Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Új szennyvíztisztító Ruzsán

Új biológiai szennyvíztisztítót adtak át tegnap Ruzsán. Az európai színvonalú tisztítómű a község egészének szennyvizét mentesíti a káros anyagoktól. A költségek legnagyobb részét pályázati pénzből sikerült fedezni – a községnek csak keveset kellett hozzátennie önerőként.
Ruzsának már korábban is volt szennyvíztisztítója – de csak tegnapig. Tegnap ugyanis átvette működését a vadonatúj, napi háromszáz köbméter víz kezelésére képes biológiai szennyvíztisztító. Az előzmény: a településen olyannyira előrehaladt a csatornázás, és olyan sokan kötöttek rá – jóformán minden háztartás és intézmény –, hogy teljesítménye mind kevésbé tette lehetővé a hatékony szennyvíztisztítást. Az önkormányzat tehát keresni kezdte a lehetőségeket a pályázati pénzek szerzéséhez.

Meg is találta, igénybe véve a Phare Magyarország–Románia környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztési programját – tudtuk meg Papp János polgármestertől. A lehetőséget Ruzsa romániai testvértelepülésével, Temesgyarmattal közösen sikerült igénybe venni.
S az eredmény: a beruházás igényelte 134 millió forint legnagyobb részét a pályázat biztosította, kormányzati társfinanszírozásból is érkezett pénz – és a községnek csupán 6,8 millió forintot kellett rákölteni, önrészként.

A norvég típusú, nád-gyökérzónás biológiai tisztító – melyet a térség országgyűlési képviselője, Sándor Klára adott át az önkormányzat által tegnapra szervezett környezetvédelmi konferencia kapcsán – máris működik, tökéletesen tisztított vizet juttatva a széksóstói főcsatornába, illetve onnan a Tiszába. Pluszhaszon: a szennyvíztisztító működése során folyamatosan keletkező iszapot két év „pihentetés" után talajjavításra használhatják föl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi onkológián egyelőre nincs szükség várólistára

Másutt van, de a szegedi onkotherápiás klinikán nincs várólista: a rákos betegeket azonnal ellátják.… Tovább olvasom