Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Új pavilonok kerülhetnek a Cserepes sorra

Szeged - A móravárosi nagyberuházásokkal párhuzamosan hamarosan a Cserepes sori bódéváros is megújulhat. A mára korszerűtlenné vált 335 bódé helyett új, egységes pavilonokat helyezhetnek ki, valamint fedett árusítócsarnok kiépítését is tervezik.
– '96 óta csak engedéllyel bejegyzett vállalkozók árulhatnak a Cserepes soron. Manapság az árusok 40 százaléka kínai, 40 százaléka pedig magyar. A maradék kereskedők között vietnamiakat, laosziakat, arabokat, törököket, szerbeket, lengyeleket, oroszokat és izraelieket is találunk – vázolta fel a piac nemzetiségi sokszínűségét az ügyvezető, Bikádi János.

Bikádi János új arculatot szeretne a piacnak Fotó: Frank Yvette
A Cserepes sor induláskor „lengyel piacként" funkcionált: a fél város itt vásárolt szivattyút, kozmetikumokat, ruhaneműt és műszaki cikket. Egy évvel a nyitás után orosz, ukrán, román, szerb és bolgár árusok is megjelentek a piacon, miközben a valutázók és a „vörös brigádok" – az itt a piros hol a piros játékkal hatalmasat kasszírozó alvilági elemek – is gombamód szaporodtak. A balkáni állapotok miatt két hónapra be is zárták, majd az újranyitást követően kiszorították a bűnözőket. '95-től a batyus turisták is eltűntek, miután egy kormányrendelet megtiltotta, hogy árusítsanak. Ebben az időszakban jelentek meg az első kínai árusok.

Kezdetek

Az országosan is egyedül álló (csupán Nyíregyházán van hasonló nagyságú és profilú piac) szegedi Cserepes sori piac 1989. január 1-jétől működik a város szélén, miután a Szent István teret ellepő lengyel batyus turistákat az önkormányzat kezdeményezésére az egykori Kinizsi sporttelep helyén megépült, közel egyhektáros placcra szorították.  
A jelenleg 73 százalékban önkormányzati tulajdonú Cserepes sori Piac Kft. az elmúlt években 150 millió forintot költött fejlesztésre: a két és fél hektár bekerített piactérhez további két hektár alapterületű parkoló épült. A piac teljes felületét leaszfaltozták és közművesítették, valamint térvilágítást építettek ki. Idén szeptemberben lakossági igényt szolgálva bővítették a zöldség-gyümölcs árusító helyek számát. A jelenlegi 335 pavilon közül az első még 1990-ben épült. Az árusoknak további 300 asztalt és 200 sátorhelyet biztosítanak.

A bódéváros működtetésével megbízott kft. egységes árusítópavilonok valamint fedett árusítócsarnokok kiépítését tervezi. – Folyamatban van egy átfogó rendezési terv elkészítése. A piac új arculatának illeszkednie kell a Cserepes sor–Szabadkai út–Makkosházi körút körzetében kialakuló kereskedelmi centrum jellegéhez – tájékoztatott a fejlesztésekről az ügyvezető. Szentgyörgyi Pál alpolgármester megerősítette, a városnak szüksége van a piacra: – Nem tervezzük a Cserepes sori piac megszüntetését, ugyanakkor a környék nagyberuházásai a piac arculatát is átrendezhetik. A rendezési terv elkészülte után születhet végleges döntés a változtatásokról, amelyeket az építési hatóságoknak is engedélyeztetniük kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüysüz Mehmet egyelőre még nem kéri a fiút

Szeged - Egyelőre börtönben marad a múlt héten letartóztatott Mehmet Karcsi édesanyja és a nő férje.… Tovább olvasom