Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Uj Péter: Ilyen Észak-Koreában sincs!

Szeged - A blog.hu jelenleg az Index.hu Zrt. legdinamikusabban növekvő része. Míg az index címlapjára napi 400 ezer egyedi látogató érkezik, a blog.hu 200-250 ezer egyedi látogatót könyvelhet el. Uj Péter interjú.
Amikor címlapra tették a blogokat, sejtették, hogy igazán jó blogok tömege fog megjelenni, de ekkora lavinára nem számítottak - monjda az index főszerkesztője, Uj Péter, akivel az első bloggertalálkozón beszélgettünk Budapesten.

- Először találkoznak itt a bloggerek, ugye? Gardenparty, miegymás...
- Nem találkoztuk túl a blog.hu eddigi történetét. Amikor az index májusban 10 éves volt, akkor mindenféle rendezvényekben gondolkodtunk, és akkor akartunk egy ilyen blogosat is összehozni, de annyira elkavarodtunk mindenféle teendőkben, hogy kicsúsztunk az időből. Meg közbejött ez a nyomorult válság, ami nem kedvezett a rendezvényeknek. Most néhányan elvállalták a szervezést, hoztak három kecskét... Saját pénzből, érted. Gondoltuk, nyár van, meleg van, rúgjunk be, együk meg a kecskét.

- A blog.hu az indexen belül hol szerepel? A kedvencek között, vagy inkább a sarokban?
- A blog.hu az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása, már négy éve van az indexen. Blumi, akivel még az Internetto idején együtt kezdtünk, létrehozta a blog.hu-t, mi meg gyorsan lecsaptunk, hogy behozzuk ezt a szolgáltatást. Amikor beemeltük címlapra, akkor azt reméltük, hogy elindítunk egy folyamatot, ami megsokszorozza majd az igazán értékes meg jó blogok számát, de azt nem gondoltuk volna, hogy ekkora lavinát indítunk el. Ma már elképesztően gyorsan fejlődik a blogoszféra. Maga az újság sem bírja már a versenyt a hírszolgáltatásban ezzel a nagy civil aktivitással.

Uj Péter: A blog.hu az Index.hu Zrt.-nek az egyik legdinamikusabban növekvő szolgáltatása.
Fotó: DM/DV

- Komolyan vesznek minket, bloggereket? Blogokat? Mindig hallani ilyesmit, hogy: ez csak egy blog.
- Persze. Ezt a kérdést ma már szerintem nem is lehet feltenni... Ugyanúgy veszik, mint bármi mást. Az egyéb újságokat sem lehet komolyabban venni.

- Hozzátok érkeznek például ügyvédi levelek, ha az egyik blogotok nagyon elveti a sulykot?
- Persze, folyamatosan. Tárhelyszolgáltatónak minősülünk, ha valami sértő, azt le kell venni. Ha valaki pattog emiatt, akkor megpróbálunk a bloggerekkel egyezkedni, hogy ezt mégse kéne... Vagy levesszük.

Bloggerek találkozója Budapesten


- Megvéditek őket?
- Próbálnánk, de az újsággal is nevetséges pereket veszítünk el. A mai gazdasági helyzetben pedig akár csak egy 4-5 millió forintos per elvesztése nekem 3-4 emberembe kerülhet. Ez van, nincs pénz semmire. 3-4 millió forintot bukni az annyit jelent, hogy azt valahonnan ki kell gazdálkodni, tehát életveszélyes a helyzet. Szerencsére még nincsenek ilyen nagy pervesztések, bár éppen most van egy erős konfliktus: Kiszel Tünde és puruttya.blog.hu között. Szerintem egyébként hülyeség, nyilván az ügyvédek és a perelgetni szeretők részéről is erősebb a nyerészkedési vágy, mint a valós jogsérelem érzete. Sajnos a magyar jogszabályok, vagy inkább a magyar joggyakorlat nem kedvez az ilyen szabadszájúságnak. A magyar joggyakorlatban, ezt újságíróként és szerkesztőként mondhatom, sokkal fontosabb néha mindenféle politikai érdek, és gazdasági érdekek, mint a szólásszabadság. Mi pert tudtunk veszíteni indexként azért, mert Killer Lászlót írtunk Keller László helyett. Tényállításként képes volt magyar bíróság azért elítélni. Ez ugye tényállítás, hogy mi azt mondtuk, hogy gyilkos, ilyen Észak-Koreában sincs! Ezzel sajnos nagyon kell vigyázni, amíg Magyarországon az igazságszolgáltatásban nem történik valami. Reméljük, előbb-utóbb történik.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. július 23. 11:00
  „..agyargyalázás"? :D és aki cigányozik meg zsidózik? :D”
 • 3. Nemzetirock 2009. július 22. 16:33
  „és aki magyargyalázást ir a blogjába az mennyit kaphat? lásd ábrahám.”
 • 2. Strat-n 2009. július 22. 12:15
  „A robotkáért mennyi jár?”
 • 1. zetor 2009. július 22. 08:50
  „"Mi pert tudtunk veszíteni indexként azért, mert Killer Lászlót írtunk Keller László helyett."

  Hú! Egyszer, majdnem azt írtam a Botka László helyett, hogy Vodka László, de jó hogy nem tettem :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babakocsival a szegedi belvárosban

Szeged - Kátyúkkal, buckákkal kell megküzdenie annak a kismamának, aki Szeged belvárosában szeretne keresztülvergődni babakocsival. Tovább olvasom