Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Új otthont keres a szegedi Pinceszínház

Új játszóhelyet keres a júliusban másodszor is beázott és tönkrement Horváth Mihály utcai pince helyett a szegedi Pinceszínház, amely csak november 24-én kezdi az évadot.
Kondász Rózsa és Czene Zoltán Nádas Péter drámájában, a Találkozásban. Fotó: DM/DV
Egyelőre nem tudja megkezdeni az évadot a szegedi Pinceszínház. A júliusi hatalmas esőzések idején műszaki problémák miatt 800 köbméternyi víz árasztotta el a magánteátrumnak otthont adó Horváth Mihály utcai pincét. Kísérteties módon megismétlődött a 2004-es történet: a helyiséggel együtt elázott, tönkrement a berendezés egy része is. Két éve 4,5 milliós, idén hárommillió forintos kár keletkezett. – Nem tudunk minden évben jótékonysági gálaestet szervezni a színház megmentéséért, ezért úgy döntöttünk, nem játszunk tovább a régi helyünkön – jelentette be Kancsár József. Az ötödik születésnapját januárban ünneplő teátrum direktora az önkormányzattól kért segítséget.
Azt a választ kapta: keressen a városban másik megfelelő helyet.

Az Olasz Kulturális Intézetnek is otthont adó Dugonics téri épület udvaráról nyílik az a pince, amit alkalmasnak találtak. A csupasz helyiség színházzá alakítására azonban legalább tízmillió forintot kellene költeni, ráadásul további hatmillió forintba kerülne a bérleti jog. Az egyelőre még kft.-ként működő színháznak azonban nincs pénze a 16 milliós projektre. Az önkormányzatnál azt javasolták, értékesítsék az elázott régi pince bérleti jogát. Csakhogy mindenki tudja, mi történt vele, így nem nagyon kapkodnak érte. Bár az IKV műszaki vezetője is inkább cserét javasolt a bejárás után, Kancsár Józsefék szívesen maradnának akár a Horváth Mihály utcában is, ha az IKV helyreállítaná a bérleményt, hogy rendeltetésszerűen használhassák.

SZESZ és a Focus

A Pinceszínház gondja a vele együttműködő két amatőr társulatot, a Szegedi Egyetemi Színpadot (SZESZ) és a Szegedi Focus Műhelyt is érinti. Czene Zoltán, a SZESZ vezetője Kell egy csapat címmel tervez új produkciót Sándor Pál nevezetes filmjéből, a Régi idők focijából és az alapjául szolgáló Mándy-kisregényből. A Focus pedig október 20-án mutatja be a Kövér Béla Bábszínházban Seres István one man show-jaként Bohuslaw Schaeffer darabját, a Kacsát.

A Pinceszínházat a jövőben a jelenlegi kft. helyett a Korart Művészeti Közhasznú Egyesület működteti majd, mert a vállalkozási forma miatt sok hátrány érte a teátrumot. Hiába tartanak évente négy bemutatót, több mint négyszáz előadást, és hiába kíváncsi a produkcióikra évadonként 10-12 ezer néző, ugyanúgy kezelik őket, mint bármilyen más üzleti vállalkozást, panaszolta a direktor. Pedig például a Mario és a varázsló című Thomas Mann-adaptációt 600 forintos kedvezményes belépőjeggyel tizenkét szegedi iskola diákjai látták.

Amíg sikerül megtalálni és kialakítani a végleges otthont, ideiglenes játszóhelyet keresnek, ott szeretnék bemutatni november 24-én szezonnyitó premierként Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabját. Az '56-os évfordulóhoz kapcsolódó színdarab két főhőse Mindszenty József bíboros és a korszak sztárja, Jávor Pál, akiket az Andrássy úton tartanak fogva. Az évad terveiben szerepel még költői színház Ady verseivel, egy abszurd Mrozek-komédia és a gyerekeknek szánt Móra-mese, A didergő király.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mese a szegedi belvárosban

Szinte hihetetlen eset történt csütörtök este a szegedi belvárosban: egy idősebb hölgy… Tovább olvasom