Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Új ruha készül a rektorinak

Szeged - A régészeti munkák után november elején kezdett nagyobb ütemben dolgozni a Dugonics téri egyetemi épület megújításán a Ferroép Zrt. Az alagsorban és a földszinten már építenek is, feljebb egyelőre bontanak.
Szabó Gábor, az SZTE rektora október 5-én adta át a Dugonics téri épület kulcsát Nemesi Pálnak, a Ferroép Zrt. vezérigazgatójának. Nemesi azt mondta: nemcsak őrizni fogják a kulcsot, jövő karácsonyra megjelenésben és funkcióban is megújul az épület. A munka javában zajlik, tegnap 80–90 ember dolgozott a Dugonics téren, nagy részük bontott, de ácsokkal, villanyszerelőkkel és gépészekkel is találkoztunk.
A rektorit a Toldi utca felől közelítettük meg, az egykori és leendő JATE-klub bejáratán éppen egy Bobcat haladt kifelé. Az egyetemi klubban sok mindent láttunk már, de homlokrakodót most először. Utat engedtünk a gépnek, majd beléptünk. Az épületben Nemesi Pál és Laczkó Csaba építésvezető kalauzolt.

A régészek már végeztek, a feltárás a mostani talajszintnél 4–4,5 méterrel mélyebbre terjedt ki – az árvíz előtti terepszintig ástak le. Hogy dolgozni tudjanak, a Ferroépnek le kellett süllyesztenie a talajvízszintet.

– November elejétől tudtunk elkezdeni nagyobb ütemben dolgozni, és okoztunk nem kis felfordulást bent is, kint is – fogalmazott Nemesi Pál. Az alagsorban és a földszinten már építenek is, feljebb egyelőre bontanak. A zárófödém fagerendáit acélgerendákra cserélték, a tetőbontást tegnap kezdték.

Új ruha készül a rektorinak. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A JATE-klub előterében, ahol a csocsóasztalok álltak, most egy folyosó húzódik. Ezen kiépítettek egy nagyon modern füstmentesítő-elszívó rendszert: a légcsatornák a leendő padlóburkolat alatt húzódnak. A jövőbeni irodák alját már betonozzák – a beton csöveken folyik a rendeltetési helyére, de ez talán csak annak újdonság, aki hétvégi ház építkezésén járt utoljára.

2,5 milliárdba kerül a felújítás

Az építkezésben nem lesz téli szünet. Korábban megírtuk: a felújítás 2,5 milliárd forintba kerül. Ez része annak a 2011-ig tartó, 7,7 milliárd forintos fejlesztési programnak, amelyből 6,42 milliárd forintot pályázaton nyert az SZTE.

A liftek eltűntek, a két régi helyett két új lesz – panorámás. Az udvar is megváltozik, üvegtetőt kap, és erkélyt alakítanak ki benne. Egyelőre ezek a dizájnelemek még távoliak, az építkezés ott tart, hogy az udvar szintjét a pince szintjéig süllyesztették.

Az emeleti termekben most sok a nád – nádréteg fogta a plafon vakolatát. A falakat kisebb-nagyobb területen kivájták, néhol a régészeti kutatás miatt, máshol pedig acélgerendát építettek, hogy megerősítsék a falat, és aztán ajtót vágjanak oda, ahol eddig sosem volt.

– Ez van, amikor találunk dolgokat – mutatott egy kéménykürtőre Laczkó Csaba, amelyre a tervrajzok alapján nem számítottak. Az egyik tűzcsapnak és az elektromos szekrénynek alakították ki a helyet, akkor bukkant elő a kürtő, amit majd befalaznak.

Az épületben ott vezet út, ahol máskor nem, és ahol régen járható volt, most nem az. Újdonság – legalábbis számunkra – az a gyönyörű, régi öntöttvas cselédlépcső, amely minden szintet összeköt. A munkálatok alatt befedik, védik.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2009. december 15. 17:24
    „A bontás során vajon hány csontváz borult ki a szekrényekből? A Rektornak is új ruha kell./kék-zöld/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogynak az újságospavilonok

Csongrád megye - Valaha meghatározói voltak az utcaképnek, hangulatossá tettek egy-egy teret az… Tovább olvasom