Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Új szívkatéteres laboratórium Szegeden

Szeged - Évente közel ezer esetben közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozás szükséges heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központban.
Ebben segíti az orvosok munkáját a csütörtökön délelőtt átadott új, modern szívkatéteres laboratórium. Az orvosok így lényegesen több szívbetegnek tudnak magas színvonalú és biztonságos ellátást nyújtani.

Az új szívkatéteres laboratóriumnak kiemelt szerepe lesz a szívbetegségek gyógyítása, különösen a heveny szívinfarktus kezelésében, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ felelős a Dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának diagnosztikus és terápiás szívkatéterezési ellátásáért.

Az egyetemi Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részlegén évente 5000 beteg szívkatéterezését végzik, melyből 2000 esetben katéteres műtéti beavatkozás is szükséges. Az utóbbinak körülbelül fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt sürgősséggel történik közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozásként. Emiatt volt már régóta szükség egy új szívkatéteres laboratórium kialakítására - mondta el Prof. Dr. Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanár.

A beruházás keretében új digitális képalkotással működő kardio-angiográfiás berendezést és új, sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert telepítettek. A magas színvonalú és biztonságos betegellátás érdekében a labort több új korszerű műszerrel, így például szívműködést segítő ballonpumpával, intravaszkuláris ultrahang-készülékkel, őrzőmonitorokkal, és echokardiográfiás készülékkel szerelték fel.

Olvasóink írták

 • 11. CID 2009. április 11. 17:31
  „török te nagyon hülye vagy. Híres sportolóink ( gondolom egészségesen éltek ) , hogy a fenébe dobták ki a sebességet szivproblémáik miatt. Sok ember azért kap szívinfarktust, mert az ilyen barmokkal foglalkozik nap, mint nap mint, TE.”
 • 10. török 2009. április 10. 12:13
  „8: így van, az emberek tegyenek magukért! én egészségesen, odafigyelve az életmódomra fizetem a rengeteg TB-t azoknak, akik szarnak az egészségükre. fizetem nekik a műtéteket, röntgeneket, terápiákat stb. legjobb lenne, ha mindenki csak magának fizetné és visszakapná, ha nem használja fel. aki meg nem figyel oda, mert spórol a kaján / sporton, az majd befizeti az orvosnak.”
 • 9. diverfrog 2009. április 10. 08:39
  „Nyolcaska, én örömködök, hogy végre valami jó is történik az egészségügyben...
  Te meg a" helyeskék" vásárlási szokásait fikázod.”
 • 8. gyukolac 2009. április 10. 08:09
  „3-ashoz:
  a betegek meg tehetnének már egy kicsit saját magukért.
  kicsit szét kellene nézni a polcokon, amikor vásárolunk, akkor nem kellene a Sztk-ban meg a klinikán a drágalátos doktor urak kegyeit hálapénz formájában keresni. Fordítsa mindenki inkább minőségi kajára!!!
  Egyébként ez az osztály nagyon sokat tesz azért, hogy az emberek életminőségét jelentősen javítsák, ha már ide juttatták saját magukat.”
 • 7. csanyiv 2009. április 10. 01:54
  „Mire fel ez a listára kerülős problémázás?
  Éppen azért létesült ez, hogy a jövőben ne 6 hónapot kelljen várakozni egy beavatkozásra, hanem 4-6 hetet.”
 • 6. rozator 2009. április 09. 20:51
  „4! Neked úgynézem nem is kellene időpontot kérned! Egyből mehetnél a bajai uti szemétégetőbe!”
 • 5. török 2009. április 09. 20:34
  „Jaj, de pesszimista vagy!

  Örüljünk, hogy van! Hajrá!”
 • 4. waterbear 2009. április 09. 19:16
  „2. hozzászólás rozator 2009.04.09. 18:26

  Azért mert a felhasználása ugyanolyan mint a nem ilyen színvonalú egészségügyi intézményeké.
  Befizetünk egy csomót, és kapunk egy időpontot, jó esetben egy pár kedves szóval: "Azért tessék ám szólni, ha addig meg tetszik halni!...."

  Hiába lennének képesek az orvosok gyógyítani, a politikusok meghatározzák, hogy mennyit lehet egy nap... és ez nem változott, és ha elolvasod, nem erről az intézményről szól amit írtam.”
 • 3. diverfrog 2009. április 09. 18:38
  „Végre nem csak a pathológiai intézet európai színvonalú, tehetnek valamit a betegekért is!”
 • 2. rozator 2009. április 09. 18:26
  „Most ezt miért fikázod, ahelyett hogy örülnél?”
 • 1. waterbear 2009. április 09. 16:58
  „Újabb listára kerülési lehetőség.... csak venné már észre valaki, hogy a betegek nem politikusok, nem örülnek ha listára kerülnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos ütközött a Dugonics térnél

Szeged - Egy személygépkocsi ütközött egy villamossal a Dugonics téri kettős körforgalomnál.… Tovább olvasom