Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Új önkormányzati törvény született, állami kézben az iskolák: építés vagy rombolás?

Csongrád megye - Elfogadta múlt héten az Országgyűlés az önkormányzati és köznevelési törvényt. Állami fenntartásba kerülnek az iskolák, megszűnik a 2000 lelkesnél kisebb települések polgármesteri hivatala. Mi lesz a helyi adók sorsa? Csorbul-e az önkormányzati önállóság? – kérdeztük.
– 20 éve az önkormányzati törvény bontotta le a szocializmust, most újraépítik vele – vallja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a múlt héten elfogadott önkormányzati törvényről (ötv).

Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár viszont úgy látja: az új ötv rendezi a működőképesség határára érkezett helyhatóságok helyzetét, és mindenkinek biztosítja a helyi közszolgáltatásokat. Megírtuk: 2013 január elsejétől megújul a feladatfinanszírozás rendszere – az államtitkár szerint az új szabályozás garancia az önkormányzati szolgáltatások stabil működésére. Új kötelezettségvállalási rendszer szigorítja az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeit, megakadályozva így a jövőbeli eladósodásukat. A 2000 főnél kisebb településeken nem lesz önálló hivatal, az intézkedés 400 önkormányzatot érint, Csongrád megyében 25-öt. Tállai aláhúzta: közös hivatalok biztosítják a helyi ügyintézést. Minden településen lesz önkormányzat és polgármester is.

Molnár Róbert úgy látja: „építés helyett rombolás folyik. Hiányzik az alázat a kisemberek felé. Hadat üzentek a kis falvaknak: másod-, harmadrendű állampolgárok lesznek a kistelepüléseken élők. Azokkal megy szembe a kormány, akik hatalomra segítették". Hozzáteszi: elvész a humánum az ügyintézésből, arctalan lesz. – Még a kormányhivatalok sem tudják, hol milyen ügyeket lehet majd intézni. Nem ismerjük a járási határokat, káosz jellemzi a magyar közigazgatást – szögezi le. Kübekháza elveszíti önálló hivatalát, társulnia kell a törvény szellemében – körjegyzőségben gondolkodik, Klárafalvával és Ferencszállással.

– Járáson belül kell társulni, de itt csak mi vagyunk 2000 lelkesnél kisebbek, másnak ez nem kötelező. Mi lesz, ha nincs kivel társulni? – veti fel Máté Gábor, a mintegy 1500 lelkes Pusztaszer vezetője. Szerinte egy közös polgármesteri hivatal nem feltétlenül csorbítja az egyes települések önállóságát, jól is működhet, eredményezhet megtakarítást is. Az önálló polgármester, képviselő-testület megmarad – az ügyintézés viszont kényelmetlenebb lehet. – Az elektronikus ügyintézés megoldás lehetne, de erre sem a lakosság, sem a közigazgatás nincs felkészülve – mondja.

A szintén a múlt héten elfogadott köznevelési törvény értelmében az alapfokú oktatás fenntartása a gondnok fizetéséig, az utolsó szögig központi költségvetési tétel lesz. Az iskolák az államhoz kerülnek, de az önkormányzatok egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Megírtuk: intézményét már csak Algyő, Bordány, Csengele, Nagymágocs, Székkutas, Zákányszék és Maroslele működtette önállóan a megyében – nem csatlakoztak társuláshoz, egyházi segítséget sem kértek. Vége az önállóságnak?

– Az önkormányzat továbbra is szeretne beleszólni a helyi oktatás ügyeibe. Reméljük, a törvény erre lehetőséget ad majd – hallottuk Matuszka Antaltól, Zákányszék első emberétől. Számára még kérdés, csökkennek-e a település terhei az iskola állami fenntartásával. Hiszen a csökkenő központi normatívát évek óta helyi forrásokkal kellett kiegészíteni. Feltételezhetően a helyi adók elvonásával finanszírozza majd az iskolát az állam. – Nem tudom, lehet-e komoly megtakarítást elérni, személyi tartalékot feltárni a rendszerben. Ha igen, jó, hogy nem helyben kell meghozni egy ilyen döntést – közölte. Szerinte „azon múlik a település jövője, milyen adóbevételeket von el az állam, mi marad meg nekünk. De olyan időket élünk, hogy a beruházásokat háttérbe kell szorítani. Visszafogott évet tervezünk".

A maroslelei vezető, Martonosi György szerint „nem az a gond, hogy az állam működteti az iskolát, hanem hogy szűkösek a források". Szeretnék, ha megmaradna a felső tagozat, és továbbra is lenne szava a képviselő-testületnek az iskola vezetésében.

– Az önállóság akkor csorbul, ha a kormányhivatal határozhatja meg, ki vehet fel hitelt fejlesztéshez, gazdálkodáshoz. Nem szeretném, ha emiatt fontos fejlesztések kérdőjeleződnének meg. Az uniós pályázatok például előfinanszírozottak: ha nem vehetünk fel hitelt, leállnak az önkormányzati fejlesztések. Reméljük, nem a megye dönti majd el, mit lehet fejleszteni egy-egy településen – mondja. Nem látja reálisnak, hogy új helyi adót vessenek ki a gépjárműadó, az iparűzési adó és a kommunális adó mellé. – Így is mintegy 20 millió forintos kintlévőségünk van. A helyi újságban meg is jelent a felhívás: január közepéig mindenki rendezze tartozását, különben nyilvánosságra hozzuk a nevét, ahogyan Vásárhelyen is tették.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. PainKillerxXx 2012. január 01. 22:17
  „Állami kézben az iskolák ??
  Tudjátok hogy fogják rendezni az adósságokat ? találomra becsuknak 1-2őt,bár van olyan iskola amiből megyénként is jó ha van 2 .Pl: gépészetet ahol tanítanak .
  Azzal tényleg meg lesz oldva,hogy minden diák utazhat minden reggel 200 km-t . ügyesek,okosak. Így tovább Magyarország ! Lassan lesz kelet,nyugat,itt meg a 2 közti világ vége !”
 • 21. Francois 2011. december 28. 19:05
  „Teljes mértékben igaza van Orbánnak. Országos szinten évente milliárdokért tartunk el kft-ket biztonsági cégeket akik őriznek, takarítanak gondoznak...... ezt már rég meg kellett volna hozni az önkormányzatok tologatják a lóvét egyik KHT vagy KFT ből a másikba. Ezt meg se lett volna szabad engedni anno.....”
 • 20. v.imre 2011. december 27. 21:55
  „De megjegyzem azt is, hogy valamennyi önkormányzatnál marad a település szociális ügyintézése. Ha a gyámügy is e körbe tartozik, akkor az is helyben marad.”
 • 19. v.imre 2011. december 27. 21:51
  „18. N.P. 2011.12.27. 20:25

  Megjegyzésed tartalmára most én csodálkozok rá. :-) Jelenleg valamennyi településen volt külön gyámügyi előadó?”
 • 18. N.P. 2011. december 27. 20:25
  „v.imre

  " továbbá átveszi ügyintézésre a magasabb, körzetesített helyen szakalkalmazott, jegyző, stb. közreműködését, döntését, eljárását igénylő helyi lakossági beadványokat. Az állampolgárnak nem kell utaznia sehova sem." - ez egyszerűen betarthatatlan! Gondol csak pld. egy gyámügyi problémára amit személyes részvétel, utazás nélkül hogy a rákba lehet megoldani?”
 • 17. v.imre 2011. december 27. 14:44
  „14. N.P.

  Elnézést, nem keverem. "...mindenkinek biztosítja a helyi közszolgáltatásokat..." továbbá átveszi ügyintézésre a magasabb, körzetesített helyen szakalkalmazott, jegyző, stb. közreműködését, döntését, eljárását igénylő helyi lakossági beadványokat. Az állampolgárnak nem kell utaznia sehova sem. Az önkormányzat hivatala mindenhol megmarad.”
 • 16. Bendegúz007 2011. december 27. 14:41
  „A kis települések 90% halálra volt ítélve,ezután még jobban.”
 • 15. Larsson 2011. december 27. 14:17
  „Magyarországon az állam a legrosszabb gazda, ezt az elmúlt 1,5 év is nagyon jól bizonyítja!”
 • 14. N.P. 2011. december 27. 13:25
  „v.imre

  Szerintem 2 dolgot keversz: az önkormányzatot, és az önkormányzat hivatalát. Az önkormányzat (tehát a képviselők és a polgármester) marad, az önkormányzat hivatala ( jegyző, előadók stb.) pedig nem biztos....”
 • 13. KamuNeni 2011. december 27. 12:48
  „Igazabol Rombolas lessz ha mar a kerdes fel van adva. A History azt mutatja hogy az allam rombol. Tehat mas nem varhato.

  A polgarmesri beosztas megszunteteserol pedig csak annyit, hogy minden csaladnak, minden organizacionak kell hogy legyen egy vezere aki a legjobb tudasa szerint cselekszik a koz erdekeben.

  na marmost a magyar allami vezetokrol koztudott hogy nem a koz erdeket tartjak szem elott hanem az egojukat.

  Mit gondoltok mi lessz/ Rombolas vagy epites?”
 • 12. v.imre 2011. december 27. 10:47
  „Hozzászólásban: "...online ügyintézni akkor lehet, ha arra minden feltétel adott, pl. közösségi házakban..."

  De hát ezért marad meg mindenhol a helyi önkormányzat! A 2.000 alatti településeken is. Minden ilyen hivatalban van, lesz internet kapcsolat a máshol lévő közigazgatási egységgel, szinttel. A polgármester mellett marad adminisztrátor is. Nem óvodai végzettséggel. A polgároknak nem a közösségi házakba, vagy más internet telepített bázisra kell menniük ezután sem. Hanem az önkormányzathoz.”
 • 11. Queenmargareth 2011. december 27. 10:12
  „Tehát köztisztviselő az udvaros is? Akkor bocs köztisztviselők elnézést pl a pedagógusoktól.
  Választ nem kaptam, vagy elírás történt vagy továbbra sem értem.
  "Tállai aláhúzta: közös hivatalok biztosítják a helyi ügyintézést. Minden településen lesz önkormányzat és polgármester is."
  Újra bemásoltam.
  Amúgy teljesen jogos lépés kivételesen, mert 20 évig csak bent ültek, mindent a "városban" kellett intézni.
  Az elektronikus ügyintézéssel teljesen egyetértenék, főleg a munkaügyi hivatalokban dolgozók esetében.
  Azt eddig sem értettem, miért ülnek a faluban ennyien a polg.mesteri hivatalokban.
  Viszont visszalépni ugyanarra a pályára amelyről annyira elutasítóan beszéltek, főleg a fidesz elgondolkodtató:) Lehet, hogy mégiscsak volt haszna a szocializmusnak és annak, hogy Kádár "kemény rendszere" alatt ilyen jól kitanultak irányíthatják az országot?Pedig elnyomásról beszéltek meg menekülni kellett innen, mert "üldöztetés folyt":)”
 • 10. random.nick 2011. december 27. 09:54
  „Kedves cikkíró, ha az uniós pályázatok előfinanszírozottak, arra nem kell felvenni hitelt, mert ELŐre odaadják, mint ahogy a nevében is benne van, a szó amit keresett az az utófinanszírozottak. Így értelmetlen, egy csere nem ártana.”
 • 9. tuti 2011. december 27. 09:48
  „Pontosítsunk!
  Queenmargareth: a közigazgatásban nem közalkalmazottak dolgoznak, hanem köztisztviselők. Ez az alap. Fizetésükre - közvetve - a mindenkori miniszteri fizetések bizonyos százaléka az irányadó.
  JungHeinrich: Az állam olyan fenntartó, amilyen állapotban van.
  v.imre: Egyetértek, online ügyintézni akkor lehet, ha arra minden feltétel adott, pl. közösségi házakban.
  A másik: mivel az egész ország és mindenféle törvénye alapvetően bizalmatlanságra és sandaságra épül, az még nem most lesz, amikor ne kellene agyonpapírozni és személyesen aláírni bármit száz példányban. (Azt azért megnézném, ahogy bizonyos egyszerűek használják a magyarorszag.hu-t. :)”
 • 8. Ludasy 2011. december 27. 09:43
  „Minden politikai döntés sért érdekeket. Az eddigi rendszerben egy polgármester valóságos kiskirály lehetett a településén belül. Talán a felpántlikázott Kübekházán sem virul majd úgy az idiotizmus és Pusztaszer első embere sem önkormányzati erővel építtet madárleseket egyébként tehetséges fiának.
  A kommentelők pedig gondolkodhatnának azon, hogy mit írnak. Előbb talán meg kellene várni, működik-e a törvény.
  Molnár Róbert pedig nézzen utánna a szocializmus szó EREDETI jelentésének. Neki reményeim szerint még sok feladata lesz, példul új, az eddiginél hasznosabb munkahely keresése...”
 • 7. v.imre 2011. december 27. 08:52
  „A tudósítás eltérő tartalom részletei tükrözik a nyilatkozók felkészültsége, ismerete, hozzáállása különböző fokát. Szinte minden mondat tartalmaz ezzel jellemezhetőt. Az önálló polgármester, képviselő-testület megmarad még a kis településeken is - az ügyintézés viszont kényelmetlenebb lehet. - Az elektronikus ügyintézés megoldás lehetne, de erre sem a lakosság, sem a közigazgatás nincs felkészülve - mondja Molnár Róbert. Szerintem nem a lakosságnak kell erre felkészülni.”
 • 6. klj-54 2011. december 27. 08:42
  „Kedves Elvtársak,
  egy új modern közigazgatást vezetünk be a népnek a tanácsrendszert!
  Köszönjük Emese...”
 • 5. lukrecia 2011. december 27. 08:39
  „Margitka: ha nem lesz önkormányzat nem lesz polgármester sem.
  Egyébként a település létszámot 5000 főnél húznám meg. Abszurd hogy nálunk több önkormányzat van , mint a fejlett nyugaton. Igaz itt teljesen mindegy mennyi van , mert a hazai polgármesterek ritkán nőnek fel a helyzet magaslatára. Sóhivatalok meg minek is?? Nálunk az önkormányzatok elsődleges feladata a bejövő források plusszos elköltése, (tehát felúltervezve adósságot képezni, húlye célok érdekében)
  Na és a jó kis pályázatosdiban való részvétel.
  Munkahelyek létesítése, rezsiköltségek csökkentése, élettér kellemesebbé tétele????????”
 • 4. joy 2011. december 27. 08:35
  „Ami tanintézmény eddig a megye kezében volt, pártiskolaként működött az utóbbi 1,5 évben.
  Most ilyenek lesznek a kistelepülések is.
  Összevonás, tömeges kirúgás...

  Az állam a legrosszabb, legpazarlóbb gazda.”
 • 3. Lakos 2011. december 27. 08:24
  „Épül a birodalom, de nem sokáig!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyát hazahozta a Jézuska - Szülés után bénult le Annamária

Ötödik gyermeke születése után szinte teljesen megbénult egy szegedi családanya. A Farkas család két hónap után 5 napra "visszakapta". Tovább olvasom