kapcsolat alakul ki a hatóanyag és a gyógyszerek készítése során használt segédanyagok között, a kémiai térképezés során pedig a gyógyszerek hatóanyag-eloszlását derítik föl. Az egyik eszközzel élő állati vagy emberi bőrszövetben tudják vizsgálni, hogy a különböző krémek hatóanyagai bejutnak-e a mélyebb rétegekbe - közölte az oktató.

Egy másik eszköz a gyógyszerek roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas, akár a csomagolás megbontása nélkül is ellenőrizni tudják a tabletták összetételét, hatóanyagtartalmát. Az országban egyedülálló porröntgennel pedig többek között azt tanulmányozzák, miként befolyásolja a termékek minőségét a hőmérséklet és a páratartam változása - magyarázata a professzor.

A kar a korszerű berendezéseket az egyetem műszaki és természettudományos képzésének színvonalát javító 6,5 milliárd forintos összköltségvetésű program keretében vásárolta. A projekt részeként hamarosan befejeződik az egyetem központi épületének felújítása, rövidesen átadják a mérnöki kar új oktatási tömbjét, s már folyik a Dóm tér laboratóriumainak felújítása.

Gyógyszergyárat szeretne Szeged. Az álom valóra válásához visz közelebb, hogy a Szegedi Tudományegyetem három kara is aktív a gyógyszerfejlesztésben. Az ipar igényeire is fölkészít a gyógyszerésztudományi karon tegnap átadott új műszerpark.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szombati Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-cigi: akár az alkoholmentes sör

Szeged – Különös szórólapra bukkantunk, amelyen elsőre egy elég vihetetlen dolgot hirdetett a… Tovább olvasom