Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Új papot kaptak, szent a béke

Szeged - Három év után szombaton újra miséznek a szőregi szerb templomban, búcsút tartanak. Új papot kaptak, helyreállt a lelki béke. Tiszta lapot pontos elszámolás után kezdene a közösség.
Elkészült a szőregi szerb templom felújítása, szombat délelőtt nyitják ki három év után újból. Az ünnepi misét 10 órakor tartják, délután 4-kor pedig a templombúcsú részét képező kalácsot vágják. A kis egyházközség helyzete mégsem ennyire egyszerű.

Öt éve ugyanis annyira elmérgesedett a viszony az ortodox közösség és a vezetői között, hogy végül a szőregiek három éve kizárták papjukat a templomból, azóta senki nem misézett. A szőregi hívek Szegedre jártak templomba. Hivatalosan a deszki papot jelölte ki a budai püspök a közösség élére, de őt nem fogadták el. Vitájuk a pénzügyekből adódott, a szőregiek hiába kérték, számoljon el a vezetőség az államosított iskolaépületükért kárpótlásként kapott közel 22 millió forinttal, nem történt semmi. A pénzt templomrenoválásra akarták költeni, arra rábólintottak a vezetők, el is kezdődött, de a számlákat csak a sajtó bevonásával sikerült kifizettetni. A felújítás befejeződött, még 1,5 millió forint kifizetetlen számlája van a közösségnek pluszmunkákról.

Vladiszavlyev Milán: Örömünnepet ülünk, de tiszta lapot csak az elszámolás után nyitunk. Fotó: Frank Yvette
Vladiszavlyev Milán: Örömünnepet ülünk, de tiszta lapot csak az elszámolás után nyitunk.
Fotó: Frank Yvette

Vladiszavlyev Milán, a közösség egyik vezetője az aktuális helyzetről elmondta: levelekben kértek tájékoztatást a vezetőiktől, de hiába. Nemcsak ezt a költséget szeretnék tisztázni, hanem az eddigieket is, és hogy a kijelölt pópa miért kapott fizetést három évig, holott szertartást nem tarthatott. Emellett a közösség a város egyházügyi alapjára sem pályázhatott, mert a püspökség időközben feloszlatta.

Az örömhír, hogy – bár a pénzügyek nem rendeződtek megnyugtató módon – a püspök szeptembertől új papot nevezett ki Szőregre, a szegedi pópát, Káplán Pavlét. Vele jó a kapcsolat, a közösség lelki békéje helyreállhat. Új fejezet viszont csak az elszámolással együtt nyílhat, vagyis – tette hozzá a közösség vezetője – első lépés, hogy megalakítják az új egyházközséget, hogy érdekeiket képviselni tudják.

Faxon kérték, faxon küldtük el kérdéseinket három éve, tavaly és tegnap is a budai szerb ortodox püspökségnek. Egyszer sem kaptunk választ.

Hároméves komaság

Minden évben megválasztja a szerb közösség az úgy nevezett komát, akit az a megtiszteltetés ér, hogy a búcsúra hozhatja a megszentelt búzából sütött kalácsot. Ez Petrov Milán feladata lett volna három éve, de a búcsú elmaradt, az idén pótolja be. Először fordul elő, hogy valaki három évig koma marad.

Olvasóink írták

 • 7. dodó 2010. szeptember 23. 20:48
  „Többes számban, az egyházAKról írtam, a "történelmi"-nek elismertekről, egyet kiemelve!”
 • 6. tótottó 2010. szeptember 23. 18:36
  „4. hozzászólás saispas

  Általában nem ez a jellemző. ez csak egy vihar volt a biliben”
 • 5. sajtkukac 2010. szeptember 23. 18:25
  „:D:D papot az ország élére :D:D:D”
 • 4. saispas 2010. szeptember 23. 17:55
  „OK, meg is van a bűnbak.
  A Katolikus Egyház tehet mindenről, még akkor is, amikor a cikk az ortodoxokról szól.
  Akik persze sokkal jobb, hitelesebb keresztények, amikor hajba kapnak a templomon, a papon, és mindenen.
  Tetszenek még emlékezni erre:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szerb_templom_papja_kitiltotta_a_roman_kozosseget/2154959/”
 • 3. tótottó 2010. szeptember 23. 17:33
  „Valamit tisztázzunk. Ti itt a katolikus egyházról habaltyoltok. Ez nem az.Tehát csak meddő hülyeség az előző két hozzászólás. Várom már a többi okostojást is mikor jön ide gyurcsányozni meg viktorozni:):):):)”
 • 2. tüsök 2010. szeptember 23. 12:45
  „dodó
  Teljesen igazad van.Egyetlen APEH ellenőrt nem láttam még templomban mikor csörgetik a perselyt.Igaz nem nagyon fényesítem a kilincset.”
 • 1. dodó 2010. szeptember 23. 11:23
  „Milyen barom liberális rendszer az (a miénk) ahol az egyházak az állam törvényei alól kivételt képezhetnek?
  Meddig áll még fenn az az állapot, hogy a közönséges és megbotránkoztató (pedofília, sikkasztás, lopás) bűnügyeket elkövető papjait az egyház kivonhatja az állam törvényei alól, miközben kapzsi módon naponta új követelésekkel lép fel az állam, közvetve az őket eltartó többségében vallástalan vagy akár vallásellenes adófizetők ellen?
  Az egyházak kivételezése - ezen belül is leginkább a kis létszámú, nem keresztény - történelmi egyházak támogatása/kivételezése arányban áll-e az államnak tett szolgálataikkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angolul tanul a legtöbb általános iskolás

A Csongrád megyei általános iskolák döntő többségében mindössze egy idegen nyelvet tanulnak a diákok, azt is mindössze 3–4 órában. Tovább olvasom