Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Új polgármester, új testület

Rendhagyó módon zajlott a frissen megválasztott, és teljesen megújult újszentiváni képviselő-testület alakuló ülése és eskütétele. Putnik Lázár, a falu új polgármestere az illetményéről szóló szavazás alkalmával kiment a teremből.
Alakuló ülését tartotta az újszentiváni testület. Fotó: Segesvári Csaba
Öltönyös férfiak, kosztümös nők gyülekeztek pénteken este az újszentiváni polgármesteri hivatalban, ahol a teljesen megújult képviselő-testület alakuló ülését tartották. A nagy alkalomra rokonok, barátok érkeztek, egy fiatal anyuka kisbabáját babahordozóban hozta el az eseményre. Érződött egy kis izgalom, hiszen az újoncok – kivéve az új polgármestert – korábban nem dolgoztak az önkormányzatban, civilben egészen mással foglalkoznak: vannak köztük postások, és gázóra-leolvasó.

Az ülésterem egyik végében a polgármester, a képviselő-testület korelnöke, Juhász György, valamint a helyi választási bizottság vezetője foglalt helyet. Velük szemben az asztaloknál hármasával az eskütételre várakozó képviselők, a terem másik végében pedig a rokonok, barátok.

Az alakuló ülést Juhász György képviselő nyitotta meg, ismertette a napirendi pontokat, kérte azok elfogadását. Csepi László, a helyi választási bizottság elnöke beszámolójában elmondta: a választás rendben megtörtént, észrevétel, kifogás a választási bizottsághoz nem érkezett. Felolvasta az új testület tagjainak nevét, kapott szavazataik számát, majd átadta a megbízóleveleket. Elsőként a 29 éves, magángazdálkodással foglalkozó Putnik Lázár polgármesternek, majd a képviselőknek.

Az új polgármester, Putnik Lázár elnökölt. Fotó: Segesvári Csaba
A közös eskütételen a polgármester és a képviselők is megfogadták: hűek lesznek hazájukhoz, az alkotmányt betartják, az állami és szolgálati titkokat megőrzik, munkájukat pártatlanul és felelősséggel végzik, településüket a legjobb tudásuk szerint szolgálják. Az ülés ünnepi része után a polgármester kezdte ismertetni a programját, ám néhány mondat után kijelentette: nem szeretne senkit sem untatni, az időt sem akarja húzni a hatoldalas szöveg felolvasásával, elképzeléseit, terveit úgyis mindenki ismeri. A teremben lévők beleegyezésével csak néhány, a programban nem szereplő kiegészítő gondolatot mondott el. Arról beszélt, hogy a szomszédos települések működését is meg kell ismerni, össze kell vetni Újszentivánéval, és a célok eléréséhez forrásokat kell szerezni.

A képviselők szavaztak a polgármesteri illetményről. Juhász György arra tett javaslatot, hogy a polgármester fizetése bruttó 312 ezer 800 (vagyis nettóban valamennyivel több mint 172 ezer forint) legyen. Putnik Lázár azt mondta: mivel senkit sem akar befolyásolni, a szavazás idejére kimegy a teremből. Amíg odakint várakozott, a testület egyhangúlag elfogadta a javasolt polgármesteri illetményt. A képviselői tiszteletdíjakról egy későbbi ülésen döntenek majd.


Függetlenként győztek

A polgármesteri címre Újszentivánon ketten, a kilenc képviselői helyre huszonketten pályáztak. A teljesen új testület tagjai: Almási László, Balogh Istvánné , Baráthné Kuczora Ildikó, Bekéné Magyar Anita, Berg Henrik, Juhász György, Kiss Gábor, Szögi Zoltán, Tóth Mária. Mindnyájan függetlenként jutottak be a testületbe. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a költözések

Az ügyészséghez került már hónapokkal ezelőtt két patinás szegedi műemlék épület – azóta is… Tovább olvasom