Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Új szívbillentyűt kapott Pataki Ferenc színművész

Szeged - Szívműtéten esett át nemrégiben Pataki Ferenc: kicserélték egyik aortabillentyűjét. A szegedi teátrum népszerű színművésze már jól van, otthonában lábadozik, és azt reméli, május végén akár színpadra is léphet.
– Aortabillentyű-elégtelenséggel születtem, ami már korán kiderült, így gyermekkorom óta rendszeresen jártam kontrollra. Alapállásban is jobban dolgozott a szívem, mint egy átlagembernek; olyan ez kicsit, mint a sportszív. Semmi bajom nem volt, kifejezetten pörgős életet éltem, de a vizsgálati eredményeimet látva az orvosok jelezték: műtétre lenne szükségem – meséli Pataki Ferenc. A Szegedi Nemzeti Színház népszerű színművésze szerette volna az operációt az évad végére időzíteni, hiszen az Aranycsapatban, a Háztűznézőben és a Csongor és Tündében is fontos szerepet játszott. Az orvosok azonban azt javasolták: jobb megcsinálni a műtétet minél hamarabb; addig, amíg teljesen jól van.

– Azzal biztattak, hogy a billentyűcsere ma már szinte olyan rutinbeavatkozásnak számít, mint egy vakbélműtét, ezért úgy döntöttem, essünk túl rajta. A legkiválóbb szívsebész, Bogáts Gábor professzor úr műtött. Le sem állították a szívemet, elég volt csak lelassítani. Biológiai billentyűt kaptam, ami az orvosaim szerint a legjobb hosszú távú megoldás. Amikor a háromórás operáció után kinyitottam a szemem, az első, amit meghallottam, a saját hangom volt: az intenzív osztályon is a Rádió 88 szólt, amelynek én vagyok a hangja. Elképesztő élmény volt! – mondja az újszegedi otthonában lábadozó színész.

Bicska Maxi alig várta, hogy gazdija, Pataki Ferenc hazatérjen. A szerző felvétele
Bicska Maxi alig várta, hogy gazdija, Pataki Ferenc hazatérjen.
A szerző felvétele

– Gyüdi Sándor és kollégáim is nagyon megértők voltak. A műtétem itthon ütötte ki a biztosítékot: Dorka, a feleségem és a szüleim is rettenetesen aggódtak. Ráadásul március 31-ére tűzték ki az operációt, miközben másnapra, április 1-jére ütemezték a nagylányunk, Eszter mandulaműtétjét is. Így kórházzá alakult az otthonunk, Dorka lett a szigorú főnővér, mi pedig a lábadozó betegek. Egy ilyen műtét után általában két hét deszki rehabilitáció következik, de mivel fiatal és problémamentes beteg vagyok, felmentést kaptam: 8 nap múltán jöhettem haza.

Pataki Ferenc úgy számol, hat hét, amíg beforr a szegycsontja. Kicsit még bágyadt, fizikai munkát egyelőre nem végezhet, de már sétálgatnia kell, hogy megerősödjön. Egy-két hónap pihenésre biztosan szüksége lesz, de szeretne már május végén újra színpadra lépni, és reméli, hogy júniusban már ő is mehet a Háztűznéző csapatával a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Júliusban pedig a Jávor Pálról szóló darabot próbálja az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Kenderespataki Bicska Maxi

– Azt ígérték az orvosaim, a műtéttel teljesen rendbe jövök, még teherbíróbb leszek, mint korábban. A bajban derül ki igazán, kire számíthat az ember. Elmélyültek a barátságaim, rengetegen aggódtak értem. Hálásan köszönök mindent a szívsebészeti osztály munkatársainak, akik hihetetlen hivatástudattal gyógyítanak, valamint a családomnak és a kollégáimnak – hangsúlyozza Pataki Ferenc, akitől azt is megtudtuk: Kenderespataki Bicska Maxi, a család kétéves labradorja is rosszul viselte imádott gazdija távollétét. Amikor Feri hazament a kórházból, körbeszaglászta, és úgy viselkedett, mintha megértette volna, hogy mi történt.

Olvasóink írták

 • 12. Clyde 2010. április 14. 18:59
  „Jobbulást, sok jó szerepet, és továbbra is hiteles és közönség által szeretett megformálásokat kívánok!”
 • 11. smalltown 2010. április 14. 17:36
  „jobbulast!:)”
 • 10. dömdödöm 2010. április 14. 17:07
  „azért egy kis rádió 88 reklám volt ebben:)”
 • 9. Enethy 2010. április 14. 16:33
  „8.Köszi :-)
  Én is csak odáig néztem,hogy van ilyen,de annak már nem néztem utánna,hogy mennyi.
  Köszi az infót :-)
  Minden nap tanulunk valami újat.
  Szép napot mindenkinek!”
 • 8. messzegedi 2010. április 14. 16:28
  „Enethy: persze hogy van, pontosan 1db. ;)

  A kedves szerző nyilván azt akarta írni, hogy egyik szívbillentyűjét. Valszeg nagyon jólinformáltnak és felkészültnek akart látszani. Így van ez ha nem olvassa vissza a szerző a cikket vagy ami még rosszabb nem elég alaposan néz utána annak a témának, amihez nem ért. :(”
 • 7. NÉGYmadár 2010. április 14. 14:26
  „Gyógyulást, meg jobbulást, meg sok jó szerepet!
  Üdv NÉGYmadár”
 • 6. Enethy 2010. április 14. 12:39
  „2. Komolyan nem értem mi a gond ezzel a kefejezéssel.Nem értek hozzá ezért utánna olvastam.Van ilyen.Akkor mi a gond?
  Bár az illető szanművészt sajnos nem ismerem,de minden jót kívánok Neki.”
 • 5. Ányez 2010. április 14. 10:47
  „Feri, mielőbbi gyógyulást kívánunk Neked, Nektek!”
 • 4. zenga 2010. április 14. 10:19
  „Jobbulást kívánok! Nagyszerű színész!”
 • 3. dbd 2010. április 14. 07:44
  „,,Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet." Hemingway”
 • 2. messzegedi 2010. április 14. 07:32
  „"egyik aortabillentyűjét" ???? Ó DM, DM ... már megint!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 14. 06:57
  „Örülök Feri! Még sok sikert neked!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítással nyitott a VII. Egyetemi Tavasz

Szeged – Megnyílt a VII. Egyetemi Tavasz. A Kulturális Iroda által kiállított képekből nyílt… Tovább olvasom