Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Új négycsillagos szálloda Szegeden

Mától fogad vendégeket a Gutenberg utcai négycsillagos Szent János Hotel. (galéria)

Bodó Katalin, a hotel tulajdonosa az épületet – amely akkoriban még bérlakásokként funkcionált, lakókkal együtt  – 2000-ben vásárolta meg, lényegében cél nélkül. Mint a ma délutáni ünnepélyes megnyitón elmondta, megfogta a ház történelme, fekvése, s már akkor perspektívát látott benne. Sokan tanácsolták, hogy rombolja földig és emeljen a helyére valami újat, ami méltó a 21. századhoz, de ő máshogy gondolta.

Az épület addig is otthont adott egy indiai étteremnek és egy fitneszteremnek, ám 2008. decemberében döntött a kormány Szeged belső városmagjának megkezdett, és Európa Nostra díjjal elismert rehabilitációjának folytatásáról. A megvalósuló fejlesztésnek része volt a Gutenberg utca rekonstrukciója – ennek keretében hangsúlyosan gyalogos forgalmú díszburkolatos terület jött létre.

Új négycsillagos hotel Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó kereskedelmi szálláshelyek minőségi és mennyiségi fejlesztése tárgykörben pályázott a befektetői kör: „Szent János panzió a belváros szívében, a belváros forgatagában". A papírmunka, a pályázat elfogadása majdnem egy évet vett igénybe. Mivel az épület régi szárnyát műemléknek nyilvánították, több ötletet el kellett vetni – ezért nem lehetett megvalósítani a két szárny összenyitását, mely a legfontosabb tervek között szerepelt.

Miután a kérdések tisztázódtak, elkezdődött a tervezés, ami kb. 2 évet vett igénybe. A fejlesztés eredményeként létrejött egy 20 szobás, négycsillagos hotel – eredeti tervek szerint 3 csillagos lett volna –, együttműködésben a meglévő alagsori Taj Mahal étteremmel, tárgyalóval, szemináriumteremmel, kávézóval, wellness-részleggel, mélygarázzsal. A hotel sugározni szeretné Szeged hangulatát, dekorációként a várost ábrázoló fényképekkel és a szobák szegedi látnivalókról történő elnevezésével is.

Új négycsillagos hotel Szegeden. (képgaléria)

A szálloda 20 szobával rendelkezik, melyek között megtalálható a kétágyas standard, két szobás családi szoba, két szobás luxuslakosztály, valamint az új szárnyban elhelyezkedő minikonyhás 1 szobás apartmanok és 2 amerikai konyhás nappalis + hálószobás lakosztály. A hotel rendelkezik még egy 25 parkolóhelyes mélygarázzsal, egy 140 fős  konferenciateremmel – további szolgáltatásai közé tartozik még a kerékpárkölcsönzés, a Wifi, a klimatizálás és a minibár.

Bodó Katalin mindenkinek megköszönte a támogatást, ami a beruházást gördülékennyé tette, s elmondta, hogy a projekt összértéke 524 millió forint, ebből 210 a megítélt támogatás. Külön is kitért az utca lakóira, akik elviselték és tolerálták az építkezéssel járó tortúrákat. Végül szólt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Alföldi Operatív Programjáról, amely a DARFÜ együttműködésével bizonyította segítőkészségét, rugalmasságát. Bátorított mindenkit, merjen belevágni, hogy „szebbé tegyük Szegedet, és új munkahelyeket teremtsünk".

Új négycsillagos hotel Szegeden. (képgaléria)

Korábban írtuk:

A Taj Mahal étterem fölötti új szálláshely tulajdonosa, a Mórahalmi Rozsmalom Kft. 20 szobát alakíttatott ki több mint félmilliárdos ráfordítással, amihez 209,7 millió forint támogatást nyert. A szálloda alatt 24 férőhelyes garázs létesült. A hotel Nepomuki Szent Jánosról kapta a nevét, aki a folyók, a hidak, a hajósok, a halászok és a molnárok védőszentje; az úton és vízen járók védelmezője.

Új négycsillagos hotel Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A szálloda épületében a XIX. században a Pick-család élt és kezdte a világhírű szalámi gyártását. Pick Márk terménykereskedő 1885-ben vette meg a Gutenberg u. 12. szám alatt található sarokházat és egy évre rá a megkapott engedélyével már gyártotta is a hírös szalámit. A ház egészen 1945-ig maradt a család tulajdonában.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. SP 2012. június 06. 15:21
  „29. macs
  Ismét ismételve az ismétlést:
  "Képen látottak alapján ..."

  Képek alapján az látható,
  hogy van szoba a tetőtérben, ok, de az nem, hogy a közlekedést a szintek között a beltérben nem oldották meg részben, vagy egészben.
  Általában 1 szintes épületekben belső megoldás van .

  Az üveg kalitkában
  a kép alapján nem látható, hogy van-e liftszekrény, vagy bármi. Nem látható a képen a működtető motor tere sem.

  De
  meg fogom majd nézni mi van valóban ott az üvegházon belül.
  A szöszivel.”
 • 30. rózsakert 2012. június 06. 13:17
  „Sok sikert hozzá!
  Bár 500 misi havonta nettó bankban hoz minima 6 ezrelékkel számolva 3.1 misi nettó-és nincsenek extra adók és egyéb baromságok , közterhek , költségek.
  Wellnesz? árak?
  Szeged egy félnapos város sem , szerintem , akkor már egy hajóút is benne van.
  Nem fanyalgok , de megszokva a Hunguest Hotelek színvonalát---szegedi kivétel ,mert 30ezerért éjszakánként egy kicsit vicces! , azért van konkurencia.
  Palota-Galya-Pellion - nos ők 4 csillagosak! hát?!!?”
 • 29. macs 2012. június 06. 12:14
  „28. SP,
  arra nem gondoltál, hogy a majdnem földszintes épület tetőterében is vannak szobák, és elképzelhető, hogy a szállónak lesz kerekesszékes vagy idősebb, nehezen mozgó, netán kisgyerekes vendége is? Feltételezem számukra nagyszerű megoldás a lift.”
 • 28. SP 2012. június 06. 11:53
  „20. szöszi "SP: A függőleges akvárium, szívem az egy lift lenne"

  Ismételve önmagam:
  "Képen látottak alapján ..."

  Panoráma lift?
  Hurrá.

  Ez
  tényleg **** csillagos?
  Majdnem földszintes épületre panoráma, ez akkor tényleg luxus szálló. ( Lavór csappal a galambpadláson.)

  Jártam
  Isztambulban, 4 csillagosban.
  Az messze nem Eu konform volt. Hamburgban is. Ég és föld ez eltérés.

  Ismételve az ismétlést:
  "Képen látottak alapján ..."

  Majd beugrok
  a szöszi barátnőmmel, és teszteljük a csillagokat, a szép p anorámát, a lavórt és ami a légyotthoz kell.

  Remélem
  nem csak az ára agyoncsillagozott.”
 • 27. vaslady 2012. június 06. 11:32
  „nagyon szép a szálloda, gratulálok a közreműködőknek. szerintem lesz vendég, mert nincs Szegeden ilyen
  igényes szálloda, hiánypótló beruházás.”
 • 26. Együgyű 2012. június 06. 09:52
  „24. szöszi 2012.06.06. 08:42
  Ismeretlenül tisztelt szöszi! Ugye te nem vagy kimondottan szőke?
  ,,mindennek van jó oldala, legalább ketten vagyunk ,,Üdvözítő, hogy ketten vagytok! Ugye ezért nem megy fel nálad is a pumpa? Nem kívánnám senkinek, hogy az egészsége rovására menjen bár mi is.
  Üdvözlettel!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 25. Együgyű 2012. június 06. 09:42
  „7. scott1 2012.06.05. 14:09
  Kedves scott!
  Örülök, hogy figyelemre érdemesítettél és írásomra reagáltál! Várom továbbra is érdeklődve a demokratikus hozzászólásaidat.
  Jó egészséget kívánok ismeretlenül is! Ugye ezért nem megy fel nálad a pumpa?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 24. szöszi 2012. június 06. 08:42
  „Scott, hát legyen, mindennek van jó oldala, legalább ketten vagyunk :) Sajnos ezt a humort már nem veszi be a gyomrom, mert itt ha olyan cikket tennének közzé, hogy véletlen kiesett egy bébi szájából a cumi az utcán, abból is politikai eszmecserét csinálnának. Ha ez ha nekik vicces, hát viccelődjenek, számomra egyáltalán nem vicces. Mást se lehet hallani a tv-ben, rádióban, stb., csak ezt az átkozott politikai cirkuszt. Hogy őszinte legyek már le is szarom, mert hiába mérgelődöm úgyse tudok mit tenni a rendszer ellen, mint ahogy más sem. Horthy, meg vörös csillag, meg mit tom´ én... Aberrált idióták, az ilyen elvakult delikvensek miatt tart itt ez az ország. Egyébként meg nem lesz szép amit mondok, de lehet ezek itt vernék a seggüket a földhöz ha csak lenne annyi lóvéja, hogy megszálljon akár egy-két éjszakára is ebben a szép hotelben, és még a fejüket is vernék a falba, ha annyi lóvéjuk lenne, amennyi nincs, és ilyen szállodára futná nekik.... :) Ha pedig tévednék és mégis is van rávaló, akkor meg pláne fogják be, mert rendszer ide vagy oda, marha jól élnek! :)”
 • 23. scott1 2012. június 06. 08:26
  „21.
  Kedves szöszi, erre az lesz a válaszuk, hogy már ketten vagyunk, akik nem értik a humort”
 • 22. szöszi 2012. június 06. 08:21
  „Előbb 100%-ot akartam írni, nem 10-et, elírtam. Sorry :)”
 • 21. szöszi 2012. június 06. 08:18
  „Nem lehetne egyszer azt a rohadt politikát kihagyni? Menjetek egy ringbe és agyaljátok meg egymást itt a vörös posztózás és egyéb Horthy beszólások helyett! Állandóan ez az uszítás! Másra nem tudtok valószínűleg élvezni...”
 • 20. szöszi 2012. június 06. 08:14
  „Igazán szép és ízléses lett. Szívesen ellennék itt :) De úgy látom egyesen a kákán is csomót keresnek itt. Hogy lesz-e vendég? 10%. Az ilyen igényes helyekre mindig is volt és lesz is fizetőképes kereslet. Jelenleg egyáltalán nincs szállás szegeden... telt hát van, minden szállodában, és egyre több a turista. Lehet később lesz pangás, de ez mindenhol így van.

  SP: A függőleges akvárium, szívem az egy lift lenne, de ha kinyitnád a szemed inkább (és nem kötözködnél állandóan, ahogy a sok cikknél) akkor látnád is...”
 • 19. scott1 2012. június 06. 07:48
  „10. Ja, hogy azon kellene nevetnem, hogy egy ilyen szép szálloda beruházással kapcsolatban is egyesek trollkodva a politika irányába terelik a hozzászólást? Akkor nevessünk!
  ,Új négycsillagos szálloda Szegeden"
  Az elnevezése vörös posztó :) a baloldalnak! Ezért az egységes, szabad, népi-demokratikus, népköztársaság nevében államosításra fog majd kerülni! Az új négycsillagos szálloda nevét változtassák meg! Az elnevezése a következő legyen: Erdei Ferenc szálloda. A csillagok száma csak 1 legyen, de az legyen vörös, hatalmas és függesszék ki a homlokzatra. A Gutenberg utcát pedig nevezzék át Erdei Ferenc utcára. A jelenleg az épület előtt lévő szobor lecserélését is javasolják. A jelenlegi helyett a Makón 2010-ben felavatott Erdei (a kriptokommunista, rákosi-éra belügyminisztere) szobor mását állítsák az egység érdekében. Javaslom, hogy a talapzatra legyenek felvésve tőle idézetek, mint a 160 ezer német kitelepítésével kapcsolatos "Egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek" marhavagonos programjának "frappáns reklámszövege", vagy a Holokauszt alatt elhíresült "A zsidókért nem jár keresztes lovaggá lenni" politikai "bátor" ars poeticája, a talapzaton tegyenek említést még arról is, hogy hathatósan közreműködött 163 ezer magyar gulágra küldésében, irányította a kolhozosítást, levezényelte a padlássöpréseket... Hallja-e főépítész asszony???”
 • 18. Pandora 2012. június 06. 07:30
  „nekem nagyon tetszik. szívesen lazulgatnék ott pár napig :D”
 • 17. lavazza 2012. június 06. 06:36
  „Aham. Igen. Rendben. Ezek után csak egy kérdésem van. Kinek építették? Szerintük lesz vendég?”
 • 16. louis 2012. június 06. 06:35
  „12. Horthyszobor "A következő városképi jelentőségű borzalom ami jelenleg is épül, az a Somogyi utca "botka minimál" stílusú szállodája lesz!!!"

  A Somogyi-utca felől még csak-csak, de nézze meg a Dóm felől az Apáthy utcába betekintve! Iszonyat! A tavaly elbontott (eredetileg igényesen megépített) közvécé helyére egy borzalmas, kopott-aluminium-feeling-szerű valamit (kávézót ?) építettek. Ehhez képest a Dugonics téri betonpavilon egy építészeti remek. És az valódi, ´modern´ szocreál, a kor lenyomata volt, ezt meg 2012-be rondították oda a Dóm térre.”
 • 15. kowalsky 2012. június 05. 22:05
  „Nem lehetne egyszer úgy megoldani, hog a képgalériára kattintva az első kép jöjjön be, ne a 1x?”
 • 14. SP 2012. június 05. 21:37
  „Mi az a
  függőleges akvárium a bejáratnál?

  Képen látottak alapján
  sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem jön be nekem a négycsillagos kalicka.”
 • 13. NP1 2012. június 05. 20:57
  „Horthyszobor

  Amit az Árkádról írtál az sajnos igaz.... nem kicsit, nagyon.
  Ennél a láthatóan igényesen kialakított épületnél engem nagyon zavar a 3. képen jól hátható gagyi udvari ereszcsatorna.”
 • 12. Horthyszobor 2012. június 05. 19:36
  „10. 7. De van aki nem tud olvasni:) Csak vörös Horthyszobrot lát maga előtt:))) El kellene olvasni amire jött a szatirikusnak szánt írás. Dicsértem az új szállodát, a város lebontott, elpusztított értékes épülteinek helyére épült "botka barokk" stílusú házak szépségére kívántam felhívni a figyelmet! :) A következő városképi jelentőségű borzalom ami jelenleg is épül, az a Somogyi utca "botka minimál" stílusú szállodája lesz!!! A vizuális környezetszennyezés egyik legnagyobb jelenlegi épülete meg az Árkád...”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babbal jön a zsizsik

Olvasónk jelezte, hogy fekete, ormányos bogarak jelentek meg lakásában, nem győzi csapkodni őket. Szerinte zsizsikek szállták meg konyháját. Tovább olvasom